Κίνημα ποδηλάτου στην Αθήνα

podilato

Γιορτή και κίνημα ήταν η σημερινή Πανελλαδική Ποδηλατοπορία που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα αλλά και σε πολλές πόλεις της Αττικής με χιλιάδες ποδηλάτες που κατέκλυσαν τους δρόμους διεκδικώντας ένα μέτρο για μια εναλλακτική και υγιή μετακίνηση.
Χιλιάδες ποδηλάτες κάθε ηλικίας ξακίνησαν από διάφορα σημεία της Αττικής Πειραία Κηφισιά, Ελευσίνα, Νέα Σμύρνη και αλλού με προσυγκεντρώσεις και κατά εκατοντάδες μαζεύτηκαν αρχικά στο Πεδίο του Αρεως όπου ήταν το κεντρικό ραντεβού και στη  συνέχεια πήγαν στη βουλή για να ανηφορήσουν στο πάρκο Γουδί και να αποδείξουν ότι όλη Αθήνα διασχίζεται και με ποδήλατο.
Οπως το έχουμε γράψει και με την παρότρυνση του Πρωθυπουργού που είναι ποδηλάτης αλλά και με την παρότρυνση της Υπουργού Περιβάλλοντος που είναι και συγγραφέας βιβλίων για την μετακίνηση με ποδήλατο, τι κίνημα των ποδηλατών αναπτύσσεται ραγδαία μες στις πόλεις και ιδιαίτερα στις γειτονιές της Αττικής.  Σε κάθε δήμο έχει δημιουργηθεί μια ακτιβίστικη ομάδα που βγαίνει εβδομαδιαίως στους δρόμους και διεκδικεί μέρος του δημόσιου δρόμου. Αρκετές δημοτικές αρχές έχουν αφουγκραστεί το κίνημα και έχουν συνειδητοποιήσει κιόλας ότι δεν υπάρχει κυκλοφοριακή λύση στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης του Ι.Χ. Ετσι έχουν δρομολογήσει μελέτες για την δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων στην πόλη τους και την ένταξή του στο μεγάλο ολοκληρωμένο δίκτυο της Αττικής που ξεκινάει από την Νέα Ερυθραία και καταλήγει στην παραλία της Βάρης διασχίζοντας όλα σχεδόν τα πάρκα και τους χώρους πολιτισμού του λεκανοπεδίου. Αλλές πάλι δημοτικές αρχές είτε δεν γνωρίζουν είτε κάνουν ότι αγνοούν την νέα μορφή μετακίνησης καθώς διαπιστώνουν ότι η παραχώρηση ενός ποδηλατόδρομου σημαίνει έντονες συγκρούσεις με ομάδες της τοπικής τους κοινωνίας. Στα Μελίσσια ακυρώθηκε η μελέτη ποδηλατοδρόμων και παρά τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής δεν ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο μετά από πιέσεις κοινωνικών ομάδων και κυρίως εμπόρων. Στο Χαλάνδρι η δημοτική αρχή πέρασε δια πυρός και σιδήρου για να επιβάλει τον ποδηλατόδρομο. Στο Ψυχικό μερικοί από τους ποδηλατόδρομους καταργήθηκαν κατόπιν έντονων αντιδράσεων. Ομως το τελικό αποτέλεσμα  δημιουργεί μια άλλη αισθητική στους δρόμους και μια βελτιωμένη ποιότητα ζωής για όλους. Ενα αποτέλεσμα που ζούμε σήμερα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.
Πριν από δεκαπέντε μέρες κατατέθηκε από το τμήμα Βιώσιμης Κινητικότητας του Πολυτεχνείου και τον καθηγητή κ. Θάνος Βλαστό το νέο φιλόδοξο δίκτυο ποδηλατοδρόμων που θα ενταχθεί στο Ρυθμιστικό της Αθήνας που ετοιμάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ.  Σε λίγο θα βγει σε δημόσια διαβούλευση.
Δείτε τι έγινε σήμερα στο Πεδίο του Αρεως όπως και αποσπάσματα απο ομιλία του Θάνου Βλαστού Καθηγητή του τμήματος Βιώσιμη Κινητικότητας του Πολυτεχνείου