Συνάντηση για την πολιτική προστασία και την πυροπροστασία

maroysiiii

 

Ζητήματα πολιτικής προστασίας και πυροπροστασίας στη ζώνη ευθύνης του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και την Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π), αλλά και αστυνόμευσης του εμπορικού κέντρου του Αμαρουσίου, εξετάστηκαν στη συνάντηση του Προέδρου του Σ.Π.Α.Π και Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, με τον καθ’ ύλην αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Μανώλη Όθωνα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της ευρείας σύσκεψης για την πολιτική προστασία την περασμένη εβδομάδα για την έγκαιρη προετοιμασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, και κατόπιν συνεννόησης του Προέδρου του Σ.Π.Α.Π με τον καθ’ ύλην αρμόδιο πολιτικό προϊστάμενο για κατ’ ιδίαν συνεργασία. Στη συνάντηση οι δύο πλευρές επικεντρώθηκαν στον προγραμματισμό των δράσεων αλλά και των ζητημάτων που πρέπει να διευθετηθούν προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο μηχανισμός πυροπροστασίας κατά την αντιπυρική περίοδο.

Στην ενημέρωσή του προς τον υφυπουργό, ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π είχε συμπεριλάβει και συγκεκριμένες προτάσεις βάσει των νέων δεδομένων που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή του «Καλλικράτη». Συγκεκριμένα, με δεδομένο τη διεύρυνση της ζώνης ευθύνης του Σ.Π.Α.Π που επέφερε η συνένωση και η δημιουργία των καλλικρατικών δήμων, πρότεινε αναλογικά να αυξηθεί και η χρηματοδότηση προς τον Σ.Π.Α.Π μέσω του ΣΑΤΑ. Επί του αιτήματος του κ. Πατούλη, ο υφυπουργός απάντησε ότι έχουν υπάρξει μικρές αυξήσεις των ποσών που διατίθενται μέσω ΣΑΤΑ για την κάλυψη αναγκών πολιτικής προστασίας απευθείας προς τους δήμους. Συνεπώς οι δήμοι μέλη του Σ.Π.Α.Π μπορούν να συμβάλουν στη χρηματοδότηση των επιπλέον αναγκών που θα προκύψουν στις περιοχές ευθύνης του Συνδέσμου. Αναφερόμενος στη διαδικασία οργάνωσης ενιαίου μητρώου εθελοντών του Σ.Π.Α.Π, ο κ. Πατούλης, πρότεινε την εκπαίδευση των εθελοντών των 12 δήμων μελών του μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με τη συνδρομή του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλων φορέων ώστε ο κάθε εθελοντής, σε επίπεδο πυροπροστασίας, να γνωρίζει επακριβώς τί πρέπει και τί δεν πρέπει να κάνει και μέχρι πιο βαθμό μπορεί να παρέμβει στο αρχικό στάδιο της καταστολής, πριν αναλάβουν δράση η αρμόδια Αρχή Πολιτικής Προστασίας και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Επίσης, ο κ. Πατούλης, πρότεινε να υπάρξουν συγκεκριμένα σενάρια πολιτικής προστασίας σε επίπεδο Σ.Π.Α.Π για το Πεντελικό, το Ντράφι, το Μαραθώνα και το Κρυονέρι, και να γνωστοποιηθούν στον κάθε δήμο μέλος ή ακόμα και να ενταχθούν στο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας του κάθε δήμου. Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε τον Πρόεδρο του Σ.Π.Α.Π για τη συνάντηση που θα συγκαλέσει στις 10 Ιουνίου με τη συμμετοχή των Προέδρων των Συνδέσμων της Αττικής αλλά και Δημάρχων που έχουν υπό την ευθύνη τους δασώδεις εκτάσεις, για να εξεταστεί ο σχεδιασμός που θα ακολουθηθεί σε επίπεδο πολιτικής προστασίας. Τέλος, ο υφυπουργός, αρμόδιος και για θέματα αστυνόμευσης και ασφάλειας, στο αίτημα του Δημάρχου Αμαρουσίου για αύξηση της αστυνομικής δύναμης στο Μαρούσι λόγω της μικροεγκληματικότητας που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στο εμπορικό κέντρο της πόλης, ο κ. Όθωνας, έθεσε την πρακτική δυσκολία που υπάρχει λόγω της εφαρμογής της αυστηρής πολιτικής του 5 προς 1 σε επίπεδο προσωπικού στο δημόσιο τομέα. Ωστόσο, αν και η συγκυρία είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όπως σημείωσε, εξέφρασε την πρόθεση να εξαντλήσει κάθε περιθώριο παρέμβασης.