1ος Προϋπολογισμό της Αιρετής Περιφέρειας Αττικής

ds_attikis

Τον 1ο Προϋπολογισμό της  Αιρετής Περιφέρειας Αττικής για το έτος 2011, παρουσίασε εχθές Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011, στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, όπως ορίζεται από τον Καλλικράτη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία ως ιστορική στιγμή για τους θεσμούς του κοινοβουλευτισμού και της αυτοδιοίκησης.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε  πως, παρά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και τις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες συντάχθηκε ο προϋπολογισμός, είναι εκείνος που βάζει τις βάσεις για τη σταθερή οικοδόμηση του θεσμού, αποτελεί οδηγό και θεμελιωτική πράξη.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, ο κ. Γ. Σγουρός υπογράμμισε:
«Ειλικρίνεια, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια: είναι για εμάς και αρχές και αξίες και οδηγός. Έχουμε όλοι μας υποχρέωση, ως οι πρώτοι εκφραστές της λαϊκής εντολής, του θεσμού, στα αρχικά βήματά του, να ανταποκριθούμε σε αυτό που οι συμπολίτες μας περιμένουν από εμάς. Να είμαστε κοντά τους με όλες μας τις δυνάμεις, να διαχειριστούμε το διαθέσιμο δημόσιο χρήμα με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια. Να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Οι πόροι είναι συγκεκριμένοι. Το έργο πρέπει να είναι αντίστοιχο, χρήσιμο και χειροπιαστό.
Από την πρώτη στιγμή της ενασχόλησής μου με το νέο θεσμό, και ως υποψήφιος Περιφερειάρχης χθες και ως Περιφερειάρχης σήμερα, δήλωσα και δηλώνω ότι για μένα, για εμάς, το τελικό κριτήριο είναι το συγκεκριμένο έργο.
Ξέρουμε, όμως, ότι ο δρόμος που αρχίζει με τα λόγια και τελειώνει με τα λόγια δεν οδηγεί πουθενά. Σε μια εποχή κρίσιμη και οριακή, όπως αυτή που ζούμε σήμερα, ας απαντήσουμε με το συγκεκριμένο.
Γι’ αυτό, λοιπόν, κι εγώ δηλώνω για μια ακόμη φορά και σήμερα ότι είμαστε εδώ, για να πετύχουμε το συγκεκριμένο και το χειροπιαστό. Αυτό που τελικά είναι μόνο χρήσιμο για τους πολίτες.
Η αιρετή Περιφέρεια που καθιερώθηκε πρόσφατα με το Πρόγραμμα Καλλικράτης κουβαλά μαζί της πολλές προσδοκίες. Προσδοκίες για ένα νέο θεσμό που θα μπορέσει να ξεφύγει από το παλιό γραφειοκρατικό μοντέλο διοίκησης και θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής.
Καλούμαστε, λοιπόν, σήμερα να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο παλιό που δεν έχει ακόμα καταργηθεί και στο νέο που ακόμα δεν έχει πλήρως διαμορφωθεί.
Το αν θα τα καταφέρουμε είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Σε κάθε περίπτωση είναι στο χέρι μας. Και ό,τι εξαρτάται από εμάς θα αγωνιστούμε να το πετύχουμε.
Και γνωρίζω και κατανοώ τις δυσκολίες και τις ελλείψεις που υπάρχουν. Σε αυτόν τον αγώνα υπάρχουν προβλήματα. Αλλά αυτό δεν μας δίνει το δικαίωμα να αποτύχουμε και στη συνέχεια να κατηγορούμε το κεντρικό κράτος.
Έχουμε χρέος να κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να αλλάξουμε τα πράγματα, να σπάσουμε κατεστημένες νοοτροπίες και αντιλήψεις, να συγκρουστούμε με τα κατεστημένα συμφέροντα και να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες με αποτελεσματικότητα, πράγμα που πρέπει να είναι πάντοτε ο σταθερός στόχος μας.
Θα αναρωτιέστε όλες και όλοι πως πάει ο «Καλλικράτης» και μάλιστα στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, που συγκεντρώνει το μισό πληθυσμό της Ελλάδας και το 70% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της. Θέλω να επισημάνω ότι ήμουν από εκείνους που στήριξαν τη Μεταρρύθμιση, θεωρώντας την απολύτως αναγκαία για την Αυτοδιοίκηση.
Ήμουν, όμως, και εκείνος που κατέθεσα από την αρχή και τις επιφυλάξεις μου αλλά και τις προτάσεις μου. Εγώ πρώτος, συμμετέχοντας στην διαβούλευση για το νομοσχέδιο του Καλλικράτη, είχα καταθέσει δημοσίως κείμενο με 10 παρατηρήσεις για την πορεία της διοικητικής μεταρρύθμισης και τις ανησυχίες μου. Άλλες από τις προτάσεις μου υιοθετήθηκαν, άλλες όχι.
Οι επιφυλάξεις μου, εξακολουθούν να ισχύουν, βλέποντας γύρω μου και το οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε.  Εύχομαι στο τέλος της τετραετίας να διαψευστώ, όπως εύχεται και ελπίζει κάθε καλοπροαίρετος πολίτης.
Αισθάνομαι το χρέος να αγωνιστώ, καθημερινά και σκληρά, για να πετύχει ο νέος θεσμός. Ένας θεσμός, που ήταν αίτημα πολλών χρόνων της Αυτοδιοίκησης, που κουβαλά πολλές προσδοκίες, που επιχειρεί να ανατρέψει το παλιό και να οικοδομήσει κάτι νέο. Το πιστεύω, το παλεύω και είμαι σίγουρος ότι μαζί θα τα καταφέρουμε.
Η Περιφέρεια Αττικής είναι η ναυαρχίδα της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε αυτήν. Γι’ αυτό αισθάνομαι ότι η επιτυχής υλοποίηση του «Καλλικράτη» στην Αττική, θα δώσει τον τόνο σε όλη τη χώρα.
Η Βουλή νομοθέτησε. Μας παρέδωσε ένα πλαίσιο δράσης.
Οι πολίτες ψήφισαν, και εμείς τώρα καλούμαστε να υπερβούμε τις δυσκολίες της εφαρμογής, να σπάσουμε κατεστημένες νοοτροπίες και αντιλήψεις, να συγκρουστούμε με συμφέροντα, να απλοποιήσουμε διαδικασίες, να κάνουμε με διαφάνεια έργα, με ένα σταθερό και αταλάντευτο στόχο. Να υπηρετήσουμε και να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη της Περιφέρειάς μας, να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη του. Αυτό είναι το μοναδικό κριτήριο των αποφάσεων, των επιλογών, των πράξεών μας.
Αν μπορέσουμε να αποφύγουμε τα πολλά λόγια και παράλληλα να οργανώσουμε σε σωστές βάσεις την λειτουργία μας με κριτήριο την αποτελεσματικότητα, θεωρώ ότι θα έχουμε προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στο νέο θεσμό και στις επόμενες γενιές.
Επειδή, όπως λένε, «πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού», με αυτό το εφικτό θεωρώ ότι θα πρέπει να ασχοληθούμε και να προσπαθήσουμε να πετύχουμε στις αρμοδιότητες που μας έχουν ανατεθεί. Αυτό περιλαμβάνει και διεκδίκηση και σύγκρουση. Όχι όμως μόνο αυτό. Γιατί ούτε η τυφλή διεκδίκηση, ούτε η τυφλή σύγκρουση έχουν νόημα. Υπό την έννοια αυτή, η αναγκαία συναίνεση και η αναγκαία σύνθεση απόψεων μας κάνει πιο δυνατούς και πιο αποτελεσματικούς.
Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής που παρουσιάζουμε σήμερα, είναι ο πρώτος που κατατίθεται στο πλαίσιο του Καλλικράτη, και γι’ αυτό είναι ένας προϋπολογισμός που, εκτός των άλλων, έχει και συμβολική σημασία.
Ο Προϋπολογισμός του 2011 είναι μια αφετηρία αλλά και ένας στόχος.                                                              
Δεν θέλω να σας μιλήσω μόνο με αριθμούς. Δεν είμαστε εδώ ως απλοί διαχειριστές οικονομικών δεδομένων.
Είμαστε πάνω από όλα ένας πολιτικός θεσμός που, χωρίς να παραβλέπει την αξία της αποτελεσματικής διαχείρισης, έχει πρωτίστως την ευθύνη να εφαρμόσει ένα πολιτικό πρόγραμμα και έχει πάρει τη δημοκρατική νομιμοποίηση, για να μπορέσει να το κάνει πράξη.
Ο προϋπολογισμός που έχουμε μπροστά μας έχει, εκ των πραγμάτων, διπλό ρόλο.
Ο ένας είναι ότι πρέπει να αποτελεί ένα άρτιο τεχνοκρατικό εργαλείο, που θα περιλαμβάνει όλους τους κωδικούς με όλες τις νόμιμες δράσεις της Περιφέρειας Αττικής για όλες τις αρμοδιότητες που έχουμε, προκειμένου να μπορέσουν αυτές να υλοποιηθούν.
Αν κάτι δεν έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό μας, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει.
Ο άλλος ρόλος έχει να κάνει με τον προσανατολισμό και την προοπτική που θέλουμε να του δώσουμε, για να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη και την πραγματοποίηση των στόχων μας, της στρατηγικής μας και του οράματός μας. Πρέπει αυτά να συγκλίνουν. Πρόκειται για δύσκολο έργο.
Πιστεύω όμως ότι θα τα καταφέρουμε:
Ο προϋπολογισμός που έχετε μπροστά σας ανταποκρίνεται και στους δύο αυτούς ρόλους του.
Είναι, κατ’ αρχήν, ένας προϋπολογισμός που είναι ρεαλιστικός.
Ούτε ένα ευρώ δεν είναι πλασματικό. Όλα είναι εξασφαλισμένα. Δημιουργική λογιστική εμείς εδώ δεν κάνουμε. Όλες οι εγγραφές έχουν εξασφαλισμένη την πληρωμή τους και είναι ισοσκελισμένος.
Παράλληλα, είναι ένας προϋπολογισμός, που εξασφαλίζει τη συνέχεια του θεσμού, αφού λαμβάνει υπόψη όλες τις απαιτήσεις και τα βάρη που κουβαλά η Περιφέρεια Αττικής από τις 4 πρώην Νομαρχίες και την Υπερνομαρχία.
Τέλος, έχει το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αφού μας επιτρέπει να αρχίσουμε βήμα – βήμα να υλοποιούμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα, για το οποίο και ψηφιστήκαμε από τους πολίτες.
Η κρισιμότητα της στιγμής είναι που αυξάνει το βάρος της ευθύνης μας απέναντι στην χώρα και τους πολίτες. Και επαναλαμβάνω ότι αυτή ορίζεται από τη σωστή διαχείριση, το συγκεκριμένο έργο, την απόλυτη διαφάνεια.
Οι βασικοί στόχοι για την κατάρτιση του προϋπολογισμού, είναι:
Η συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων και η ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων.
Η πραγματοποίηση στοχευμένων έργων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και θα επιταχύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Η κοινωνική προστασία και η θωράκιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων από τις δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε.
Περνάμε μια μεταβατική περίοδο, μια οριακή περίοδο.
Οι πολίτες αντιμετωπίζουν με μεγάλη δυσπιστία πλέον, κάθε πολιτική πρωτοβουλία και εξαγγελία. Τη δυσπιστία αυτή, έχουμε χρέος να εμποδίσουμε να εξαπλωθεί και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό θα το καταφέρουμε, μόνο αν είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και αποτελεσματικοί.  Και ο προϋπολογισμός αυτός είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.
Απαντά με τρόπο συγκεκριμένο στο πρόβλημα της περιφερειακής ανάπτυξης. Σηματοδοτεί την επιλογή μας σε στοχευμένες κοινωνικές δράσεις για την προστασία των συμπολιτών μας που πλήττονται από την κρίση. Και εξοικονομεί σημαντικούς πόρους, από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών μας.
Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι και μεταβατικός προϋπολογισμός. Και αυτό, γιατί δεν συμπεριλαμβάνει κορυφαίες αρμοδιότητες που έρχονται στην Περιφερειακή Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση Αττικής από την 1η Ιουλίου, όπως είναι το ΕΣΠΑ, η διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, καθώς και άλλες μητροπολιτικές αρμοδιότητες.
Προετοιμαζόμαστε βέβαια εντατικά αλλά όλα αυτά θα αποτυπωθούν στην αναμόρφωση του Προϋπολογισμού του 2011 και βέβαια στον Προϋπολογισμό του 2012. Αυτό σημαίνει ότι θα αναπροσαρμοστούν τόσο τα έσοδα όσο και οι δαπάνες, αφού θα έρθει και νέο προσωπικό, νέα κτήρια, νέες αρμοδιότητες.
Εκείνο που θέλω να σας διαβεβαιώσω είναι ότι ο Προϋπολογισμός μας είναι απολύτως ρεαλιστικός και ειλικρινής. Κάθε δαπάνη, κάθε έργο, έχει εξασφαλισμένες τις πιστώσεις του.
Και είναι και πλεονασματικός κατά 60 εκ. ευρώ, χάρη στο μεγάλο πλεόνασμα των 213 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε η π. Νομαρχία Αθηνών.
Όπως έχω καθήκον, σας παρουσιάζω πολύ συνοπτικά τους κυριότερους αριθμούς του Προϋπολογισμού μας.
Τα έσοδα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους είναι 53,6 εκατομμύρια ευρώ.
Από τα τέλη μεταβίβασης των αυτοκινήτων, που δυστυχώς έχουν πάθει καθίζηση τα τελευταία χρόνια, υπολογίζεται να εισπράξουμε 32,3 εκ. ευρώ.
Έχουμε και ορισμένα άλλα έσοδα, από την είσπραξη προστίμων, από τους τόκους των χρηματικών μας διαθεσίμων.
Το σύνολο των εσόδων ανέρχεται σε περίπου 100.000.000 ευρώ. Αυτά είναι τα ετήσια πραγματικά έσοδα της Περιφέρειας Αττικής. Δηλαδή το 0,004 τοις χιλίοις, του ΑΕΠ.
Κατά τα άλλα, αποκαλούμαι μικρός Πρωθυπουργός.
Στον Προϋπολογισμό βέβαια εμφανίζονται έσοδα 475.000.000,00 ευρώ. Αλλά αυτά συμπεριλαμβάνουν τα ταμειακά διαθέσιμα του 2010, ύψους 262 εκ. και 90 εκ. ευρώ, τα οποία μας δίνει το κράτος για να πληρώσουμε δικές του υποχρεώσεις, όπως είναι τα επιδόματα για τους νεφροπαθείς, οι μεταφορές μαθητών και οι αποζημιώσεις των αιρετών κ.α.
Το μεγαλύτερο μέρος του Προϋπολογισμού του 2011 αφορά σε έργα υποδομής.
Το ύψος του ποσού που δεσμεύτηκε, είναι 204 εκ. ευρώ, για 414 έργα, υπερδιπλάσιο των πραγματικών ετήσιων εσόδων μας.  Το καταφέρνουμε χάρη στο αποθεματικό, όπως σας είπα, κυρίως της π. Νομαρχίας Αθηνών. Συγκεντρώσαμε όλα τα έργα των 4 π. Νομαρχιών και της Υπερνομαρχίας και πήραμε μια απόφαση.
Για όσα έργα είχαν ολοκληρωθεί αλλά δεν είχαν αποπληρωθεί θα καταβάλουμε το σύνολο των οφειλομένων. Δαπάνη : 7 εκ. ευρώ.
Όσα είχαν αρχίσει και συνεχίζονται, θα τελειώσουν. Δαπάνη : 38εκ. ευρώ.
Όσα είχαν φτάσει σε προχωρημένο στάδιο, είτε διακήρυξης είτε δημοπράτησης, θα προχωρήσουν και θα κατασκευαστούν. Δαπάνη : 86 εκ. ευρώ.
Όσα είχαν, με αποφάσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων, ενταχθεί στο πρόγραμμα έργων και δεν υπήρξε συνέχιση της διαδικασίας, θα επανεξεταστούν από την αρχή. Το ύψος της δαπάνης, αν ενταχθούν όλα, είναι 72 εκ. ευρώ και προσπαθούμε να εντάξουμε έργα στο ΕΣΠΑ.
Τα έργα αυτά είναι χωρισμένα σε κατηγορίες, τις οποίες, για να μην σας τις αναφέρω μια- μια μαζί με το ποσό της δαπάνης, σας τις παραδίδω με αναλυτικούς πίνακες.
Θέλω μόνο να σημειώσω ότι, όποιος Δήμαρχος μέσα στο 2011 μας φέρει μια ολοκληρωμένη μελέτη για ανέγερση παιδικού σταθμού, θα την χρηματοδοτήσουμε εξ ολοκλήρου μέχρι 1 εκατομμυρίου ευρώ.
Περνάμε μεγάλη κρίση, δεν θα τελειώσει εύκολα και γρήγορα και, αν μπορούμε να απαλλάξουμε οικογένειες από 400 και 500 ευρώ που πληρώνουν τον μήνα για τη φύλαξη του παιδιού τους σε ιδιωτικούς σταθμούς θα το κάνουμε. Όπως το έχουμε κάνει ήδη σε πολλούς Δήμους.
Για δύο – τρία σημαντικά έργα ακόμη, θέλω να σας μιλήσω.
Μέσα στο 2011 θα αρχίσουν τα έργα για την αποκάλυψη του Αρχαίου Θεάτρου Διονύσου κάτω από την Ακρόπολη. Έξι εκ. ευρώ, έδωσε η π. Νομαρχία Αθηνών και τώρα Περιφέρεια Αττικής γι’ αυτό το έργο. Άλλα 2 εκ. ευρώ δίνουμε για τις μελέτες για τη δημιουργία του Μουσείου Αθηνών στον Κεραμικό, όπως και 6,5 εκατομμύρια για τον Εθνικό Κήπο στο Δήμο της Αθήνας.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, πρέπει να ανακηρύξει την Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση, ως μέγιστο χορηγό του.
Όπως βέβαια και το Υπουργείο Παιδείας, για δεκάδες εκατομ. Ευρώ, που πληρώσαμε και πληρώνουμε για δικές του αρμοδιότητες, σε αναντιστοιχία αυτά που μας δίνουν οι ΚΑΠ με αυτά που πληρώνουμε.
Αλλά και το Υπουργείο Υποδομών, πρώην Μεταφορών, για τα 900 εκ. ευρώ που έχει εισπράξει μέσα από την λειτουργία των Δ/νσεων Μεταφορών των π. Νομαρχιών τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Η συνεργασία μας με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σε επίπεδο μελετών για την μετατροπή των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων σε ηλεκτρικά, λήγει τον Νοέμβριο. Μετά θα αρχίσει η εφαρμογή. Πρώτα τα αυτοκίνητα της Περιφέρειας και μετά τα κρατικά θα γίνουν ηλεκτρικά, σε υποδομές που φτιάχνει η Περιφέρεια.
Όταν συζητήθηκε ο προϋπολογισμός στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ήταν Τρίτη 22 Μαρτίου 2011, η παγκόσμια ημέρα για το νερό.
Την μέρα αυτή εμείς ανακοινώσαμε ένα εμβληματικό έργο για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της Αττικής.
Αφορά την ανακύκλωση -επαναχρησιμοποίηση του νερού της Ψυτάλλειας. Και εντάξαμε πόρους στον προϋπολογισμό γι’ αυτό το έργο, που αφορά στην κατασκευή του αγωγού για τη μεταφορά του νερού της Ψυτάλλειας προς Δήμους της Περιφέρειας μας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την άρδευση κοινοχρήστων χώρων πρασίνου. Είναι ένα έργο τεράστιας σημασίας για όλο το λεκανοπέδιο.
Όμως, τελειώνοντας την αναφορά μου στα έργα, θέλω να τονίσω πως θεωρώ ως πρώτη προτεραιότητα την επίλυση του προβλήματος των στερεών αποβλήτων και των λυμάτων.
Μας πνίγει το σκουπίδι και οι περισσότεροι από 100.000 βόθροι που ρυπαίνουν το έδαφος και το υπέδαφος της ιστορικής αυτής γης που λέγεται Αττική. Θέσαμε, λοιπόν, ως πρώτο στόχο την ορθολογική και αποτελεσματική  Διαχείριση των Υγρών και Στερεών Αποβλήτων.
Έχουμε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για τη λύση αυτών των δύο μεγάλων προβλημάτων. Τα Απορρίμματα και τα Λύματα που ταλαιπωρούν την Αττική μας.
Η εφαρμογή του ΠΕΣΔΑ με όποιες προσαρμογές απαιτούνται, όπως επίσης και η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου της Ανατολικής Αττικής είναι οι μεγάλες προτεραιότητες.
Παράλληλα, πρέπει να ενθαρρύνουμε την ανακύκλωση, να εφαρμόσουμε τη διαλογή στη πηγή, να αναπτύξουμε την τοπική ευθύνη με συμμετοχή των πολιτών στην περισυλλογή των απορριμμάτων και με τη δημιουργία πράσινων σημείων, να βελτιώσουμε το υπάρχον σύστημα περισυλλογής.
Πρέπει να ενδυναμώσουμε την Εναλλακτική Διαχείριση, να ενθαρρύνουμε και να εδραιώσουμε την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή των πολιτών τόσο στις αποφάσεις όσο και στα έργα.
Τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι συγκεκριμένα.
Θα προχωρήσουμε να κάνουμε όλα αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν ή θα παραμείνουμε μοιραίοι θεατές στο δράμα που εκτυλίσσεται μπροστά μας;
Θα συνεργαστούμε όλοι με καλή πρόθεση και με διαφάνεια για να βελτιώσουμε ό,τι μπορεί να βελτιωθεί και να προχωρήσουμε μπροστά ή θα μείνουμε άβουλοι και θα βουλιάξουμε μέσα στο πρόβλημα;
Εμείς έχουμε πάρει την απόφασή μας.
Με έργο να πάμε μπροστά. Με απόλυτη διαφάνεια να δώσουμε λύση στο πρόβλημα.
Ο προϋπολογισμός μαζί με το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων 2011 που έχετε στα χέρια σας είναι ένας προϋπολογισμός έντιμος και ειλικρινής.
Για του λόγου το αληθές, επιτρέψτε μου να θυμίσω τα οικονομικά επιτεύγματα της πρώην Νομαρχίας Αθηνών, χωρίς να παραγνωρίζω και τα επιτεύγματα των άλλων Νομαρχιών, η συμβολή της οποίας και στον προϋπολογισμό αυτό της Περιφέρειας Αττικής είναι καταλυτική.
Όμως ο δρόμος που έχει να διανύσει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση είναι μακρύς. Και είναι δύσβατος. Έχουμε όμως, και έχω προσωπικά τη βούληση, να προχωρήσω και να υπερβώ τα εμπόδια.
Χρειαζόμαστε όμως τη βοήθεια της Βουλής και της Κυβέρνησης.
Αδυνατώ να καταλάβω, γιατί, ενώ η Περιφέρεια Αττικής πληρώνει 16 εκατομμύρια το χρόνο σε ενοίκια, όσες προσπάθειες κι αν έχω κάνει, και πιστέψτε με, είναι πολλές, για να μας δοθούν δημόσια κτήρια αναξιοποίητα, δεν έχουν καρποφορήσει.
Αδυνατώ να καταλάβω γιατί πρέπει να πληρώσει η Αυτοδιοίκηση τις αποζημιώσεις για τα θύματα της RICOMEX. Που ήδη έχουν φτάσει 16 εκατομμύρια ευρώ και θα φτάσουν σίγουρα τα 30 εκατομμύρια, για ευθύνες που δε μας ανήκουν. Όταν όλη η ετήσια επιχορήγησή μας από το Κράτος είναι 53 εκατ. ευρώ, πώς θα πληρώσουμε 30 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις;
Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η Αυτοδιοίκηση πρέπει να πληρώνει τις λειτουργικές δαπάνες των γραφείων εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και τα έξοδα των πανελλήνιων εξετάσεων.
Αδυνατώ να καταλάβω γιατί δεν έχουμε ακόμη προληπτικό έλεγχο, κάτι που ζητάω από το 2003.
Γιατί, για μια δαπάνη 100 ευρώ πρέπει να κινηθεί ένας ολόκληρος μηχανισμός και μια αναμονή μηνών για να ολοκληρωθεί.
Η υλοποίηση του προϋπολογισμού για το 2011 αποτελεί για όλους εμάς τους πρώτους εκλεγμένους στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, μια δέσμευση σημαντική.
Μαζί της ξεκινάει ένας νέος κύκλος διεκδίκησης της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς, ιδιαίτερα τους νέους, όπως η αιρετή περιφέρεια, που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα μας, η κοινωνία μας, η εποχή μας.
Όλοι έχουμε την ευθύνη να δώσουμε νόημα στο νέο θεσμό.
Ο καθένας με τις ιδέες του, ο καθένας με τη ματιά του, με τις επιλογές του και τις ευαισθησίες του, καλούμαστε να συμβάλλουμε σε αυτή τη νέα πορεία».
Κλείνοντας, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός  δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους βουλευτές, τόσο για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ όσο και για τις αρμοδιότητες που καλείται να αναλάβει η Αιρετή Περιφέρεια. Δήλωσε πως θα απαντήσεις εγγράφως εντός 2 ημερών και πως είναι ανοιχτός στη δημιουργική κριτική.