Ελληνικό – Αργυρούπολη διεκδικουν το ΜΕΤΡΟ

sygentrosi_metro_1

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων πραγματοποιήθηκε και συμβολική κατάληψη της λεωφ. Βουλιαγμένης, που οργάνωσαν από κοινού οι τρεις παρατάξεις του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης
Η συγκέντρωση, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου και αποτέλεσε το πρώτο βήμα του περαιτέρω κοινού αγώνα και παρέμβασης των τριών παρατάξεων για την επίλυση των προβλημάτων  του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης. 
Ο κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, επικεφαλής του «Αγώνα για το Μέλλον» ευχαρίστησε τον κόσμο για την συμμετοχή του στη συγκέντρωση για τη λειτουργία του Μετρό,  που, όπως δήλωσε, αποτελεί το πρώτο βήμα των τριών παρατάξεών μας να αγωνιστούν από κοινού για την Αργυρούπολη και το Ελληνικό.
«Απόψε συγκεντρωθήκαμε πολλοί και θα μπορούσαμε να είμαστε και περισσότεροι.  Αλλά αυτό που μετράει δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα και η ένταση της ενέργειάς μας που απευθύνεται στην Κυβέρνηση, στην Μετρό Α.Ε. και τους λοιπούς φορείς. Τους ζητούμε επιτακτικά να λειτουργήσουν άμεσα το Μετρό, γιατί η πόλη μας δεν αντέχει πια να ταλαιπωρείται», είπε και συνέχισε « Μας κατήργησαν την γραμμή Α4 συγχωνεύοντάς τη με αυτή του 208 . Η άνω Αργυρούπολη δεν έχει συγκοινωνία. Το Ελληνικό εξακολουθεί να μην έχει συγκοινωνία. Πρέπει λοιπόν το Μετρό να λειτουργήσει τώρα. Δεν ανεχόμαστε άλλο να μας κοροϊδεύουν με συνεχείς ανέξοδες υποσχέσεις για τη λειτουργία του εδώ και 18 μήνες, ενώ οι εργαζόμενοι συμπολίτες μας καταταλαιπωρούνται καθημερινά πηγαίνοντας στις δουλειές τους στριμωγμένοι σαν σαρδέλες στα λεωφορεία». Στη συνέχεια ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες του η μη λειτουργία του σχεδόν έτοιμου έργου του Μετρό οφείλεται στην Ζήμενς που το καθυστερεί γιατί δεν έχει πληρωθεί ακόμη από άλλα έργα που είχε αναλάβει. «Απόψε εδώ όλοι εσείς και οι τρεις παρατάξεις μας, μαζί και από κοινού, διεκδικούμε και απαιτούμε να λειτουργήσει εδώ και τώρα το Μετρό στην πόλη μας. Και την επόμενη Τετάρτη, πάλι μαζί και από κοινού, θα διεκδικήσουμε  να μην υλοποιηθεί η, με σύμφωνη γνώμη του δημάρχου, απόφαση της Κυβέρνησης να γίνουν στην πόλη κέντρα υποδοχής και κράτησης λαθρομεταναστών. Ενωμένοι θα το επιτύχουμε, όπως θα επιτύχουμε και όλους τους άλλους στόχους που έχουμε βάλει», υπογράμμισε καταλήγοντας καταχειροκροτούμενος.         
Ο κ. Χάρης Πασβαντίδης, επικεφαλής της «Σύγχρονης Πόλης», ευχαρίστησε τους συγκεντρωμένους για την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμα των τριών παρατάξεων που όπως τόνισε «έχει την αξία της για τη άμεση λειτουργία του Μετρό, αλλά έχει και συμβολική σημασία για την απαιτούμενη από τους πολίτες, επιδιωκόμενη και σχεδιαζόμενη πορεία ενότητας των τριών παρατάξεών μας που θα μας καταστήσει ισχυρούς για καλό της πόλης».  
Υπογράμμισε ότι δεν είναι πια ανεκτή η κοροϊδία με τις συνεχείς αναβολές στη λειτουργία του Μετρό. «Επί 7 χρόνια είδαμε τη Βουλιαγμένης να μετατρέπεται σε μία λεωφόρο ταλαιπωρίας όλων μας από τα έργα του Μετρο  Και από την άνοιξη του 2010 ακούσαμε διαδοχικές αυτοδιαψευμένες υποσχέσεις για τη λειτουργία του. Και είμαστε σήμερα εδώ να απευθύνουμε ηχηρό μήνυμα σε αυτούς που αποφασίζουν, ότι δεν είμαστε πια διατεθειμένοι να δεχτούμε τη συνέχιση αυτής της κατάστασης. Απαιτούμε εδώ και τώρα λύση του προβλήματος, και τους λέμε, ότι αν απόψε θα κλείσουμε τη Βουλιαγμένης για λίγα λεπτά, την επόμενη φορά θα την κλείσουμε για ώρες. Δεν είμαστε πολίτες σε αφασία, αλλά διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε», υπογράμμισε.  
Κατέληξε αναφερόμενος στην απαράδεκτη, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση να φέρουν τους λαθρομετανάστες στον δήμο και να μετατρέψουν την όμορφη περιοχή μας  σε μια προέκταση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, όπως αυτό το έχουν καταντήσει σήμερα.  «Στηρίζουμε και υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία του κ. Γιάννη Κωνσταντάτου για τη συγκέντρωση της 15ης Ιουνίου και θα συμμετάσχουμε ενεργά σε αυτή. Καλώ δε όλα τα μέλη και τα στελέχη της παράταξής μας να δώσουν στις 15/6 στο Δημαρχείο ένα βροντερό και δυναμικό παρόν μπας και ξυπνήσουμε τη δημοτική αρχή από τη μακαριότητά της » τόνισε καταχειροκροτούμενος. 
Ο κ. Γιάννης Τσαρπαλής, επικεφαλής της «Αναγέννησης», τόνισε ότι άρχισαν να χτίζονται τα θεμέλια της ενότητας των τριών παρατάξεων «και αυτό που δεν έκανε, ως όφειλε, η δημοτική αρχή για το Μετρό, το κάνουμε τώρα εμείς. Και δεν είναι μόνο το Μετρό. Εχουμε ζητήσει να ενωθεί και με το Τραμ, έτσι ώστε ο δήμος μας να έχει επιτέλους πρόσβαση στην παραλία και τον Πειραιά. Όλα αυτά αποτελούν αιτήματα πρώτης προτεραιότητας των τριών παρατάξεών μας» τόνισε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο πολύ σοβαρό, όπως είπε, θέμα των μεταναστών, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να δώσουν όλοι το παρόν στη μεγάλη συγκέντρωση που θα γίνει στις 15/6 μπροστά στο Δημαρχείο. «Διότι τουλάχιστον 2.500 χιλιάδες άτομα θα παραμένουν τη νύχτα στα Κέντρα φιλοξενίας και το πρωί θα περιφέρονται στις γειτονιές μας.  Να γιατί όλες και όλοι πρέπει να είμαστε παρόντες στη συγκέντρωση αυτή», είπε «για να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους αρμόδιους ότι η Αργυρούπολη και το Ελληνικό δεν κοιμάται σε αντίθεση με τη δημοτική αρχή» κατέληξε καταχειροκροτούμενος.  
Ο δήμαρχος Γλυφάδας κ. Κ. Κόκορης εξέφρασε τη χαρά του για τον παλμό και το δυναμισμό της συγκέντρωσης τονίζοντας ότι, όταν οι δυνάμεις είναι ενωμένες η πόλη δεν χάνει ποτέ. Υπογράμμισε ότι η λειτουργία του Μετρό είναι θέμα ζωτικής σημασίας και επιλογή μεταφοράς για όλη την περιοχή και είναι αδιανόητο η περιοχή να μένει χωρίς εξυπηρέτηση εξ αιτίας και μόνο της Ζήμενς. «Οι πολιτικές βουλήσεις και αποφάσεις, όταν υπάρχει διαφάνεια , πρέπει νε είναι τολμηρές» τόνισε με έμφαση και συμπλήρωσε «Το Μετρό έπρεπε να είχε λειτουργήσει χθες και δεν είναι αποδεκτό ένα τόσο μεγάλο επενδυμένο κεφάλαιο να παραμένει αδρανές λόγω της Ζήμενς». Υπογράμμισε επίσης ότι είναι αδιανόητο και συγκοινωνιακά απαράδεκτο να μην επεκτείνεται το Μετρό και στην Γλυφάδα που είναι μεγάλο εμπορικό κέντρο, ενώ επεκτείνεται σε άλλες περιοχές. «Αυτά τα λάθη δεν μπορούμε να τα δεχθούμε και φωνάζουμε: Αποφασίστε επιτέλους να πάμε μπροστά. Ζητάμε το Μετρό να λειτουργήσει. Το δικαιούμαστε, το διεκδικούμε και θα γίνει γιατί είμαστε όλοι ενωμένοι» κατέληξε καταχειροκροτούμενος .   
Στη συνέχεια το μεγαλύτερο μέρος των συγκεντρωμένων πολιτών με μπροστάρηδες τους επικεφαλείς των τριών παρατάξεων και τον δήμαρχο Γλυφάδας, κατέλαβαν συμβολικά το οδόστρωμα  της Λεωφ. Βουλιαγμένης στο ρεύμα προς Αθήνα, διακόπτοντας  την κυκλοφορίας για δέκα περίπου λεπτά.
Ως επακόλουθο της δυναμικής αυτής συγκέντρωσης υπήρξε άμεση αντίδραση από την εταιρεία Αττικό Μετρό Α.Ε. που μας γνωστοποίησε επισήμως τα εξής:
Είναι ήδη γνωστοί από τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ στους δημότες του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης αλλά και γενικότερα στο πανελλήνιο, οι λόγοι για τους οποίους δεν μπορούν να ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής και να παραδοθούν σε λειτουργία οι Επεκτάσεις του μετρό της Αθήνας. Συγκεκριμένα, η μη ανάθεση του, απολύτως απαραίτητου για την λειτουργία των Σταθμών, Συστήματος Σηματοδότησης δεν αφορά σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων και της βούλησης της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ (ΑΜ) αλλά οφείλεται κυρίως σε πολιτικούς λόγους.
Η εταιρεία μας, διαβεβαιώνει ότι έχουν καταβληθεί πολύμηνες προσπάθειες στον βαθμό των δυνατοτήτων μας, προκειμένου η πολιτεία δια των αρμοδίων  οργάνων της, καταλήξει σε επίλυση του προβλήματος.
Σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο αναμονής σχετικής κρίσης, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προκειμένου να ξεπεραστεί ένα από τα στάδια που απαιτούνται για την υπογραφή της Σύμβασης για τη σηματοδότηση. Μετά από εκείνο το χρονικό σημείο θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι Σταθμοί της Επέκτασης  να παραδοθούν το συντομότερο δυνατό στο κοινό και το αργότερο σε ένα περίπου χρόνο.
Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αγωνία και την απογοήτευση του κόσμου που έτσι και αλλιώς περνάει μια δύσκολη καθημερινότητα λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας για την χώρα μας.
Πιστεύουμε ωστόσο ότι, η συμβολή της λειτουργίας των νέων Σταθμών θα είναι καθοριστική για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής χιλιάδων πολιτών των νοτίων προαστίων, για την μείωση των μετακινήσεων με ΙΧΕ στην Λεωφ. Βουλιαγμένης και γενικά για το περιβάλλον. Έχετε υπ’ όψιν ότι για τον σχεδιασμό, την λειτουργικότητα, την αισθητική και την ανάπλαση των επιφανειών η ΑΜ έθεσε υψηλές προδιαγραφές ώστε το έργο μας να αποτελεί ορόσημο για την πόλη σας για τις επόμενες δεκαετίες. 
Τέλος, αναμένοντας μαζί σας τις θετικές εξελίξεις για το θέμα από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, με την ευκαιρία σας ευχαριστούμε και πάλι  για την υπομονή και το πνεύμα συνεργασίας που δείχνετε όλα αυτά τα χρόνια που τα έργα μας εκτελούνται στην περιοχή σας.