Και οι ξένες γλώσσες δημοτικό θέμα

didaskalia_

Μετά το κλείσιμο δεκάδων σχολείων πανελλαδικά και την υπονόμευση των ολοήμερων δημοτικών, η τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα να συγκρουστεί για τρίτη φορά με το υπουργείο Παιδείας που προχωρά στην κατάργηση της διδασκαλίας περισσότερων από μίας ξένων γλωσσών (εκτός των αγγλικών) ανά σχολική μονάδα.
Ετσι οι δημοτικές αρχές αναγκάζονται να εκφράσουν οργανωμένα για μια ακόμη φορά την αγωνία και την δυσαρέσκεια των γονιών καθώς οι μαθητές υποχρεώνονται είτε να αλλάξουν τη γλώσσα που επέλεξαν στο παρελθόν, είτε ν’ αλλάξουν σχολείο, είτε να υποχρεωθούν να διδαχθούν γλώσσα που δεν έχουν επιλέξει, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργούνται πολύ μεγάλα τμήματα που καθιστούν την εκπαιδευτική διαδικασία προβληματική και παράλληλα ενισχύονται τα φροντιστήρια καθώς χιλιάδες μαθητές υποχρεώνονται να μπουν σε εντατική εκπαίδευση ξένης γλώσσας που δεν γνωρίζουν μέχρι σήμερα για να μην αλλάξουν σχολείο.
Οι δήμοι προκειμένου να δώσουν λύσεις κινδυνεύουν να εισπράξουν και αυτήν την αρμοδιότητα αν δεν αντιδράσουν δυναμικά καθώς αναμένεται πολλοί σύλλογοι γονέων να απαιτήσουν την δημιουργία δημοτικών φροντιστηρίων.
Ηδη σύλλογοι, ενώσεις γονέων αλλά και πολλοί δήμοι έχουν κινητοποιηθεί με επιστολές και αναμένεται κλιμάκωση των αντιδράσεων.
Η ένωση Γονέων –Κηδεμόνων του Δήμου Αλεξανδρούπολης διεκδικεί: Να ανακληθούν τώρα οι αποφάσεις για το δραστικό περιορισμό (ή και την πλήρη κατάργηση) της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών.
Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Σητείας αναφέρει ότι Δημιουργούνται μεγάλες δυσλειτουργίες σε Δημοτικά και Γυμνάσια, τη στιγμή που αρκετοί μαθητές που έχουν διδαχθεί μια ξένη γλώσσα στην προηγούμενη τάξη, θα κληθούν το επόμενο σχολικό έτος να διδαχθούν μια άλλη. Οι άκρως αντιπαιδαγωγικές επιλογές που δίνονται σε αυτούς τους μαθητές από το Υπουργείο, είναι είτε να μετακινηθούν σε άλλα σχολεία, είτε να απαλλαγούν από το μάθημα

Ο Δήμος Κεφαλλονιάς με ΟΜΟΦΩΝΟ Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς αναφέρει απαιτεί να ανακληθούν τώρα οι αποφάσεις για το δραστικό περιορισμό (ή και την πλήρη κατάργηση) της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών. Στηρίζει τη διεκδίκηση των φορέων του νησιού για ενιαίο αναλυτικό πρόγραμμα σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν δημόσιο 12χρονο βασικό υποχρεωτικό σχολείο. Να μην χαθεί καμιά οργανική, να μην μεθοδευτεί καμία απόλυση στα σχολεία! Κάθε εκπαιδευτικός να έχει οργανική θέση! Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Μαζικοί διορισμοί από το Υπουργείο Παιδείας. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Να μην μετατραπεί η παιδεία σε εμπόρευμα – να μην πληρώσει την κρίση ο λαός και τα παιδιά του.
Ο Δήμαρχος Σύρου ξεκίνησε σειρά επαφών για να αποφευχθεί η κατάργηση των οργανικών θέσεων ενώ χαρακτηριστική είναι και η επιστολή του Συλλόγου Γονέων του 1ο Γυμνασίου Χολαργού προς την Υφυπουργό κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου που αναφέρει τα εξής:
Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι σύμφωνα με την Υπουργική σας Απόφαση 62780/Γ2/2-6-2011, από το σχολικό έτος 2011-12 και για τα επόμενα σχολικά έτη σε κάθε Γυμνάσιο θα διδάσκεται μόνο μία δεύτερη ξένη γλώσσα, σύμφωνα με την πλειοψηφία των μαθητών.
Πώς μπορεί όμως κανείς να προκαθορίσει ότι στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα η πλειοψηφία θα επέλεγε πάντα τη συγκεκριμένη γλώσσα, χαρακτηρίζοντας έτσι άπαξ και δια παντός ένα σχολείο ως «γαλλόφωνο ή «γερμανόφωνο», μια και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι προτιμήσεις των μαθητών διαφοροποιούνται από χρονιά σε χρονιά;
Στο 1ο Γυμνάσιο Χολαργού, που προέκυψε από τη συγχώνευση 1ου και 3ου Γυμνασίου, μεταφέρθηκαν οι επί σειρά ετών 2 οργανικές θέσεις -ΠΕ05 (γαλλικής) και ΠΕ07 (γερμανικής γλώσσας) με πλήρες ωράριο,  που καλύπτουν τις ανάγκες του σχολικού συγκροτήματος.
Η παραμονή και των 2 καθηγητριών στο σχολείο μας, που από την επόμενη σχολική χρονιά εκτιμάται ότι θα λειτουργεί με 16 τμήματα, αφ’ ενός μεν δεν θα επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αφού δεν θα χρειαστεί να έρθει άλλος καθηγητής, αφ’ ετέρου δε θα συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του σχολείου μας, δίνοντας στους μαθητές τη δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής της 2ης ξένης γλώσσας και όχι της υποχρεωτικής παρακολούθησης. Έτσι δεν θα αναγκασθούμε εμείς οι γονείς, είτε να αναζητήσουμε  άλλο σχολείο της περιοχής (που μπορεί και να μην προκύψει λόγω του πλειοψηφικού τρόπου χαρακτηρισμού ενός σχολείου σε «γαλλόφωνο ή «γερμανόφωνο») ή να επιβαρυνθούμε οικονομικά, και μάλιστα σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας, καταφεύγοντας σε φροντιστήρια, προκειμένου το παιδί μας να αρχίσει ή να συνεχίσει τη γλώσσα της προτίμησής του.
Επειδή η Απόφαση αυτή θα δημιουργήσει πολλά και σημαντικά προβλήματα, ζητάμε την αλλαγή της, ώστε να επιτρέπεται η διδασκαλία και των δύο ξένων γλωσσών (Γαλλικών- Γερμανικών), για να μπορέσουν τα παιδιά μας να διδαχθούν στο σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου μας, τις γλώσσες που επιθυμούν να διδαχθούν.