Αντιδράσεις για τους μετανάστες στο Ελληνικό

metanast_elliniko

Την Τετάρτη, 15-6-2011, στο Δημαρχείο Ελληνικού – Αργυρούπολης, σε μια εντυπωσιακή σε μέγεθος και παλμό συγκέντρωση που οργανώθηκε από τον «Αγώνα για το Μέλλον», ο επικεφαλής του κ. Γιάννης Κωνσταντάτος από κοινού με τους  επικεφαλείς των παρατάξεων «Σύγχρονη Πόλη», κ. Χάρη Πασβαντίδη και «Αναγέννηση», κ. Γιάννη Τσαρπαλή, ένωσαν τις φωνές διαμαρτυρίας τους με εκείνες εκατοντάδων παριστάμενων συμπολιτών μας ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης και τη σιωπηρή συγκατάθεση του δημάρχου κ. Χρ. Κορτζίδη  να λειτουργήσουν στο Ελληνικό κέντρα υποδοχής των παράνομων μεταναστών της Αθήνας.
O κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, ευχαρίστησε εκ μέρους και των 3 επικεφαλείς των παρατάξεων τους παρευρισκόμενους στην ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας. «Σήμερα είναι μία πολύ δύσκολη μέρα με ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, εξαιρετικά κρίσιμες για το μέλλον της πατρίδας. Αλλά παρ’ όλα αυτά εσείς δίνετε εδώ το δυναμικό παρόν σας για να στείλετε το μήνυμα: ότι όλοι εμείς και πάρα πολλοί ακόμη συνδημότες μας, είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία στο δήμο των κέντρων υποδοχής των παράνομων μεταναστών», είπε.
Πληροφόρησε για την επιβεβαίωση που είχε από το υπουργείο για την απόφαση της δημιουργίας αυτών κέντρων στο Ελληνικό, μιας και, όπως ανάφερε, σχεδιάζουν να αδειάσουν το κέντρο της Αθήνας, μεταφέροντας τους λαθρομετανάστες στο Μενίδι και στο Ελληνικό. «Ενοχλήθηκα σφόδρα και αποφασίσαμε ως παράταξη να αντιδράσουμε άμεσα και να οργανώσουμε την  αποψινή διαμαρτυρία, γιατί αυτός εδώ ο τόπος, που χτίστηκε με κόπο και όνειρα από τους κυνηγημένους από τους Τούρκους πόντιους αδελφούς μας, δεν του αξίζει να μετατραπεί σε γκέτο μεταναστών, σε έναν άλλο Αγ. Παντελεήμονα. Αντιδρούμε και διαμαρτυρόμαστε» υπογράμμισε καταχειροκροτούμενος. Συνέχισε λέγοντας:
«Μόλις ανακοινώσαμε την οργάνωση αυτής της διαμαρτυρίας, δέχτηκα τηλεφώνημα από υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος  που μου είπε: Δεν καταλαβαίνω γιατί αντιδράς, την στιγμή που ο δήμαρχός σας έχει συναινέσει και θα παραμείνει σιωπηλός , μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία; Αυτό το καταγγέλλω επίσημα ενώπιών σας. Και η απάντηση μου ήταν : Καλά κάνει ο δήμαρχος και ο ΣΥΡΙΖΑ που τον στηρίζει, αλλά εμείς, οι άλλες δύο παρατάξεις και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού στο Ελληνικό και την Αργυρούπολη δεν συμφωνούμε και δεν θα δεχτούμε την εγκατάσταση των παράνομων μεταναστών στην περιοχή» είπε καταχειροκροτούμενος.     
Εκτοτε, όπως ανέφερε, δέχτηκε απειλητικά τηλεφωνήματα, απαράδεκτους και χυδαίους χαρακτηρισμούς, ακόμη και την προτροπή… να φύγει από την περιοχή, αν δεν μπορεί να ζήσει με τους λαθρομετανάστες! «Αυτή είναι η λογική τους. Όμως εγώ δεν στενοχωρήθηκα γι αυτά. Στενοχωρήθηκα με τον πρώτο πολίτη της πόλης, τον δήμαρχο κ. Χρ. Κορτζίδη, που, όχι μόνο σιώπησε και δεν αντέδρασε, αλλά έβγαλε και μία κατάπτυστη ανακοίνωση στην οποία και τι δεν μας είπε…» ανέφερε υπογραμμίζοντας, ότι το χειρότερο στην ανακοίνωση του δήμαρχου είναι η δήλωσή του ότι όλοι έχουμε τα ίδια δικαιώματα. «Κάνετε λάθος κ. Κορτζίδη. Οι Ελληνικιώτες και οι Αργυρουπολίτες που έχτισαν τα σπίτια τους σε αυτή την περιοχή έχουν το δικαίωμα της ασφάλειας, της ποιότητας ζωής, της ανθρώπινης διαβίωσης και όχι της γκετοποίησης» τόνισε καταχειροκροτούμενος και πάλι. 
Κατηγόρησε με οξύτητα την κυβέρνηση για την έλλειψη μεταναστευτικής πολιτικής που έχει δημιουργήσει τη σημερινή κατάσταση, καθώς και για τις αποσπασματικές αποφάσεις της και τα «μπαλώματα» που θα δημιουργήσουν, όπως είπε, περισσότερα προβλήματα από αυτά που ίσως λύσουν. Απέδωσε και σκοπιμότητα στην απόφαση της εγκατάστασης των λαθρομεταναστών στο Ελληνικό,  μιας και, όπως δήλωσε, μπορεί να στοχεύει και στην περαιτέρω υποβάθμισή του για ευκολότερη εκποίησή του, ενώ κατάγγειλε και τη δημοτική αρχή για την απρόσμενη και αυθαίρετη εγκατάσταση λαθρομεταναστών σε κτίρια της ΟΣΠΑ στο Ελληνικό.   
«Ο δήμος μας μέχρι τώρα, παρά τις αντιπαραθέσεις, είχε ένα υψηλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού. Όμως αυτό που βιώνουμε σήμερα με τους συνεχείς προπηλακισμούς εκ μέρους της δημοτικής αρχής, επειδή έχουμε αντίθετη γνώμη και τολμάμε να την εκφράσουμε, είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Αλλά σας δηλώνω ότι θα είμαι απλός στρατιώτης στους κοινούς αγώνες που θα δώσουμε, όχι μόνο για να μη φέρουν τους παράνομους μετανάστες στην περιοχή, αλλά και για να μη γίνει ο δήμος μας Εξάρχεια. Εμείς είμαστε αντιπολίτευση, εδώ γεννηθήκαμε, εδώ είναι τα σπίτια μας και συγκρουόμαστε και με τις κυβερνήσεις και με τα κόμματα και με όποιους άλλους χρειαστεί, προκειμένου να διαφυλάξουμε την ποιότητα της ζωής μας»  κατέληξε καταχειροκροτούμενος.          
Ο κ. Χάρης Πασβαντίδης,  αναφέρθηκε στις δραματικές στιγμές που βιώνει η χώρα, ενώ για τον δήμο τόνισε, ότι αυτός απειλείται με μία μεγάλη υποβάθμιση. «Οσοι είστε εδώ  εκπροσωπείτε τη μεγάλη πλειοψηφία των συμπολιτών μας που σήμερα υψώνουν ένα αποφασιστικό ΟΧΙ στην υποβάθμιση του δήμου. Ενα ΟΧΙ που θα σαρώσει σαν χάρτινο πύργο κάθε σκέψη να δημιουργηθούν εδώ Κέντρα λαθρομεταναστών» είπε και συνέχισε «Οι Αργυρουπολίτες και οι Ελληνικιώτες στην συντριπτική πλειοψηφία τους υψώνουμε απόψε ένα σινικό τείχος στα σύνορα της πόλης. Οχι τοίχο ξενοφοβίας, όχι τοίχο ρατσισμού, ή μισαλλοδοξίας εναντίον συνανθρώπων μας, αυτά δεν μας ταιριάζουν. Υψώνουμε ένα τοίχο προστασίας της ηρεμίας, της ζωής και της περιουσίας του δήμου και των συμπολιτών μας» τόνισε με έμφαση καταχειροκροτούμενος. Συνέχισε λέγοντας:
«Είμαστε όλοι εδώ ενωμένοι, ξεπερνώντας τις όποιες διαχωριστικές γραμμές μας, να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τον κίνδυνο που απειλεί τον δήμο μας. Ολοι ενωμένοι, πλην του κ. Κορτζίδη και των λαϊκιστοδημαγωγών Συριζέων του που μας καταγγέλλουν ανερυθρίαστα».   
Αναφέρθηκε  λεπτομερειακά στην κατάπτυστη, όπως τη χαρακτήρισε και αυτός, ανακοίνωση του κ. Χρ. Κορτζίδη με την οποία επιχειρεί να πλήξει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. «…. Ψέμα, συκοφαντία, διαβολή. Αυτά είναι τα επιχειρήματά τους τούτη την ώρα για να πλήξουν την αντίδραση μας. Και αυτός είναι ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από ένα καλοκάγαθο χαμόγελο ενός υποτιθέμενου καλού παιδιού, που δεν ορρωδεί προ ουδενός προκειμένου να διατηρήσει τα οφίτσια και την καρέκλα της εξουσίας του» είπε και συνέχισε «Εμείς, οι επικεφαλείς των τριών παρατάξεών, σπουδάσαμε στο Παν/ο Αθηνών Οικονομικές, Κοινωνικές και Μαθηματικές επιστήμες. Δεν σπουδάσαμε στο Παν/ο της Μόσχας την εποχή του Μπρέσνιεφ και της Σοβ. Ενωσης με αντικείμενο σπουδών την ακατάσχετη προπαγάνδα, την αθλιότητα, το ψέμα και τη συκοφαντία. Και ομολογώ την ολοκληρωτική αδυναμία μου να αντιμετωπίσω αυτόν τον προπαγανδιστικό μηχανισμό. Δεν μπορώ να φτάσω στο επίπεδο μιας τέτοιας, αισχρής, ανελέητης και αδίστακτης προπαγάνδας» υπογράμμισε με έμφαση καταχειροκροτούμενος. 
Αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό του ζητήματος των λαθρομεταναστών από το 2004 και μετά, όπου οι  παράνομοι καταλάμβαναν το ένα μετά το άλλο κτίρια της Αθήνας χωρίς κανείς να ασχολείται,  ενώ οι κάτοικοι έβλεπαν τον κίνδυνο να έρχεται και διαμαρτυρόντουσαν, αλλά σε ώτα μη ακουόντων. «Το 2007 ο τότε Νομάρχης Αθηνών έστελνε αγωνιώδη επιστολή στον τότε Πρωθυπουργό για το ζήτημα και τις συνέπειές του. Και τι έγινε; Τίποτε. Σήμερα τα πράγματα είναι χειρότερα και αλλόφρονες οι κάτοικοι του κέντρου ξεπουλούν όσο-όσο και εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ όσοι απέμειναν κλειδώνονται τα βράδια μέσα φοβισμένοι. Αυτά είναι τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που δεν προέβλεψε την κρίση, και έρχεται τώρα να την διαχειριστεί. Αλλά πως; Μεταφέροντάς την από το Κέντρο της Αθήνας σε άλλες περιοχές, όπως η δική μας. Αλλά εμείς που φυλάμε τις Θερμοπύλες τους λέμε: Μολών Λαβέ» υπογράμμισε καταχειροκροτούμενος. 
Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε  καταχειροκροτούμενος «Δεν περίμενα ποτέ από έναν ποντιακής καταγωγής, όπως είναι ο δήμαρχος, να υποπέσει σε αυτό που χαρακτήρισα αποκρουστικό και αποτρόπαιο ιστορικό, πολιτικό και ηθικό ατόπημα. Να ταυτίσει δηλαδή τους ποντιακής και προσφυγικής καταγωγής Ελληνες με τους κάθε λογής λαθρομετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα και απειλούν τους πάντες και τα πάντα. Του λέω λοιπόν,  ότι οι ποντιακής καταγωγής Ελληνες επέστρεψαν στην μητέρα Πατρίδα κατατρεγμένοι από μία γενοκτονία και έναν ξεριζωμό, πληρώνοντας ακριβά τη διαφορετικότητά τους από τους Τούρκους. Αν είναι ποτέ δυνατόν ένας δήμαρχος δύο πόλεων που θεμελιώθηκαν από τους πόντιους Ελληνες να κάνει τέτοιους παραλληλισμούς και εξομοιώσεις… Τέλος, δηλώνουμε ότι η ζωή μας ανήκει σε εμάς και θα την διαχειριστούμε όπως θέλουμε εμείς» .
Ο κ. Γιάννης Τσαρπαλής, υπογράμμισε το, όπως το χαρακτήρισε, περίεργο και ανελεύθερο καθεστώς που επικρατεί τους τελευταίους 5,5 μήνες στο δήμο τονίζοντας, ότι κάθε παράταξη έχει το δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις της με ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο.  Ως πρόσφατο παράδειγμα ανάφερε το συνεχές μεταμεσονύκτιο κατέβασμα και καταστροφή των πανό της παράταξής του για την εκδήλωση από εργάτες του δήμου «Αυτή είναι η δημοκρατική αντίληψη ενός ανθρώπου που λέει ότι προέρχεται από την Αριστερά; Είναι δυνατόν να μην διαθέτουν στις 3 παρατάξεις μας, που συγκέντρωσαν το 54% των ψήφων του λαού, ένα γραφείο στο δημαρχείο για τις ανάγκες τους, όπως προβλέπει και ο νόμος; Αυτό το πράγμα δεν το έχω ξαναδεί» είπε και συνέχισε κατηγορώντας την διοίκηση Κορτζίδη για ασχετοσύνη και ανικανότητα στη διαχείριση των οικονομικών και της καθημερινότητας αναπτύσσοντας  σχετικά παραδείγματα. Αναφερόμενος στην απόφαση για την λειτουργία Κέντρων λαθρομεταναστών στο Ελληνικό τόνισε «Δεν περίμενα ποτέ να έχει συμφωνήσει ο δήμαρχος, γιατί όντως έχει συμφωνήσει, να φέρει στον δήμο μας 2.500 και πλέον παράνομους μετανάστες  που το βράδυ θα μένουν στα Κέντρα και την ημέρα θα κυκλοφορούν ανεξέλικτα στις γειτονιές μας. Και γι αυτό κατηγορεί τις δημοτικές παρατάξεις που του κάνουν κριτική, ως ξενόφοβες και ρατσιστικές. Ε, λοιπόν θα του απαντήσω: Εχω επισκεφθεί σχεδόν όλα τα σπίτια της πόλης, Και βρήκα εγκαταστημένους 1000 περίπου νόμιμους μετανάστες που είναι νοικοκυραίοι και τα παιδιά τους πηγαίνουν στα σχολεία της πόλης μας και προοδεύουν, που εσείς ανοίξατε τις αγκαλιές σας και τους δεχτήκατε. Οσο για τον ρατσισμό που μας κατηγορούν θα τους απαντήσω, ότι ο ρατσισμός δεν εκδηλώνεται μόνο σε φιλές και χρώματα. Εκδηλώνεται και στην καθημερινότητα, σε έναν ανάπηρο, σε ένα ΑΜΕΑ κλπ. Υπάρχει όμως άλλος Δήμος στην  Ελλάδα που έχει 4 ειδικά σχολεία και έχει αγκαλιάσει τόσο πολύ τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες; Είμαστε λοιπόν εμείς ρατσιστές;» ρώτησε καταχειροκροτούμενος.       
Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην επανεμφάνιση πολλών ασθενειών στη χώρα που τις είχαμε ξεχάσει, ακόμη και λέπρας «Θέλουμε λοιπόν να έχουμε μία τέτοια υγειονομική βόμβα στην πόλη μας. Αυτό θέλουν και κατηγορούν εμάς ως ξενόφοβους. Όχι κύριε Κόρτζίδη, εσάς είναι που δεν θέλουμε και να φύγετε, εσείς και η ομάδα σας» κατέληξε καταχειροκροτούμενος
Στη συνέχεια ο κ. Κ. Κόκορης, δήμαρχος Γλυφάδας, ο οποίο κλείνοντας τη συγκέντρωση υπογράμμισε την ανυπαρξία μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης  που, όπως είπε, οδήγησαν σήμερα τα πράγματα σε αδιέξοδο. «Η λογική να μεταφέρουμε το πρόβλημα από  μία περιοχή στην άλλη είναι αναποτελεσματική. Γι αυτό και εμείς λέμε ότι δεν θα δεχτούμε αυτή τη λύση γιατί σημαίνει διάχυση των προβλημάτων σε όλο πια το λεκανοπέδιο. Να λύσουν το θέμα συνολικά για τη χώρα και όχι να στείλουν εδώ αυτούς τους ανθρώπους . Το μεταναστευτικό πρέπει να λυθεί σοβαρά και ουσιαστικά εδώ και τώρα. Και δεν δεχόμαστε κάποιοι να μας κατηγορούν  για ρατσισμό, επειδή δεν δεχόμαστε,  εκβιαζόμενοι και βιαζόμενοι, να υποστούμε  καταναγκαστικά τη λαίλαπα του κάθε τυχάρπαστου που έφθασε στη χώρα . Δεν είναι έτσι κύριοι.  Ρατσισμός σημαίνει ότι  είσαι εναντίον κάποιου χωρίς σοβαρό λόγο και αιτία. Όταν όμως απειλείται η υγεία, η λειτουργία και η καθημερινότητα μιας κοινωνίας, αυτό δεν είναι ρατσισμός. Είναι υποτέλεια να το δεχτούμε. Και εμείς υποτελείς δεν υπήρξαμε  ποτέ. Γι αυτό απόψε εδώ θέλω να σας δηλώσω, ως άτομο και ως δήμος, την πλήρη συμπαράστασή μας στη διαμαρτυρία σας» υπογράμμισε με έμφαση καταχειροκροτούμενος.   
Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση και την έγκριση σχετικού Ψηφίσματος Διαμαρτυρίας το οποίο στη συνέχεια προσυπόγραψαν 700 και πλέον παριστάμενοι πολίτες.