Ποιός θα πληρώσει τις μεταφορές των μαθητών

kedke_metafores

110.000 ευρώ έπαιρνε ταξιτζής ετησίως για να μεταφέρει έναν μαθητή στο σχολείο σε δήμο της Θεσσαλονίκης. Ετσι με ΚΥΑ των Υπουργών Ραγκούση, Παπακωνσταντίνου και Διαμαντοπούλου αποφασίστηκε να βγει πρότυπη διακήρυξη και μαθηματικός τύπος που να ορίζει τον προϋπολογισμό της ανάθεσης του έργου μεταφοράς των μαθητών από τους δήμους. Η αρμοδιότητα που περνάει στους δήμους σύμφωνα με τον Καλλικράτη παίρνει νέα παράταση και μετά τον Σεπτέμβριο για το τέλος του 2011. Και ο συνολικό προϋπολογισμός του έργου με το οποίο θα επιδοτηθούν οι δήμοι ως πρόσθετη αρμοδιότητα ανέρχεται στα 141 εκ ευρώ από 200 που υπολογίστηκαν για το 2011 σύμφωνα με τα όσα είπε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ ο συγκοινωνιολόγος κ. Παρασκευόπουλος που έχει αναλάβει την τεχνική κατάρτιση της ΚΥΑ. Και ο κ. Παρασκευόπουλος αναγνώρισε ότι τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν καθώς υπάρχουν πολλές ιδιαιτερότητες σε διάφορους δήμους που δεν συνυπολογίστηκαν στον μαθηματικό τύπο.
Οι δήμοι θα επιδοτηθούν για την μεταφορά των μαθητών είτε με δικά τους λεωφορεία, είτε για να δώσουν δελτίο δωρεάν μεταφοράς σε μαθητές για τις υπάρχουσες δημόσιες συγκοινωνίες, είτε για να την αναθέσουν σε ιδιώτες όπως σήμερα. 
Με τον μαθηματικό όμως τύπο ελπίζουν να σταματήσει το φαινόμενο όπου μετά από άγονο διαγωνισμό γινόντουσαν απευθείας αναθέσεις με τριπλάσιο πολλές φορές προϋπολογισμό.
Ετσι θα εξοικονομηθούν ελπίζουν τα 60 περίπου εκατομμύρια αν και όπως το διατύπωσε ο κ. Παρασκευόπουλος θα γίνει αίτημα προς την τρόικα να αυξηθεί λίγο το κονδύλι αυτό.
απλούστατο εξέλιξη ανάρτηση
Θετικό στοιχείο της όλης αλλαγής αποτελεί το γεγονός ότι η επιδότηση δεν θα αφορά μόνο την μεταφορά μαθητών αλλά και την μεταφορά ηλικιωμένων άνω των 65.
Επίσης θα πρέπει να εξεταστεί και το καθεστώς ειδικής μεταφοράς των παιδιών του Δημοτικού.
Τέλος υπάρχει και το ζήτημα της νομικής θωράκισης των Δήμων που επίσης δεν έχει εξεταστεί στην ΚΥΑ.
Να ανατεθεί η αρμοδιότητα στις Περιφέρειες όταν πρόκειται για διαδημοτικές μεταφορές όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε για τα μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία ζήτησε η ΚΕΔΚΕ