Αποζημίωση θέλει ο Καμίνης για τις καταστροφές στο Σύνταγμα

kaminis

 

Ο Δήμαρχος Αθηνών Γ.Καμίνης δήλωσε σχετικά με τις καταστροφές στην πλατεία Συντάγματος: “Τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας προκάλεσαν πάρα πολύ εκτεταμένες ζημιές. Αναφέρομαι στο ζήτημα που έχει πιθανόν πλέον καταντήσει ρουτίνα, δηλαδή να γίνονται ζημιές στην πόλη και μάλιστα στην περιουσία του Δήμου. Τώρα πλέον με δεδομένα τα οικονομικά του Δήμου και την έκταση αυτών των ζημιών νομίζω ότι πρέπει να ενημερώσω το σώμα και να πω τι προτιθέμεθα να κάνουμε. Το πρώτο είναι ότι έχουν καταστραφεί μεγάλα τμήματα από τις ορθομαρμαρώσεις και τις επικαλύψεις των διαφόρων στοιχείων της πλατείας Συντάγματος, σιντριβάνια, στηθαία κλπ. Έχουν αποκοπεί ακόμα και τμήματα των συμπαγών ογκολίθων στα περιμετρικά στηθαία. Δεύτερον, έχουν αποξηλωθεί και θρυμματιστεί κατά τμήματα οι μαρμάρινες πλάκες των επιστρώσεων της πλατείας είτε με λοστούς είτε λόγω φωτιάς. Ανάλογες φθορές έχουν υποστεί και τα σκαλοπάτια στην κλίμακα που οδηγεί στον Άγνωστο Στρατιώτη, στην λεωφόρο Αμαλίας.

Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος ανέφερε ότι έχουν αποξηλωθεί τα ξύλινα μέρη και έχουν υποστεί καταστροφές τα περίτεχνα μαρμάρινα έδρανα των καθισμάτων της πλατείας Συντάγματος τα οποία ήδη απομακρύνθηκαν από τα συνεργεία. Ακόμη πρόσθεσε ότι έχει προκληθεί εκτεταμένη ρύπανση από πυρκαγιές, καπνούς, σπρέι κλπ. “Πρόκειται για φθορές που είναι διάσπαρτες σε όλη την έκταση της πλατείας και σε πολλές περιπτώσεις είναι αδύνατον να αποκατασταθούν σημειακά καθώς προαπαιτείται καθαίρεση και των όμορων μαρμάρινων τμημάτων και μελών.”

Σύμφωνα με το Δήμαρχο το συνολικό κόστος για την αποκατάσταση των καταστροφών δεν μπορεί προς το παρόν να εκτιμηθεί επακριβώς αλλά ανέρχεται μετά βεβαιότητας σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

 Tέλος ανέφερε ότι : “ο Δήμος με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα δεν μπορεί να καλύψει τέτοια δαπάνη, προτίθεμαι να ζητήσω από τα αρμόδια υπουργεία να καλύψουν τη δαπάνη της αποκατάστασης των ζημιών. Εάν τυχόν αυτό δε γίνει, θα εξετάσουμε πάρα πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να στραφούμε και να διεκδικήσουμε αποζημίωση με αστική ευθύνη του δημοσίου.”