Ξεκινά ο δημοτικός αστυνομικός στην Αθήνα

dimotiki_astynomia

Σε εφαρμογή τέθηκε από χθες, Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011, ο θεσμός του δημοτικού αστυνομικού της γειτονιάς με αποστολή τη διαρκή, άμεση επικοινωνία με τους δημότες, τη δημιουργία αμοιβαίων σχέσεων εμπιστοσύνης και τη συνεργασία με την τοπική κοινωνία με απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση της παραβατικότητας  και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ο δημοτικός αστυνομικός της γειτονιάς θα περιπολεί πιλοτικά στα επτά δημοτικά διαμερίσματα, στις παρακάτω περιοχές:
1η δημοτική κοινότητα: Πλάκα – Άγιος Παύλος
2η δημοτική κοινότητα: Λαγουμιτζή – Άγ. Ιωάννης – λόφος Λαμπράκη
3η δημοτική κοινότητα: Βοτανικός (Αγ. Μαρκέλλα) – Σπ. Πάτση
4η δημοτική κοινότητα: Θυμαράκια (πλ. Αθανάσιου Διάκου), Ακαδημία Πλάτωνος (Αγ. Γεώργιος)
5η δημοτική κοινότητα: Αχαρνών (Ευγ. Καραβία έως Χαλκίδος), Αχαρνών-Καυταντζόγλου-Ταϋγέτου-Νικοπόλεως, Άγ. Ελευθέριος (Αγ. Λαύρας- Γαλατσίου)
6η δημοτική κοινότητα: πλ. Αττικής (Μιχ. Βόδα), πλ. Αγίου Παντελεήμονα, πλ. Βικτωρίας (Αγ. Μελετίου-Γ’ Σεπτεμβρίου-Ιουλιανού)
7η δημοτική κοινότητα: Γκύζη, Πανόρμου-Παυλή-Λαρίσης-Αγ. Θωμά, Ερυθρός Σταυρός
Από το 2012, ενδεχομένως, να επεκταθεί σε περισσότερες γειτονιές ανάλογα με τις ανάγκες της πόλης και την ανταπόκριση των πολιτών.
Πιο συγκεκριμένα, ο δημοτικός αστυνομικός:
1.    θα περιπολεί στη γειτονιά του, θα έρχεται σε επικοινωνία με τους κατοίκους, θα προσεγγίζει με ενδιαφέρον τα προβλήματά τους και θα μεριμνά χωρίς καθυστέρηση για την αντιμετώπισή τους.
2.    θα παρέχει κάθε βοήθεια και συμπαράσταση σε θύματα εγκληματικών πράξεων και θα ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση τις διωκτικές αρχές και την υπηρεσία του.
3.    θα παρίσταται στις συνεδριάσεις της δημοτικής κοινότητας καθώς και στις συνελεύσεις των κατοίκων της γειτονιάς.
4.    θα ενημερώνει χωρίς καθυστέρηση τις υπηρεσίες του δήμου για βλάβες δικτύων, κακοτεχνίες σε δρόμους και σε πεζοδρόμια και γενικά για κάθε πρόβλημα που εμποδίζει τη σωστή λειτουργία των δικτύων και των υποδομών της πόλης.
5.    θα παρέχει υπηρεσίες εξυπηρέτησης στους κατοίκους της γειτονιάς και ιδίως σε πολίτες ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους, μέλη ευπαθών ομάδων βοηθώντας τους στη διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών και εντύπων.
6.    θα κάνει αισθητή την παρουσία του σε παιδικές χαρές, γήπεδα, σχολεία, πλατείες της γειτονιάς και θα παρακολουθεί την ακώλυτη λειτουργία τους.
Ο δημοτικός αστυνομικός της γειτονιάς δεν είναι αρμόδιος για την αντιμετώπιση εγκληματικών και ποινικών ενεργειών. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δημότες θα πρέπει να απευθύνονται στην Άμεση Δράση της ΕΛ.ΑΣ.
Ο δημοτικός αστυνομικός της γειτονιάς φορά τη στολή της δημοτικής αστυνομίας και φέρει στην αριστερή πλευρά του στήθους  κονκάρδα με το λογότυπο «Δημοτικός Αστυνομικός της γειτονιάς». Θα επισκεφτεί όλα τα σπίτια και τα καταστήματα της γειτονιάς και θα μοιράσει την κάρτα με τα στοιχεία του. Ο θεσμός θα εφαρμοστεί αρχικά με κλιμάκια δύο ατόμων σε δύο βάρδιες.