Να γιατί δεν πρέπει να δοθούν σε ιδιώτες τα σκουπίδια

xyta filim

Ο Δήμαρχος Ασπροπύργου, Νικόλαος Μελετίου, αναφερόμενος στην αποκάλυψη παράνομου εργαστηρίου χημικών – τοξικών αποβλήτων, στο συνοικισμό «Νεόκτιστα» Ασπροπύργου, και στη σύλληψη κάποιων από τα μέλη του κυκλώματος που αποθέτει βαρέλια με επικίνδυνα απόβλητα σε σημεία τηςπόλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χθες το βράδυ, η Δημοτική Αστυνομία, αξιοποιώντας πληροφορία
πολιτών που διαμένουν στα «Νεόκτιστα», διενήργησε αυτοψία σε περιφραγμένη κατοικία με πανύψηλο μαντρότοιχο. Οι Δημοτικοί Αστυνομικοί, μόλις αντιλήφθηκαν ότι ο χώρος είχε μεταβληθεί σε εργαστήριο επεξεργασίας χημικών, επικίνδυνων αποβλήτων, ζήτησαν την επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία συνέλαβε τον φερόμενο ως υπεύθυνο της παράνομης δραστηριότητας και δύο αλλοδαπούς που εργάζονταν στο χώρο.

Απ’ την πλευρά μου, μόλις ενημερώθηκα για το συμβάν, βρέθηκα στο
Αστυνομικό Τμήμα Ασπροπύργου, όπου δήλωσα ότι ο Δήμος Ασπροπύργου παρίσταται στην υπόθεση, και στην εξέλιξη που θα έχει, στις δικαστικές αίθουσες, ως πολιτικώς ενάγων, σύμφωνα με το άρθρο 28, παράγραφος 7, του νόμου 1650/1986. Και τούτο, διότι, πανομοιότυπα, μεταλλικά βαρέλια και πλαστικά μπιτόνια, σαν αυτά που υπήρχαν στο παράνομο εργοστάσιο τοξικών χημικών, έχουν εγκαταλειφθεί κατά δεκάδες σε πολλά σημεία του Δήμου μας.
Παράλληλα, ζήτησα να διερευνηθεί το ορατό ενδεχόμενο, αυτά να προέρχονται από το συγκεκριμένο παράνομο «χημείο».

Η δεύτερη, μαζικότερη παρουσία των αστυνομικών αρχών, που
απέκλεισαν την περιοχή, οδήγησε και σε σύλληψη όσων προσπαθούσαν να καλύψουν τα ενοχοποιητικά στοιχεία, επιχειρώντας να μεταφέρουν, από τον τόπο του παράνομου εργαστηρίου, βαρέλια με επικίνδυνο, τοξικό φορτίο, που ανέδιδαν αποπνικτική μυρωδιά, προκαλώντας –παράλληλα- προβλήματα στην αναπνοή και στα μάτια, σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το παράνομο «χημείο».

Βρέθηκα στον τόπο του ειδεχθούς περιβαλλοντικού εγκλήματος και
διαπίστωσα ότι, εκεί διακινούνταν επικίνδυνα απόβλητα, ικανά να προκαλέσουν το θάνατο ή σοβαρές σωματικές βλάβες, και τα οποία μόλυναν τον αέρα και το έδαφος της περιοχής. Δηλώνω ότι, στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, ο Δήμος Ασπροπύργου, θα είναι παρών, και εκτός του ποινικού κολασμού των υπευθύνων θα εγείρει και ζήτημα αστικής ευθύνης τους. Επιπλέον, θα παρακολουθούμε την εξέλιξη και σε ό,τι αφορά στο μηχανολογικό εξοπλισμό που βρέθηκε στην αυλή του κτιρίου.
Και παρακάτω αναφέρει:
Το μήνυμα που εκπέμψαμε, όλοι μαζί, Δημοτική Αστυνομία, Ελληνική
Αστυνομία, Δημοτική Αρχή, Περιφέρεια, και Πολίτες του Ασπρόπυργου,
υπογραμμίζει την αποφασιστικότητά μας, να μπει τέλος στη δράση όσων
επιχειρούν να μετατρέψουν τον Ασπρόπυργο σε ένα νέο Σεβέζο.
Έχοντας εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, περιμένω να χυθεί
άπλετο φως, σε ό,τι αφορά στην πηγή παραγωγής των τοξικών χημικών, και στην παραδειγματική τιμωρία των φυσικών και ηθικών αυτουργών, ενός εγκλήματος κατά της ζωής των Ασπροπύργιων και κατά του περιβάλλοντος του τόπου μας».
Αυτές λοιπόν είναι οι επιπτώσεις της εμπορευματοποίησης των απορριμμάτων – αποβλήτων. Κίνητρο για την παράνομη φτηνή διάθεσή τους όταν από τις πηγές της δημιουργίας τους δεν φεύγουν συντεταγμένα δημόσια δρομολόγια για τους κατάλληλους χώρους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε να κάνουμε με μικροσυμφέροντα που διέθεταν χώρο δίπλα σε κατοικημένη περιοχή και για αυτό έγιναν αντιληπτοί. Σε άλλες περιπτώσεις θα έχουμε να κάνουμε με μεγάλα συμφέροντα που θα μπορούν να μεταφέρουν ακόμη και με πλοία τα απόβλητα στη θάλασσα.