Στην Επιτροπή Περιφερειών ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ

kalogeropoulos41

Στις 30 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών, της πολιτικής συνέλευσης της Ε.Ε. που εκπροσωπεί την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Ο προϋπολογισμός, οι μεταφορές, το περιβάλλον, αλλά και η διεύρυνση και η εσωτερική ασφάλεια της Ε.Ε. αποτέλεσαν θέματα της συζήτησης που διεξήχθη. Η Ελληνική Αντιπροσωπεία είχε έντονη παρουσία, με πλήθος τροπολογιών οι οποίες έγιναν δεκτές από τα μέλη – Δήμαρχους και Περιφερειάρχες – σχεδόν στο σύνολό τους.

Η Ελληνική Αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον x πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο, παρενέβη με μια νέα σειρά τροπολογιών στη γνωμοδότηση με θέμα τη Διεύρυνση της Ε.Ε. και τις κυριότερες προκλήσεις για την περίοδο 2010-2011. Για το 2009 – 2010 με το ίδιο περιεχόμενο είχαν γίνει γνωμοδοτήσεις από Ελληνικής πλευράς που είχε θέσει το θέμα της αναγνώρισης της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου και του Πατριάρχη, καθώς και του ανοίγματος της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Επίσης, είχε γίνει εκτενής αναφορά για τις συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδος και ζητήθηκε η παύση των παραβιάσεων από την πλευρά της Τουρκίας, καθώς και ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας και περιουσίας (στην Ελληνική μειονότητα Ίμβρου και Τενέδου ), την εφαρμογή της Συμφωνίας εκ μέρους της Τουρκίας με την ΕΕ (Ελλάδα) για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών. Αναφορά  έγινε και για το κοινοτικό κεκτημένο που αφορά ( υπογραφή του Ο.Η.Ε. με την Ε.Ε) το Δίκαιο της θάλασσας. Ζητήθηκε, επίσης η άμεση αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και η άμεση εφαρμογή του πρωτοκόλλου 10 από την Τουρκία σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Ο.Η.Ε. , θέματα τα οποία υιοθέτησε η Επιτροπή των Περιφερειών.

Οι τροπολογίες έγιναν δεκτές από τον εισηγητή της γνωμοδότησης κ. Schausberger, Εκπρόσωπο της Περιφέρειας του Στρασβούργου, ο οποίος ευχαρίστησε τον Δ. Καλογερόπουλο για την καλή συνεργασία που είχαν. Οι τροπολογίες  υπερψηφίστηκαν από τα Μέλη της Επιτροπής των Περιφερειών.
Στις παρεμβάσεις τους τα μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας ζήτησαν, ανάμεσα σε άλλα, την αξιοποίηση του δυναμικού των υφιστάμενων Ευρωπαϊκών Ομίλων Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και της Μεσογειακής λεκάνης για την προσαρμογή των τοπικών και περιφερειακών αρχών των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας στο κοινοτικό κεκτημένο και ειδικότερα στις βασικές αρχές της Συνθήκης της Λισσαβόνας, δηλ. της εγγύτητας, της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, της εξωστρέφειας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της συμμετοχικής δημοκρατίας, αλλά και της εμβάθυνσης.
Η γνωμοδότηση ασχολείται, επίσης, με την Τουρκία από την οποία ο εισηγητής  ζητά  να συνεχίσει τις προσπάθειες για το σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας, των δικαιωμάτων των γυναικών, καθώς και των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελεύθερης έκφρασης και της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης. Καλεί, επίσης, μετά από παρέμβαση της ελληνικής αντιπροσωπείας, την Τουρκία να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες, υιοθετώντας και νέα νομοθεσία όπου αυτό απαιτείται, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη άσκηση των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μη μουσουλμανικών κοινοτήτων, χωρίς αδικαιολόγητους περιορισμούς.
Για την ΠΓΔΜ  επανέλαβαν την  πάγια διατύπωση των ευρωπαϊκών οργάνων ότι βασικό στοιχείο για την προσέγγιση της ΠΓΔΜ με την ΕΕ αποτελεί και η διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας, περιλαμβανομένης και της αμοιβαία αποδεκτής λύσης στην εκκρεμότητα  του ονόματος, στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Την γνωμοδότηση για τη   Στρατηγική εσωτερικής ασφαλείας της ΕΕ, με εισηγητή το Δήμαρχος του Ιέρακα της Ιταλίας  κ. Varacalli. Η Ελληνική αντιπροσωπεία  υπέβαλε έναν μεγάλο αριθμό τροποποιήσεων οι οποίες έγιναν στο σύνολο τους δεκτές. Η εκπόνηση και η εφαρμογή ευρωπαϊκής στρατηγικής για την εσωτερική ασφάλεια αποτελούν πρόκληση την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τα κράτη μέλη, οι τοπικές και περιφερειακές αρχές και η κοινωνία των πολιτών.