Ανασκόπηση της εβδομάδας από 4 Ιουλίου

Το θέμα της καθυστέρησης της εκταμίευσης της πέμπτης δόσης από το ΔΝΤ λόγω των δανείων δύο δήμων ήταν το θέμα που κυριάρχησε την εβδομάδα που μας πέρασε. Για μια φορά ακόμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση στοχοποιήθηκε από τα κεντρικά ΜΜΕ με πολλές ανακρίβειες. Για μια φορά ακόμη οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης κλήθηκαν να εξηγήσουν ένα πολυδαίδαλο γραφειοκρατικό σύστημα με υποτιθέμενους ελεγκτικούς μηχανισμούς που υποτίθεται ότι φτιάχτηκαν για να τους προστατεύουν.
Κυρίαρχο βέβαια θέμα την εβδομάδα που μας πέρασε ήτανκαι  η πρώτη συνάντηση του Υπουργού κ. Καστανίδη με τους δημοσιογράφους όπου δόθηκε ξεκάθαρα το στίγμα των αλλαγών. Ενα στίγμα που οι αιρετοί το περίμεναν εναγωνίως καθώς έχουν βαλτώσει σε εκατοντάδες γραφειοκρατικές και αντιφατικές διαδικασίες εις βάρος του έργου που θα έπρεπε να κάνουν. Ο κ. Καστανίδης θα ασχοληθεί τελικά με τον εκλογικό νόμο και ο κ. Καστανίδης θα αλλάξει τον Καλλικράτη.
Αλλο σημαντικό θέμα βέβαια, η πρώτη δόση της ΣΑΤΑ. 77 από τα 720 εκατομμύρια του προϋπολογισμού που δεν οδήγησε σε μεγάλη αισιοδοξία αφού δεν ανακοινώθηκαν οι συνολικές και οριστικές κατανομές αλλά τουλάχιστον βγήκε η πρώτη δόση.
Κατά τα άλλα σημαντική είδηση αποτέλεσε η συμμετοχή 191 δήμων στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ που αποτελεί ίσως ένα σημαντικό κομμάτι μείωσης δαπανών για ηλεκτρικό ρεύμα για τα σχολεία και τα δημαρχεία.
Το θέμα των δαπανών για την συντήρηση των σχολικών μονάδων κυριαρχεί σε όλους τους δήμους της Ελλάδας. Το συνολικό ποσό της  ΣΑΤΑ δεν έχει βγει με ΚΥΑ ακόμη, οι γονείς και οι σύλλογοι πιέζουν ασφυκτικά στις περισσότερες περιοχές και ο χρόνος εργασιών περιορίζεται ασφυκτικά.
Ασφυκτικά επίσης περιορίζεται και ο χρόνος για τις εγγραφές των Παιδικών Σταθμών. Οι περισσότεροι δήμοι έχουν προχωρήσει σε αύξηση των τροφίων αλλά αντιμετωπίζουν σημαντικότατο πρόβλημα με το προσωπικό. Οι περισσότεροι συμμετέχουν τόσο στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ όσο και στο πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας με πολλές ελπίδες αλλά και μεγάλα προβλήματα. Αν δεν λειτουργήσουν αυτά τα δύο προγράμματα τότε θα υπάρξει τεράστιο ζήτημα και σημαντικός περιορισμός των δομών.
Κατά τα άλλα σημαντική ήταν η παρουσία της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρώπης με σημαντικά εθνικά ζητήματα στις παρεμβάσεις της.
Τέλος να σημειώσουμε ότι άνοιξε το πράσινο φως για τις προσλήψεις ναυαγοσωστών και πυροσβεστών αν και θα έπρεπε να έχει λήξει στο ζήτημα από αρχές Μαϊού.