Σταματάνε τα έργα σε Κερατέα και Γραμματικό

xyta

Αλλη μια δικαίωση για τους κατοίκους της Κερατέας που δείχνει την προχειρότητα με την οποία συνεχίζει να λειτουργεί το ελληνικό κράτος ήρθε από το Ελεγκτικό Συνέδριο που έβγαλε παράνομη την Προγραμματική Σύμβαση του ΕΣΔΚΝΑ με την Περιφέρεια Αττικής για την κατασκευή των ΧΥΤΑ.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε αποδεκτή την προσφυγή της ΠΟΕ ΟΤΑ σύμφωνα με την οποία ούτε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είναι αρμόδια για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης των Απορριμμάτων για να αναλάβει την υλοποίηση των έργων, ούτε η σύνθεση της Γενικής Συνέλευσης του ΕΣΔΚΝΑ ήταν νόμιμη.
Να θυμίσουμε ότι ο ΕΣΔΚΝΑ αποπειράθηκε μετά από υποδείξεις της κυβέρνησης και ειδικότερα του τότε Υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση να μεταβιβάσει την αρμοδιότητα του για την κατασκευή των ΧΥΤΑ και την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση υπογράφοντας προγραμματική σύμβαση παραχώρησης.
Η ΠΟΕ ΟΤΑ τότε είχε αντιδράσει δυναμικά εισβάλλοντας μέσα στην αίθουσα της συνεδρίασης με σκοπό να διαπιστώσει αν υπάρχει απαρτία πράγμα το οποίο δεν συνέβαινε.
Η ΠΟΕ ΟΤΑ υποστήριζε ότι η προγραμματική σύμβαση του ΑΣΔΚΝΑ με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα οδηγούσε σε πλήρη παραχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες.
Ετσι το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά τη διάρκεια του προσυμβατικού ελέγχου αποφάνθηκε ότι η προγραμματική σύμβαση είναι παράνομη.
Τώρα η Αττική κινδυνεύει να πνιγεί στα σκουπίδια αφού το κύτταρο της Φυλλής αντέχει μέχρι το τέλος του 2013 η διαδικασία όμως για την κατασκευή των νέων ΧΥΤΑ πρέπει να αρχίσει από την αρχή.