Δήλωση Κικίλια για τα απορρίμματα

kikiliasxyta

Ο αναπληρωτής Γραμματέας Προγράμματος της Νέα Δημοκρατίας και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, κ. Βασίλης Κικίλιας, σχετικά με την απόφαση του πρωτοδικείου για το πάγωμα των έργων στο ΧΥΤΑ Κερατέας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση παραπαίει, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιβεβαιώνει όσα επισημαίνουμε εδώ και καιρό: O Περιφερειακός Σχεδιασμός είναι παρωχημένος και ξεπερασμένος από τις εξελίξεις. Η έλλειψη σχεδίου της κυβέρνησης έχει οδηγήσει στην απώλεια κοινοτικών κονδυλίων, την απειλή προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κυρίως στη διαιώνιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική.

Έξι μήνες μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη, παραδίδει τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Αττικής στο χειρότερο δυνατό σημείο, επιδεικνύοντας άλλοτε ερασιτεχνισμό και άλλοτε “ψευτό-τσαμπουκά”.  Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και προτάσεις μας σε κυβέρνηση, αποκεντρωμένη διοίκηση και περιφερειακή αρχή, δεν εισακουστήκαμε. Επιπλέον, οι αρμόδιοι υπουργοί κρίθηκαν αναποτελεσματικοί και αντικαταστάθηκαν από τον πρωθυπουργό, γεγονός που αποτελεί παραδοχή της αποτυχίας του έργου της κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, ο οποίος έθετε προεκλογικά -στη κορυφή της ατζέντας- το ζήτημα της λύσης, έξι μήνες μετά εξακολουθεί να “διαχειρίζεται” το θέμα, αντί να διεκδικεί πόρους, εξουσίες και αρμοδιότητες.

Η λύση του προβλήματος των στερεών αποβλήτων είναι έργο μείζονος σημασίας και πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις.

Για μια ακόμη φορά, τονίζουμε πως η διαχείριση των απορριμμάτων σημαίνει για εμάς θέσεις εργασίας, προστασία του περιβάλλοντος και νέες τεχνολογίες. Είναι, δηλαδή, μοχλός Ανάπτυξης. Ακόμα και αυτή την ύστατη ώρα, καλούμε τη κυβέρνηση και την Περιφερειακή Αρχή να δουν τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων ως εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής. Εφόσον αυτό γίνει, δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε στις προσπάθειες τους».