Δύο νομοσχέδια σκούπα για τον Καλλικράτη

kastanidis-koukoulo

Δύο νομοσχέδια σκούπα για τον Καλλικράτη και μια νέα βάση συνεργασίας με τους αυτοδιοκητικούς εντός και εκτός κόμματος ανέδειξε η χθεσινή συνάντηση των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ με την νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών.
Το νέο στίγμα έδωσε ο υπεύθυνος Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ κ Λάμπρος Μίχος ο οποίος άνοιξε την συζήτηση και αφού υποστήριξε ότι ο Καλλικράτης είναι ένα δύσκολο αλλά θετικό εγχείρημα που πρέπει να υποστηριχθεί, προανήγγελλε ουσιαστικά και το νέο νομοσχέδιο μέσα στον Σεπτέμβριο, που θα κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις αλλά και την μεγάλη συνδιάσκεψη που θα διοργανωθεί κοντά στα Χριστούγεννα για να εκτιμηθεί η μέχρι τότε πορεία του Καλλικράτη και να γίνουν οι τελικές διορθώσεις.
Οι κ. κ. Καστανίδης και Κουκουλόπουλος αφού άκουσαν προσεκτικά σε μια επτάωρη συζήτηση τα αμέτρητα παράπονα των δημάρχων για τις οικονομικές καθυστερήσεις, την απίστευτη γραφειοκρατία, το πρόβλημα της λειτουργίας των δήμων με τους περιορισμούς των προσλήψεων και βέβαια τον έλεγχο σκοπιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τους ενημερώσαν για τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί ήδη στη βουλή, για το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται για μια σειρά διορθώσεων που απαιτούνται και το οποίο θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο και για τον νόμο σκούπα που θα προκύψει από την συνδιάσκεψη του Χειμώνα.
Επίσης σημαντική ήταν η ενημέρωση για την διαδικασία εξυγίανσης των δήμων η οποία θα κατατεθεί και στην ΚΕΔΚΕ και η οποία ετοιμάζεται με νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει επιμήκυνση των δανείων και μείωση του επιτοκίου έτσι ώστε με τον συνδυασμό τους να προκύψει μεγάλη μείωση τοκοχρεολυσίου.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε όμως και στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Που και λόγω της οικονομικής κρίσης η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου  φαίνεται ότι έχει στοχοποιήσει μια ταχύρρυθμη διαδικασία προγραμματισμού και υλοποίησης έτσι ώστε να βοηθήσει τους δήμους να στηρίξουν τα Τεχνικά τους Προγράμματα στην χρηματοδότηση τους.
Στο τραπέζι έπεσαν και τα πρόσφατα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας όπου εκφράστηκε η διαφωνία για την διαχείριση τους από ΜΚΟ και όπως φάνηκε και ο κ. Καστανίδης διαπίστωσε ότι χρειάζεται αλλαγή και άμεση διαχείριση από τους δήμους.
Τέλος αν και ανακοινώθηκε και επίσημα και έγινε ομόφωνα αποδεκτή η υποψηφιότητα του κ. Ασκούνη για την θέση του προέδρου της ΚΕΔΕ, δεν συζητήθηκε ή στρατηγική των εκλογών όπως ήταν προγραμματισμένο αν και ανακοινώθηκε ότι προς το τέλος Αυγούστου θα ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής των συλλογικών οργάνων από τα δημοτικά συμβούλια.