Σγουρός σε Χρυσοχοϊδη για τις καθυστερήσεις στους ΧΥΤΑ

sgouros

Στις δηλώσεις του κ. Χρυσοχοϊδη περί καθυστερήσεων απάντησε ο κ. Σγουρός αναφέροντας ότι «ως Περιφερειάρχης Αττικής ανέλαβα μόλις από 01/7/2011, δηλαδή πριν από 18 ημέρες, τη διαχείριση και την ευθύνη υλοποίησης του  ΠΕΠ Αττικής.
Ευθύνη που μέχρι την 1η Ιουλίου είχε η Γενική Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Παρόλα αυτά μπορώ να επισημάνω ότι στο ΠΕΠ Αττικής των 3, 05 δις Ευρώ  η Περιφέρεια Αττικής είναι υπεύθυνη μόλις για το 1,3 δις .
Το υπόλοιπο ποσό αποτελεί ευθύνη των Υπουργείων και της κεντρικής κυβέρνησης.
O κιμάς κόβεται παρουσία του πελάτη!!
Κι αν ήθελε κανείς να εντοπίσει χαρακτηριστική αδράνεια και καθυστερήσεις, θα μπορούσε να ξεχωρίσει το ποσό που έχει δοθεί στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και ανέρχεται σε 680 εκατομμύρια ευρώ και εμφανίζει έως σήμερα μηδενική απορρόφηση.
Ή στο Υπουργείο Πολιτισμού όπου έχει δοθεί ποσό 108 εκατομμυρίων ευρώ και εμφανίζει επίσης μηδενική απορρόφηση.
Δεν είναι ώρα για αναζήτηση και καταμερισμό ευθυνών. Ούτε θα μπορούσε αβασάνιστα να πει κανείς ότι εξαιρετικά σημαντικά έργα, όπως τα έργα μεταφορών, οδικά και σταθερής τροχιάς στην Αττική ή τα έργα Πολιτισμού ή τα έργα και οι δράσεις ψηφιακής σύγκλισης.
Ή για να μιλήσω και για το δικό μας κομμάτι ευθύνης, τα μεγάλα έργα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων δεν πρέπει να γίνουν, διότι σήμερα δείχνουν να εμφανίζουν προβλήματα.
Σαφώς και πρέπει να τρέξουμε για την ωρίμανση και υλοποίησή τους, γιατί έχουμε μείνει πίσω.
Και σαφώς υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του Υπουργού κ. Χρυσοχοΐδη για ταχύτερη, καλύτερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση των κονδυλίων.
Κάθε συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μας βρει συμπαραστάτες.
Εμείς από την πλευρά μας δεσμευόμαστε ότι το ΠΕΠ Αττικής δεν θα χάσει πόρους στο τέλος του έτους από τον κανόνα Ν+3 και ζητούμε τότε να κριθούμε για την προσπάθειά μας αυτή.
Γι’ αυτούς τους λόγους ζητήσαμε την τεχνογνωσία και τη διοικητική υποστήριξη των Υπουργείων που εμπλέκονται, τα  οποία θεωρούμε επιτακτική ανάγκη και απαραίτητο εφόδιο για να πετύχουμε τους στόχους μας!
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΠΕΤΥΧΑΙΝΟΥΜΕ!