Η ΚΕΔΚΕ αμφισβητεί την απογραφή

kedke824

Θέμα συζήτησης έγινε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ η πρόσφατη απογραφή, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες που αποκάλυψε ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης, έχει απόκληση ενός εκατομμυρίου κατοίκων σε Πανελλαδικό επίπεδο. Ο κ. Δανηιλίδης επεσήμανε την κακή συνεργασία μεταξύ των δήμων και της Στατιστική Υπηρεσίας και τόνισε το γεγονός ότι ενώ είχε εξαγγελθεί ότι με σύγχρονο σύστημα θα δημοσιεύονταν εντός είκοσι ημερών τα πρόχειρα στοιχεία της απογραφής, εντούτοις έχουν περάσει περίπου τρεις μήνες και δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα απολύτως λόγω της μεγάλης απόκλησης που έχει σημειωθεί από την εκτιμώμενη πραγματικότητα.
Την εισήγηση του θέματος έκανε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης. κ. Κυρίζογλου ο οποίος επεσήμανε μεγάλου μεγέθους στρεβλώσεις και παραλείψεις που διαπίστωσε. Ανέφερε παραδείγματα περιοχών που έχουν σημειώσει τεράστια οικιστική ανάπτυξη μέχρι και 300% και η απογραφή τις παρουσιάζει στα επίπεδα του 2001. Ανέφερε ακόμη μεγάλες ομάδες πληθυσμού που δεν απογράφηκαν όπως οι ηλικιωμένοι που φοβήθηκαν να ανοίξουν στους απογραφείς, τους μετανάστες που θεώρησαν ότι με την απογραφή κινδυνεύουν με απέλαση ακόμη και αυτούς που θεώρησαν την μη απογραφή τους ως αντίσταση προς το ΔΝΤ.
Ο κ. Κυρίζογλου επεσήμανε ακόμη την ανάγκη να υπάρξει άλλου είδους σύστημα απογραφής με διασταύρωση συμπληρωματικών στοιχείων με τα ρολόγια της ΔΕΗ, το ΤΑΠ κ.α.
Στην ίδια κατεύθυνση έγιναν και οι παρεμβάσεις του επικεφαλής του Αυτοδιοικητικού Κινήματος και Δημάρχου Αμφιλοχίας κ. Απόστολου Κοιμήση, αλλά και του προέδρου της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτα Κακλαμάνη. Ετσι αποφασίστηκε να γίνει μια διαπαραταξιακή επιτροπή που θα επισκεφθεί άμεσα Ανεξάρτητη Αρχή της Στατιστικής Υπηρεσίας και τον προϊστάμενο αυτής Πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για να βρεθεί λύση στο θέμα.
Ολα τα μέλη πάντως της ΚΕΔΚΕ που μίλησαν σημείωσαν εμφατικά ότι η απογραφή έχει τεράστια σημασία για τις κατανομές των κρατικών ενισχύσεων για την επόμενη δεκαετία και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον για τους δήμους είναι τεράστιο.