Αντιδρά η ΠΟΕ ΟΤΑ στο νέο σχεδιασμό για τα απορρίμματα

poeota2

Με νομοθετική ρύθμιση-πραξικόπημα σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ, που θα φέρει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κλείσει το ζήτημα της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων στην Αττική μετά το οριστικό «μπλόκο» που έβαλε το Ελεγκτικό Συνέδριο κατόπιν προσφυγής της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.) και τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Εσωτερικών θα δοθεί η δυνατότητα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής να προκηρύξει Δημόσιο Διεθνή Διαγωνισμό για την εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων της Αττικής (ΠΕ.Σ.Δ.Α.), χωρίς προηγουμένως να έχει υπογραφεί σχετική προγραμματική σύμβαση με τον αρμόδιο φορέα της Αυτοδιοίκησης (τον Ε.Σ.Δ.Κ.Ν.Α.) ή το διάδοχο σχήμα που δημιουργείται με τον «Καλλικράτη» (τον ΦΟ.Δ.Σ.Α.) Με την ρύθμιση αφαιρείται χωρίς προσχήματα πλέον από την Αυτοδιοίκηση (βλ. Προγραμματική Σύμβαση) η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.
Σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕ ΟΤΑ διευκολύνεται έτσι η κυβέρνηση να παραχωρήσει τις μεγάλες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στα επιχειρηματικά συμφέροντα χωρίς την ενοχλητική παρουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όμως, προειδοποιεί ΠΟΕ ΟΤΑ, η κυβέρνηση λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. δεν θα επιτρέψει να περάσει αυτό το πολιτικό και νομικό πραξικόπημα. Θα κινηθεί σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να μην προωθηθεί αυτή η απαράδεκτη και πραξικοπηματική ρύθμιση.
Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Δημάρχους του Λεκανοπεδίου της Αττικής, τα Περιφερειακά και Δημοτικά σχήματα σε κοινό μέτωπο πάλης για να μην  περάσει η νομοθετική ρύθμιση που αφαιρεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση τη Διαχείριση των Απορριμμάτων.