Ναι στη στροφή Καστανίδη λέει ο Κακλαμάνης

kastanidis_kedke

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Νικήτας Κακλαμάνης, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη, για το Πρόγραμμα Εξυγίανσης των ΟΤΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Χαιρετίζω την αλλαγή πολιτικής και κυρίως νοοτροπίας της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία άνοιξε την πόρτα του αρμόδιου υπουργείου στην ΚΕΔΚΕ, μετά από 14 μήνες αποκλεισμού του ανώτατου θεσμικού οργάνου, από τον προηγούμενο υπουργό κ. Γιάννη Ραγκούση.
Ο κ. Καστανίδης, με τις ρυθμίσεις που προανήγγειλε για τα οικονομικά των Δήμων (προτάσεις και της ΚΕΔΚΕ), με κομψό πολιτικά τρόπο «άδειασε» τον προκάτοχό του, επιβεβαιώνοντας τη θέση της ΚΕΔΚΕ , της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Όλι Ρεν, ότι οι Δήμοι της Ελλάδος είναι οι λιγότερο χρεωμένοι σε ολόκληρη την Ευρώπη (μόλις το 0,9% του συνολικού χρέους της χώρας).
Βεβαίως, οι συνεχείς παρακρατήσεις πόρων (1,4 δις ευρώ το 2010) και κυρίως όσα περιλαμβάνονται στον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπρόθεσμου, προοιωνίζουν «μαύρες μέρες» για την Αυτοδιοίκηση, με περικοπές παροχών προς τους δημότες και αύξηση των δημοτικών τελών.
Τονίζω, ωστόσο, ότι όλα όσα εξήγγειλε ο κ. Καστανίδης εξαρτώνται από έναν όρο (μία παράμετρο): Τη ρευστότητα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, η οποία είναι σχεδόν μηδενική, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω Ταμείο «έσπρωξε» χρήματα στην Α.Τ.Ε., προκειμένου η τελευταία να «περάσει» το τελευταίο stress-test των τραπεζών.
Αν αυτό είναι αλήθεια, χρειάζεται, επειγόντως, οικονομική ενίσχυση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων».