Διαμαρτυρίες δημάρχων για κατάργηση δρομολογίων

stasi_leof

Για διάλυση των αστικών συγκοινωνιών με καταργήσεις – συγχωνεύσεις γραμμών και μείωση δρομολογίων μιλούν αρκετές δημοτικές αρχές στο λεκανοπέδιο. Η Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Δημήτρης Μαραβέλιας μετά την επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε στον Υπουργό Μεταφορών, καλεί όλους τους δημότες που επιθυμούν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για το θέμα της κατάργησης των δρομολογίων του ΟΑΣΑ που εξυπηρετούν το Χαϊδάρι (802,803, 804 & 812), να προσέλθουν στο Δημαρχείο (γραφείο Δημάρχου), στα ΚΕΠ, στα ΚΑΠΗ, στο Πνευματικό Κέντρο και στο Κολυμβητήριο, όπου συγκεντρώνονται υπογραφές των κατοίκων και επισημαίνει ότι συνεχίζει τις συντονισμένες ενέργειες του στην προσπάθεια του να ανατρέψει την άδικη απόφαση του ΟΑΣΑ και προγραμματίζει κινητοποιήσεις για τα τέλη Αυγούστου.
Επίσης με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Αργυρούποης Ελληνικού κ. Κορτζίδης αναφέρει ότι η Κυβέρνηση και ΟΑΣΑ στα πλαίσια του μνημονίου διαλύουν τις αστικές συγκοινωνίες παρά τις πρόσφατες αυξήσεις των εισιτηρίων κατά 40%, τις διαμαρτυρίες  Δημοτικών συμβουλίων & πολιτών και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα  μαζικής μεταφοράς και επισημαίνει ότι ο ΟΑΣΑ για 2η φορά σε διάστημα 8 μηνών μειώνει δραματικά το συγκοινωνιακό του έργο τόσο στην Αθήνα συνολικά όσο και στο δήμο Αργυρούπολης Ελληνικού καταργώντας άλλες 25 γραμμές.
Συγκεκριμένα ο κ. Κορτζίδης αναφέρει ότι στο Δήμο Αργυρούπολης Ελληνικού αυτούς τους 8 μήνες έχουν καταργηθεί-συγχωνεθεί οι παρακάτω γραμμές:
•    Η γραμμή Β4 «ΑΚΑΔΗΜΙΑ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΣΟΥΡΜΕΝΑ». Aντ΄ αυτής λειτούργησε η γραμμή 248 «ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ – ΣΟΥΡΜΕΝΑ» που καταργήθηκε στις 25/7/2011.
•    Οι γραμμές Α4 και 208 συγχωνεύτηκαν σε μία. Με αυτή την αλλαγή εκτός του ότι έχουμε μία γραμμή λιγότερη, λόγω αλλαγής διαδρομής δεν εξυπηρετείται ένα τμήμα της Κύπρου έως Βουλιαγμένης.
•    Η γραμμή 155 «ΟΜΟΝΟΙΑ -ΕΛΛΗΝΙΚΟ» καταργήθηκε και θα λειτουργεί κυκλική 155 «ΕΛΛΗΝΙΚΟ -ΣΤ. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ».
•    Η γραμμή 210 « ΤΕΡΨΙΘΕΑ -ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΣΤ. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» είναι η μόνη που απομένει για την εξυπηρέτηση μεγάλου τμήματος της συνοικίας Σουρμένων, και αυτής όμως η διαδρομή τροποποιείται, με δυσμενέστερα αποτελέσματα για το επιβατικό κοινό.
Ταυτόχρονα με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις γραμμών αραιώνουν και τα δρομολόγια. 
Όλα αυτά τη στιγμή που ολόκληρες γειτονιές όπως το Α. Ελληνικό, ο Ελαιώνας έχουν υποτυπώδη ή και καθόλου συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση.
Επιπλέον οι αλλαγές, χωρίς τη συναίνεση  του Δήμου, των διαδρομών μέσα στην πόλη δημιουργούν σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα.

Ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαιτεί από το Υπουργείο Μεταφορών και τη διοίκηση του ΟΑΣΑ να ενισχύσουν τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, σεβόμενοι το επιβατικό κοινό και να εφαρμόσουν τις  προτάσεις του, ώστε:
•    να υπάρχουν τις ώρες αιχμής πυκνά δρομολόγια -το πολύ ανά 10 λεπτά – από κάθε συνοικία  του δήμου για τον σταθμό Αγ. Δημητρίου του μετρό και 
•    να εξασφαλίζεται η πρόσβαση στο κέντρο της Αθήνας και με λεωφορείο, έστω και με αραιά δρομολόγια.   
Επίσης ο Δήμος ζητάει, για πολλοστή φορά, από τη διοίκηση του ΟΑΣΑ συνάντηση με αντικείμενο τη λειτουργία λεωφορειακών γραμμών από και προς τους νέους σταθμούς του μετρό.
Την ίδια ώρα εξέδωσε δελτίο τύπου και ο ΟΑΣΑ όπου αναφέρει ότι με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και την ενίσχυση της σύνδεσης βασικών συγκοινωνιακών κόμβων της πρωτεύουσας, όπως το λιμάνι του Πειραιά, ο Σταθμός Υπεραστικών λεωφορείων και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, από όπου καθημερινά διακινούνται χιλιάδες ταξιδιώτες, ο ΟΑΣΑ προχωρά από τη Δευτέρα 1 Αυγούστου στην αναπροσαρμογή λεωφορειακών γραμμών για τις οποίες επεκτείνεται η λειτουργία τους σε όλο το 24ωρο.

Συγκεκριμένα, ο ΟΑΣΑ ανακοινώνει την επέκταση ωραρίου από τις 00.30 τα μεσάνυχτα έως τις 05.30 το πρωί και την αναπροσαρμογή της διαδρομής για τις ώρες αυτές, των παρακάτω λεωφορειακών γραμμών:

Χ95 ΣΥΝΤΑΓΜΑ- ΑΕΡΟΛ. ΑΘΗΝΩΝ : Από τις 00.30 έως τις 05.30 επεκτείνεται η διαδρομή από τη πλατεία Συντάγματος έως το λιμάνι του Πειραιά (πλατεία Καραϊσκάκη). Διευκρινίζεται ότι η διαδρομή διέρχεται μέσω της Λεωφόρου Συγγρού και της Λεωφόρου Ποσειδώνος.
Για τις πρωινές ώρες στις οποίες το σύνολο του δικτύου αστικών συγκοινωνιών είναι σε λειτουργία, δηλαδή από τις 05.30 έως και τα μεσάνυχτα ισχύει το σημερινό της τέρμα (πλατεία Συντάγματος).

Χ93 ΣΤ. ΥΠΕΡ. ΛΕΩΦ. ΚΗΦΙΣΟΥ- ΑΕΡ/ΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ: Από τις 00.30 έως τις 05.30 επεκτείνεται η διαδρομή της υφιστάμενης γραμμής μέχρι το λιμάνι του Πειραιά (πλατεία Καραϊσκάκη). Διευκρινίζεται ότι η διαδρομή διέρχεται μέσω της Λεωφόρου Κηφισού.
Για τις πρωινές ώρες στις οποίες το σύνολο του δικτύου αστικών συγκοινωνιών είναι σε λειτουργία, δηλαδή από τις 05.30 έως και τα μεσάνυχτα ισχύει το σημερινό της τέρμα (Σταθμός Υπεραστικών Λεωφορείων Κηφισού)

Τονίζεται ότι, σήμερα λειτουργεί όλο το 24ωρο η λεωφορειακή γραμμή Χ96 ΠΕΙΡΑΙΑΣ- ΑΕΡΟΛ. ΑΘΗΝΩΝ EXPRESS (μέσω Λ. Ποσειδώνος και Λ. Βάρης), η οποία έχει ενισχυθεί ώστε να διευκολύνει την εξυπηρέτηση των επιβατών από το Λιμάνι του Πειραιά και προς το Αεροδρόμιο.

Υπογραμμίζεται ότι, οι επιβάτες που επιβιβάζονται από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και το λιμάνι του Πειραιά θα έχουν τη δυνατότητα να αποβιβάζονται σε όλες τις στάσεις κατά μήκος των αξόνων κατόπιν ενημέρωσης του οδηγού. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται σημαντικά ο επιβάτης ώστε να διανύει την μικρότερη δυνατή απόσταση έως τον τελικό προορισμό του.