Ερώτηση Ζώη για τον αποκλεισμό της ΔΙΑΥΓΕΙΑ

zois

Ερώτηση απηύθυνε με επιστολή του ο Βουλευτής του Νομού Λάρισας Χρήστος Ζώης προς τον κ. Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με θέμα την απόκλιση της <<Διαύγεια>> από το 3ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσίου τομέα 2011;».

Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο κ.Ζώης αναφέρει:

“Σύμφωνα με δημοσιεύματα η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση <<Διαύγεια>>, ως μοναδική υποψηφιότητα, βρέθηκε εκτός των υποψηφιοτήτων που θα διαγωνισθούν τόσο για το βραβείο αλλά και για το πιστοποιητικό καλύτερης πρακτικής για το 3ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσίου Τομέα 2011.Συγκεκριμένα, παρότι από τις 274 υποψηφιότητες από τις 32 ευρωπαϊκές χώρες και θεσμούς της Ε.Ε. πέρασαν στον <<τελικό>> παραπάνω από μία στις τέσσερις (συνολικά 79 υποψηφιότητες),η <<Διαύγεια>> δεν βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων επιλέχτηκαν 21 υποψηφιότητες από 10 χώρες που θα αξιολογηθούν κατά το τελευταίο στάδιο του διαγωνισμού το Σεπτέμβριο του 2011 προκειμένου να βραβευθούν 58 από τις 18 ευρωπαϊκές χώρες που θα λάβουν το πιστοποιητικό καλύτερης πρακτικής. Οι χώρες με τις περισσότερες συμμετοχές είναι η Ισπανία(12),η Αυστρία(8)και η Γερμανία(7). Να σημειωθεί ότι οι υποψηφιότητες υποβλήθηκαν από 116 φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ,66 από Περιφέρειες ,88 από φορείς της Κεντρικής Διοίκησης και 7 από θεσμούς της Ε.Ε. σε τρία θεματικά πεδία: – Παροχή <<έξυπνων>> υπηρεσιών προς τους πολίτες μέσα σ΄ένα ψυχρό οικονομικό κλίμα(106 υποψηφιότητες). – Ανοιχτός Δημόσιος Τομέας μέσω της Συνεργατικής Διακυβέρνησης(115υποψηφιότητες μεταξύ των οποίων και το πρόγραμμα <<Διαύγεια>>. – Προς την Οικολογία :Συγκεκριμένες λύσεις από το Δημόσιο Τομέα(53 υποψηφιότητες).”

Και καταλήγει:”Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Αληθεύουν τα σχετικά δημοσιεύματα για τον αποκλεισμό της <<Διαύγειας>>, από τη συμμετοχή της ως μοναδική ελληνική υποψηφιότητα, στο 3ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Δημοσίου Τομέα;”