Βράβευση της Ανατολικής Αττικής για το Τεχνολογικό & Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου

texnologiko-parko-lauriou-2-300x225

 

Bράβευση της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής για τη διάκρισή της στο Πρόγραμμα «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ» («EUROPEAN DESTINATIONS OF EXCELLENCE», EDEN V) για το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο Ευρωπαϊκό πολιτιστικό κέντρο Δελφών.

Η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Κα Χρυσάνθη Κισκήρα, παρέλαβε το βραβείο από τη Γενική Γραμματέα Τουριστικής Ανάπτυξης Κα Κωνσταντίνα Μπέη. Η κα Κισκήρα κατά την παραλαβή του βραβείου δήλωσε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

“Με μοναδικά όπλα την αγάπη και την πολύ καλή γνώση της περιοχής μας, και φυσικά, με την άριστη συνεργασία που είχαμε με το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου καταφέραμε να κερδίσουμε την καλή βαθμολογία της Επιτροπής Αξιολόγησης και να αναδειχθούμε Πρώτος Επιλαχόν Προορισμός. Το σημερινό Λαύριο, μια πολιτεία που έχει ζωή περίπου εκατόν πενήντα ετών, δημιουργήθηκε από τις ανάγκες των εγκαταστάσεων για την εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων της περιοχής, τα οποία πολλούς αιώνες ήδη πρό Χριστού είχαν εντοπισθεί. Η έναρξη της εκμετάλλευσης των μεταλλείων του Λαυρίου το 3000 π.Χ, το καθιστούν ως μια από τις αρχαιότερες βιομηχανικές ζώνες της Ευρώπης. Το όνομα του Λαυρίου προέρχεται ίσως από τον 8ο αιώνα π.Χ., όταν φαίνεται πως άρχισε η εξόρυξη των κοιτασμάτων αργύρου και σχετίζεται με τα «λαύρα», τα λαγούμια, τις σήραγγες που ανοίγονταν στο έδαφος, κυρίως λόγω της έλλειψης νερού στην περιοχή. Το 1992, παραχωρήθηκαν οι χώροι της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με στόχο τη διάσωση των βιομηχανικών κτιρίων και την ίδρυση του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου στη θέση της παλαιάς Γαλλικής Εταιρείας Λαυρίου. Η συγχρηματοδότηση για την αποκατάσταση των κτιρίων έγινε με πόρους του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και της τότε κρατικής Περιφέρειας Αττικής (κατά 25%).

Σήμερα, το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου αποτελεί μοναδικό μνημείο βιομηχανικής αρχαιολογίας και αρχιτεκτονικής και είναι ένας οργανισμός επιστημονικής έρευνας, εκπαιδεύσεως, επιχειρηματικής δραστηριότητος και πολιτισμού. Η διάκριση του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου στο πρόγραμμα EDEN δεν αποτελεί μόνο επιβράβευση της προσπάθειας μας, αλλά μας δίνει το έναυσμα για να αναδείξουμε πολιτιστικά και να προωθήσουμε τουριστικά την περιοχή μας, υπό το πρίσμα της αειφόρου ανάπτυξης. Επίσης, αποτελεί την αρχή για τη χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής για την ολοκληρωμένη πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη της Ανατολικής Αττικής, σύμφωνα και με τη βούληση του Περιφερειάρχη Αττικής Κου Γ. Σγουρού, με σεβασμό στο περιβάλλον και με όπλα την «κουλτούρα» και τον πολιτισμό της περιοχής μας. Απώτερος μας στόχος είναι η Ανατολική Αττική, με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, να αποτελέσει ένα διαφοροποιημένο τουριστικό προϊόν με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.»