Αφγανιστάν: O δήμαρχος της Κανταχάρ νεκρός σε επίθεση αυτοκτονίας

kantahar

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της επαρχίας Κανταχάρ στο Αφγανιστάν, στρατηγό Αμπντούλ Ραζίκ, ένας άνδρας που είχε κρύψει εκρηκτικά στο τουρμπάνι του, ανατινάχθηκε μπροστά από το δήμαρχο Γκουλάμ Χαϊντάρ Χαμεντί, ο οποίος συνομιλούσε τη στιγμή εκείνη στον περίβολο του δημαρχείου με δημότες του.

To γεγονός συνέβηκε δύο εβδομάδες μετά τη δολοφονία με τον ίδιο τραγικό τρόπο του αδελφού του Αφγανού προέδρου στην Κανταχάρ οπού παρόμοια επίθεση αυτοκτονίας είχε σημειωθεί και στην κηδεία του όταν και πάλι καμικάζι φορώντας παγιδευμένο με εκρηκτικά τουρμπάνι ανατινάχθηκε και σκότωσε έναν ανώτερο κληρικό και τέσσερις ακόμα ανθρώπους.

Οι τελευταίες επιθέσεις πραγματοποιούνται ενώ οι στρατιώτες της δύναμης του ΝΑΤΟ αρχίζουν να παραδίδουν τον τομέα της ασφάλειας στις αφγανικές δυνάμεις. Οι πρώτοι έξι μήνες του 2011 ήταν το αιματηρότερο διάστημα για τους άμαχους από την έναρξη του πολέμου στο Αφγανιστάν, που διαρκεί μια δεκαετία, σύμφωνα με μια έκθεση την οποία δημοσίευσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Στη χώρα κατεγράφησαν από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο 1.462 θάνατοι αμάχων. Ο αριθμός είναι αυξημένος κατά 15% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Πάνω από το 80% των θανάτων οφείλονται σε ενέργειες που αποδόθηκαν στους Ταλιμπάν και αντικυβερνητικές παρατάξεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.