Μετά το Ελληνικό και η Ηλιούπολη μονιμοποιεί τους συμβασιούχους

paidikoi_stathmoi

Στα βήματα του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης φαίνεται ότι βαδίζει με αποφασή του και το Δημοτικό Συμβούλιο μετατρέποντας τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου στους Παιδικούς Σταθμούς. Μπροστά στο τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τεράστια ένταση σε όλους τους δήμους της χώρας και με την κυβέρνηση να μένει απαθής ή ανήμπορη μπροστά στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Τρόικα και ο Δήμος Ηλιούπολης όπως φαίνεται αποφάσισε να επιχειρήσει παράνομη διαδικασία και να προσλάβει τους συμβασιούχους των οποίων έληξαν οι συμβάσεις τους παρά τις δεσμεύσεις του νόμου. Με ψήφισμα μάλιστα καλεί τα αρμόδια όργανα του κράτους να  μην παρεμποδίσουν αυτήν την αναγκαία λύση και να αναλάβουν την ευθύνη τους.
Η απόφαση αυτή σημαίνει ένα μεγάλο ρίσκο για όλο το δημοτικό συμβούλιο που έλαβε την απόφαση ομόφωνα, αφού οι μεν εργαζόμενοι αποκτούν ένα πολύ μεγάλο όπλο για την τεκμηρίωση των παγίων και διαρκών αναγκών και για τα δεδουλευμένα βέβαια, οι δε όμως δημοτικοί σύμβουλοι κινδυνεύουν με καταλογισμό. Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:
«Ο Δήμος έναν ρόλο μπορεί να έχει στον τομέα των αναγκών του παιδιού και της οικογένειας. Αυτόν του ελέγχου και της λαϊκής κινητοποίησης για την πλήρη και δωρεάν πραγμάτωσή τους.
1. Μπροστά στις μεγάλες και οξυμένες καταστάσεις που δημιουργούνται για την λειτουργία των παιδικών σταθμών στην πόλη να απαντήσουμε με βάση την διαμορφούμενη κατάσταση, ότι θα μπορέσουμε να εγγυηθούμε την λειτουργία τους με όρους ασφαλείας για παιδιά και προσωπικό.
2.  Μπροστά στην πραγματικότητα που έρχεται με τις διευρυμένες σε αριθμό αιτήσεις των εργαζομένων οικογενειών και την αδυναμία για το εναπομείναν προσωπικό να ανταποκριθεί στην διαφαινόμενη άρνηση της κυβέρνησης να δεσμευτεί για την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.   
Το Δημοτικό Συμβούλιο συναισθανόμενο την ευθύνη του, αυτή την ύστατη ώρα, την ώρα που ο λαός μας οδηγείται σε μόνιμη χρεωκοπία και εξαθλίωση αποφασίζει:
Α)Να μην επιτρέψει καμία απόλυση προσωπικού στους Παιδικούς Σταθμούς και να μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, αφού ήδη καλύπτουν μόνιμες ανάγκες που τείνουν για την πόλη μας να γίνονται όλο και πιο διευρυμένες, Αποφασίζει επίσης να καλέσει τα αρμόδια όργανα του κράτους να  μην παρεμποδίσουν αυτήν την αναγκαία λύση και να αναλάβουν την ευθύνη τους.
Β)Αποφασίζει ακόμη να ζητήσει την άμεση και γενναία χρηματοδότηση του Δήμου, ώστε να μπορέσει να ικανοποιήσει τις οξυμένες ανάγκες που εμφανίζονται στον τομέα του παιδιού και της οικογένειας.
Γ) Οι απολύσεις του έκτακτου προσωπικού (που για χρόνια κάλυπταν πάγιες ανάγκες με τις άθλιες συμβάσεις έργου) σημαίνει κίνδυνο λειτουργίας για το σύνολο των Παιδικών Σταθμών, κίνδυνο ασφαλείας για τα παιδιά, υποβάθμιση υπηρεσιών, μεταφορά ευθύνης που δεν αναλογεί για τους ήδη μόνιμους εργαζομένους, αφού είναι ελάχιστοι για να σηκώσουν ένα τέτοιο κοινωνικό φορτίο.
Λέμε όχι στη διεύρυνση του ωραρίου των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς γιατί η ίδια η αγωγή του παιδιού το απαιτεί και το επιβάλει
Δ)Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο είναι κάθετα αντίθετο σε κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να μεταφέρει το ζήτημα της προστασίας του παιδιού σε επιχειρηματίες ιδιώτες με την γενναία χρηματοδότηση των προγραμμάτων της λεγόμενης «κοινωνικής εργασίας», Το παιδί σήμερα δεν θέλει φύλαξη από κάθε λογής αγύρτες, αλλά την προστασία και κοινωνικοποίησή του σε δημόσιες δομές με έλεγχο και επιστημονική γνώση. Γι΄αυτό και καλεί την κυβέρνηση τα κονδύλια του ΕΣΠΑ που δίνονται σε αυτόν τον τομέα να ενταχθούν στην κεντρικά σχεδιασμένη χρηματοδότηση των υποδομών των Δήμων και στην διεύρυνσή τους και όχι στην ιδιωτική πρωτοβουλία.