Εκρηκτική η κατάσταση στα λουκέτα με επιπτώσεις στις γειτονιές

enoikiazetai30

Εκρηκτική γίνεται η κατάσταση στα λουκέτα της αγοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποιεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και από την οποία συμπεραίνεται ότι σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του περσινού Αυγούστου, σε όλους ανεξαιρέτως τους εμπορικούς δρόμους η κατάσταση είναι δυσμενέστερη αφού αυξάνονται οι «κενοί» επαγγελματικοί χώροι και τα «λουκέτα».
Η επιδείνωση της κατάστασης αναφέρεται στην έρευνα θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στις τοπικές αγορές αλλά και στις γειτονιές αφού η μεγάλη προσφορά επαγγελματικής στέγης θα συμπαρασύρει και την κατοικία που ούτως ή άλλως είδη πλήταιται.
Η εκρηκτική εξέλιξη στα λουκέτα θα έχει άμεση επίπτωση και στους δήμους καθώς θα οξυνθούν τα κοινωνικά προβλήματα με πρώτο την ανεργία, θα μειωθούν τα φορολογικά έσοδα και θα υποβαθμιστούν οι κοινωνικοί χώροι.
Πρώτη βασική διαπίστωση της έρευνας είναι ότι δεν κλείνουν μόνο τα μικρά μαγαζιά. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν την δραστηριότητά τους. Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται ως κοινό γνώρισμα μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων. Εκεί που κλείνει μια επιχείρηση κλείνουν και άλλες.
Η κατάσταση στις περιοχές της περιφέρειας είναι περισσότερη αισιόδοξη από την κατάσταση στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα λουκέτα στην περιοχή της Αθήνας ως ποσοστό είναι πολύ υψηλότερα, σε γνωστούς και βασικούς εμπορικούς δρόμους, όπως για παράδειγμα η Ερμού, η Σταδίου κτλ.. Σε πόλεις της περιφέρειας οι κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι αντιστέκονται.
Η ΕΣΕΕ αναφέρει ότι αυτό το γεγονός, ενισχύει το επιχείρημα, ότι η μικρή επιχείρηση μπορεί να πλήττεται αλλά ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει και το όχημα της ανάπτυξης για την επόμενη μέρα και ότι η Μμε εμπορική επιχείρηση δεν είναι το πρόβλημα αλλά η λύση στο πρόβλημα.
Αναλυτικά αναφέρονται στην έρευνα τα εξής:
• Η κατάσταση του κέντρου της Αθήνας εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 24% από 17% που ήταν τον Αύγουστο του 2010.
Στην οδό Σταδίου, καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό, περίπου 34%, ακολουθεί η οδός Ακαδημίας με το 26% των καταστημάτων να είναι κλειστά, ενώ στην Ερμού η αναλογία φτάνει στο 25%.
Στην Ν. Ιωνία το ποσοστό να φτάνει στο 18% αλλά έχει επιδεινωθεί σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2010. Παρόμοια είναι η κατάσταση στην περιοχή του Αμαρουσίου, όπου ενώ παρουσιάζεται οριακή αύξηση σε σύγκριση με την καταγραφή του Αυγούστου, παραμένει από τις περιοχές με την χαμηλότερη συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων.
Στην Κηφισιά το ποσοστό φτάνει περίπου το 24% ενώ πριν από έξι μήνες ήταν στο 12%.
Στην Καλλιθέας το ποσοστό είναι της τάξης του 18%, ενώ το 2010 ήταν 13,5%.
Το Χαλάνδρι παρουσιάζει μια υψηλή συγκέντρωση «λουκέτων» με 22%, από 17,0% πέρσι.
Ο Πειραιάς βρίσκεται στο 21%.
Το κέντρο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στο 20% από 10,1%. • Στη Λάρισα ελαφρώς καλύτερη υπάρχει αύξηση στο 14,9% από 11,5%.
Στο Ηράκλειο της Κρήτης, το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων σημείωσε αύξηση, φτάνοντας το 15% από 12,3% τον Αύγουστο του 2010.
Στην Καβάλας στο 14,7% από 17,28%, στην Κοζάνη 25,2%, στην Βέροια 18,7% και στην Έδεσσα 24,5%.
Στην Τρίπολη το ποσοστό κλειστών καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους του εμπορικού κέντρου φτάνει το 20%, ενώ σε λιγότερο κεντρικούς δρόμους φτάνει ακόμα και το 40%.
Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των επιχειρήσεων είναι πολλαπλές και η ΕΣΕΕ ως κυριότερη αναφέρει την αύξηση της ανεργίας στους απασχολούμενους ενώ σημειώνει ότι, το κλείσιμο των επιχειρήσεων επιδεινώνει την τάση συρρίκνωσης των εργοδοτών και των αυτοαπασχολουμένων με την ταυτόχρονη αύξηση της μισθωτής απασχόλησης η οποία πλέον συγκεντρώνεται σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Τονίζεται ότι από προηγούμενη έρευνα της ΕΣΕΕ προέκυψε ότι θα χαθούν συνολικά περί τις 100.000 θέσεις στο εμπόριο ενώ μια δεύτερη επίπτωση είναι η απώλεια εισοδήματος για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.
Μια τρίτη επίπτωση εκτιμάται ότι αφορά τον αρνητικό αντίκτυπο στην κατοικία από την ερήμωση της γειτονιάς καθώς η κατοικία επηρεάζεται και ενδεχομένως χάνει την αξία της [ανταλλακτική αλλά και γαιοπροσόδου (ενοίκια)] ενώ ενδεχομένως αυξάνεται και ο κίνδυνος να βαθύνει ο κοινωνικός αποκλεισμός αφού, σύμφωνα με τα παραπάνω, θα μειωθεί η ζήτηση σε περιοχές μακριά από εμπορικά κέντρα εξυπηρέτησης.