Στον αέρα η Κοινωφελής Εργασία

ergazomenoi_dimarxeio

Βρασμός επικρατεί στην λεγόμενη Κοινωνία των Πολιτών των ΜΚΟ καθώς όπως καταγγέλλουν χωρίς «διαύγεια» διάφοροι «διαμεσολαβητές» και αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες που στήθηκαν την τελευταία στιγμή διεκδικούν την μερίδα του λέοντος από το πρόγραμμα «Κοινωφελής Εργασία» που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του Υπ. Εργασίας για τους δήμους καθ’ υπέρβαση του σχετικού κανονισμού η και από άγνοια ορισμένων Δήμων.
Οπως καταγγέλουν οι ΜΚΟ υπάρχουν Δήμοι που δεν ανακοινώνουν την πρόσκληση ενδιαφέροντος στους τοπικούς μη κερδοσκοπικούς φορείς όπως οφείλουν, αλλά εν κρυπτώ υπογράφουν μνημόνια συνεργασίας με άγνωστους φορείς στην τοπική κοινωνία. Οι ίδιες οι συμβάσεις δεν βγαίνουν στη “Διαύγεια” ούτε στους δήμους, ούτε βέβαια στο Υπ. Εργασίας.
Η «μονοπώληση» αυτή βέβαια διευκολύνεται και από την σπουδή που ακολουθείται από την αρμόδια διαχειριστική αρχή του Υπουργείου Εργασίας όπως καταγγέλλει το Πανελλήνιο Παρατηρητήριο των ΜΚΟ η οποία πάντα καθυστερημένα και σε ορισμένες περιπτώσεις  κατόπιν οχλήσεων κάνει τις απαραίτητες αναρτήσεις ενημέρωσης στο διαδίκτυο που έχει την υποχρέωση από τον νόμο «Διαύγεια».
Οι καταγγελίες κάθε μέρα πληθαίνουν ξεκινώντας από την Κέρκυρα όπου  εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου της Κοινωνίας των Πολιτών Κερκύρας Δημήτρης Φαναριώτης, κατήγγειλε ότι ο δήμος δεν ενημέρωσε ούτε προσκάλεσε τις ΜΚΟ του Δήμου Κέρκυρας, ως νόμιμους δικαιούχους του προγράμματος, συνεχίστηκε με τις αποκαλύψεις για βουλευτές όπως στις Σέρρες έστησαν ΜΚΟ ειδικά για το πρόγραμμα και κορυφώθηκε με τις αντεγκλήσεις στο Δήμο Θεσσαλονίκης όπου με την διαμεσολάβηση μερικών  ελεγχόμενων από το πελατειακό πολιτικό σύστημα Μ.Κ.Ο.  όπως αναφέρεται και τις μεγάλες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΙΝΕ ΓΕΣΕΕ  και της ΓΕΣΕΒΕ αποκλείστηκαν οι τοπικές ΜΚΟ.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου ΜΚΟ κ. Τακτικός καταγγέλλει ότι «οι Δήμοι οι οποίοι υιοθετούν μια παρόμοια  λογική έχουν υποκύψει στον πειρασμό να προσλάβουν μόνοι τους ουσιαστικά τους εργαζόμενους,  να καλύψουν ανάγκες του Δήμου και πέραν από αυτές που προβλέπουν οι προδιαγραφές του προγράμματος, αφήνοντας τον «διαμεσολαβητή» να καρπωθεί ανενόχλητος το 5% του προτεινόμενου προϋπολογισμού. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι μια τέτοια εταιρεία που προσλαμβάνει για παράδειγμα 3000 θέσεις εργασίες μπορεί να καρπωθεί 90.000 ευρώ τον μήνα χ 5 μήνες 450.000. Ιδού η αρπαχτή που μπορεί να προκύψει από μια ανάλογη  διαδικασία από ένα διάτρητο και σκανδαλώδες σύστημα κριτηρίων και διαχείρισης της κοινωφελούς εργασίας στους Δήμους λέει ο κ. Τακτικός και επισημαίνει ότι δεν μπορούν να μην υπάρχουν όρια στους δικαιούχους για το ύψος των εργαζομένων που θα προσλάβουν και για την μονοπώληση των μνημονίων συνεργασίας από στημένες ΜΚΟ και για τους αδιόρθωτους Δήμους στη ρουσφετολογική νοοτροπία.
Την άμεση δημοσιοποίηση όλης της λίστας των φορέων που υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας με τους Δήμους για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, ζήτησε ο κ. Βασίλης Τακτικός ως εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου από τον Υπουργό Εργασίας κ.Γ. Κουτρομάνη στην εκπομπή του  Mega την Παρασκευή 19 Αυγούστου όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα με τους δικαιούχους σε αυτό το πρόγραμμα καθώς και για τις καταγγελίες και ενστάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Ο Βασίλης Τακτικός επεσήμανε ότι, σε  αντίθεση με την εικόνα που προβάλλεται και εμπλέκει τις ΜΚΟ  στο σύνολο του προγράμματος το 90% πρόκειται να απορροφηθεί κατά 60%… από τις συνδικαλιστικές συντεχνίες και 30% από ΑΜΚΕ παραμάγαζα Δήμων και κρατικών οργανισμών καθώς επιμελητηρίων και τοπικών συνδικαλιστικών φορέων ..που έστησαν την τελευταία στιγμή Αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες,  παραβιάζοντας, τις νομικές προϋποθέσεις τήρησης του προγράμματος .
Οι αυθεντικές ΜΚΟ εθελοντικές, ανθρωπιστικές, οικολογικές και πολιτιστικές οργανώσεις αποτελούν μια μικρή μειοψηφία που πλησιάζει μόλις το 10%.
Ο κ. Β. Τακτικός ανέφερε ότι εμποδίζει την διάχυση του προγράμματος η προνομιακή πολιτική σχέση που έχουν οι ΑΜΚΕ που ιδρύθηκαν από τους ίδιους τους Δήμους και τις συνδικαλιστικές συντεχνίες και προφανώς υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός και νομικές  ασυμβατότητες σε σχέση με την στοχοθεσία του προγράμματος  και υποστήριξε ότι το λάθος κατ’ αρχήν βρίσκεται στην εφαρμοστική πολιτική του Υπουργείου Εργασίας και στο γεγονός ότι δεν βάζει «Ταβάνι» και οροφή στα μνημόνια συνεργασίας και στις προσλήψεις που μπορεί να κάνει ένας «μη κερδοσκοπικός φορέας»και έτσι  έχουμε φαινόμενα μονοπώλησης του προγράμματος από τους έχοντες τις πολιτικές, κομματικές και δημοτικές  διασυνδέσεις.
Το δεύτερο λάθος είναι επίσης ότι, δεν μπήκε καθόλου ως κριτήριο ο χρόνος που ιδρύθηκε μια ΜΚΟ όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα Ευρωπαϊκά προγράμματα που απαιτούν τουλάχιστον δυο χρόνια λειτουργίας.

Όλα τα παραπάνω για το «Παρατηρητήριο» συνιστούν εκτροπή λέει ο κ. Τακτικός και προκαλούν ενστάσεις από τις αυθεντικές εθελοντικές οργανώσεις σε όλη την χώρα που αρνούνται να είναι το θύμα της παραπληροφόρησης..
Λαμβάνοντας, μάλιστα υπόψη ότι, η παραπληροφόρηση αυτή συνεχίζεται από μερίδα του τύπου μολονότι έχει αποκαλυφθεί πλέον ότι το πρόγραμμα μονοπωλείται από τις συνδικαλιστικές συντεχνίες και το διακομματικό πολιτικό σύστημα διαπλοκής, το Παρατηρητήριο θα αντιδράσει θεσμικά καταγγέλλοντας τα πραγματικά περιστατικά στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής , στον Πρωθυπουργό και στην διεύθυνση του Ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου που χρηματοδοτεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.