Οι ΜΚΟ και όχι οι δήμοι δικαιούχοι της Κοινωφελούς Εργασίας

koutroumanis

Οι ΜΚΟ είναι οι τελικοί δικαιούχοι και οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος Κοινωφελής Εργασία και όχι οι δήμοι ή το δημόσιο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ελεγχθεί το θέμα των προσλήψεων αλλά μόνο η διαχειριστική επάρκεια και το έργο των ΜΚΟ. Αυτό προέκυψε από την συζήτηση που έγινε στην βουλή σε επίκαιρη ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Οπως επεσήμανε ο Υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης το πρόγραμμα όπως εκπονήθηκε από τις Βρυξέλες και το Ευ. Κοιν. Ταμείο δεν προοριζότανε για τους δήμους και το δημόσιο αλλά για τον λεγόμενο τρίτο τομέα των ΜΚΟ για να διευκολυνθεί το έργο τους. Στο πλαίσιο αυτό βρέθηκε η φόρμουλα από την προηγούμενη Υπουργό κ. Κατσέλη να αναλάβουν οι ΜΚΟ μέρος του έργου που γίνεται στου δήμους με σύναψη προγραμματικών συμβάσεων. Οι ΜΚΟ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους θα αναλάμβαναν κάποια έργα με την προσφορά κοινωφελούς εργασίας αρμοδιότητας των δήμων για να μπορέσουν έτσι οι δήμοι να ξεπεράσουν τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σε διάφορους τομείς. Οι προγραμματικές συμβάσεις θα αφορούσαν συγκεκριμένες δράσεις που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες των δήμων και θα μπορούσαν να καλυφθούν από τις ΜΚΟ. Για να καλύψουν αυτές τις ανάγκες επιπλέον φόρτου εργασίας θα είχαν το δικαίωμα να προσλάβουν εργαζόμενους με το χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.
Στην συνέχεια το ελληνικό «δαιμόνιο» βέβαια επινόησε τις ΜΚΟ μαϊμούδες ή τις γιγαντιαίες μονοπωλιακές προγραμματικές συμβάσεις και το πράγμα ξέφυγε. Και οι ΜΚΟ αποκλείστηκαν και οι προσλήψεις μετατράπηκαν σε ρουσφέτια.
Ομως όπως παραδέχτηκε ο Υπουργός Εργασίας στη βουλή ούτε μπορούν να παρακάμψουν τους μη κερδοσκοπικούς φορείς και συλλογικότητες στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, ούτε οι ΜΚΟ εμπίπτουν στις διατάξεις του ΑΣΕΠ. Οι δικαιούχοι τελικά είναι οι μη κερδοσκοπικοί φορείς και επομένως «παρένθετοι» είναι οι Δήμοι, διαφορετικά δεν θα έπαιρναν την έγκριση από τις Βρυξέλλες και το ΕΚΤ που χρηματοδοτεί αυτό το πρόγραμμα.
Η Βασική ερώτηση της Ν.Δ : Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις τι δουλειά έχουν προς αυτό το στόχο; Γιατί προέκυψαν; Έχετε πίεση χρόνου; Έχετε πρόβλημα να χάσετε πόρους και πρέπει με κάποιο τρόπο, αν δεν προλαβαίνετε μέσω ΑΣΕΠ, να επινοήσετε αυτές τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις; Και αν το κάνετε για αυτό, τι αποστολή θα έχουν αυτές οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις;
Η απάντηση του κ. Κουτρουμάνη: (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Δεν μπορεί να είναι δημόσιος φορέας. Ο πρώτος φορέας που εμείς σκεφτήκαμε, ήταν ο ΟΑΕΔ. Όμως, δεν ήταν επιλέξιμο το πρόγραμμα αν ο φορέας επιλογής ήταν ο ΟΑΕΔ. Το εξετάσαμε και μετά καταλήξαμε. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια.
Ο κ. Κουτρουμάνης επεσήμανε ότι αυτό που χρειάζεται είναι κανόνες.
Ο εκπρόσωπος του του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Βουλευτής Ηρακλείου.κ. Μ. Κριτσωτάκης:
Εθεσε τα ερωτήματα: Ποιοι είναι οι λόγοι που επέβαλαν απεριόριστο αριθμό αιτήσεων από κάθε φορέα δικαιούχου ώστε να παρουσιάζονται φαινόμενα μονοπώλησης του προγράμματος από ορισμένους φορείς και ουσιαστικός αποκλεισμός από αρκετές εκατοντάδες άλλων; Γιατί δεν μπήκε το κριτήριο της παλαιότητας και της εμπειρίας των φορέων π.χ. δύο ετών όπως ισχύει σε όλα τα άλλα προγράμματα του ΕΚΤ αλλά και του ΕΣΠΑ;
Ο κ. Κουτρουμάνης όμως δεν απάντησε.