Οι δηλώσεις Κουκουλόπουλου μετά την συνάντηση με την ΠΟΕ-ΟΤΑ

koukoulopoulossyn

Επαναλαμβάνω ότι είπα και χθες. Η Κυβέρνηση για τους Δήμους όλης της χώρας έχει μια συγκεκριμένη πολιτική:
•    Οι Δήμοι πρέπει να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους έτσι ώστε να μην επιβαρύνουν το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης
•    Σε αυτή τη διαδικασία φροντίζουμε να μην υπερχρεωθεί κανένας Δήμος
•    Σε ό,τι αφορά το προσωπικό τους, τυχόν πλεονάζον προσωπικό που υπάρχει σε 10-15 Δήμους, και αυτό είναι γεγονός, θα ξεκινήσει η διαδικασία μετατάξεων, όπως με σαφήνεια είπα και χθες. Η εφεδρεία είναι μια διαδικασία που έπεται αν δεν ευοδώσει αυτή η προσπάθεια. Πιστεύω ότι θα ευοδώσει.

Όσον αφορά τις μετατάξεις, αυτό θα το θεωρούμε ως 1 προς 10; Δηλαδή θα θεωρηθούν ότι είναι προσλήψεις στις καινούριες υπηρεσίες οι μετατάξεις από τους ΟΤΑ;

Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα με το 1 προς 10 συμφώνα με τη νομοθεσία και αυτά που έχει ψηφίσει η βουλή. Ωστόσο εμείς θεωρούμε την αυτοδιοίκηση, Δήμους και λοιπά νομικά πρόσωπα, ως ένα ενιαίο σύστημα αυτοτελές γενικής κυβέρνησης και πιστεύω ότι δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Αυτή είναι η σκέψη μας και η απόφαση μας, γι’ αυτό ακριβώς και μιλάμε. Μίλησα και χθες μιλάω και σήμερα για μετατάξεις.

Ποιοι Δήμοι είναι στο κόκκινο σήμερα;

Για να μπορούμε να μιλήσουμε για τους Δήμους που είναι στο κόκκινο σήμερα θα πρέπει να έχουμε ολοκληρωμένη την απογραφή, για την οποία μίλησε και ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Η απογραφή των λοιπών νομικών προσώπων ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου περίπου και από εκεί θα προκύψει η συνολική εικόνα. Αυτή τη στιγμή πάντως οι Δήμοι που φαίνεται να έχουν ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα και θα χρειαστεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης είναι λιγότεροι από 15. Δεν ξέρω αν αλλάξει αυτό στους αριθμούς με τις επιχειρήσεις και τα νομικά τους πρόσωπα. Αυτό θα το ξέρουμε τέλος Σεπτεμβρίου.

Δεν μπορούμε να πούμε ότι μιλάμε για κάποιους μεγάλους Δήμους σε κάποιες Περιφέρειες;

Νομίζω πρέπει να έχουμε υπομονή να έχουμε όλα τα στοιχεία. Αυτό που έχει σημασία και μπορεί κανείς να καταλάβει, μιας και οικονομολογούμε όλοι οι Έλληνες τους τελευταίους μήνες, είναι ότι κανένας Δήμος δεν μπορεί να διατηρεί εκρηκτικό μείγμα “έλλειμμα – χρέος”. Υπάρχει και ο παράγων έλλειμμα, δηλαδή δεν έχει σημασία μονό τι χρωστάει ένας Δήμος αλλά και αν είναι ελλειμματικός ή πλεονασματικός πρωτογενώς που λέμε. Δηλαδή υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία. Γι’ αυτό και πρέπει να έχουμε τα στοιχεία για όλα τα νομικά πρόσωπα. Το σύνολο του βάρους που κουβαλάει μαζί του ο Δήμος, αν είναι διαχειρίσιμο ή όχι.