Με νέο νόμο ανάσα στην αγορά της Αυτοδιοίκησης

tpd

Μια τεράστια ανακούφιση για τους δήμους και αλλαγή των σημερινών δραματικών σχέσεων μεταξύ δήμων και προμηθευτών σηματοδότησε η ψήφιση από την βουλή σχετικών διατάξεων στο νόμο για τους μετανάστες.
Συγκεκριμένα την περασμένη Τρίτη ψηφίστηκε στη βουλή νομοσχέδιο του Υπ. Εσωτερικών που δίνει εργαλεία στο πρόγραμμα εξυγίανσης των δήμων.
Δίνει τη δυνατότητα να εξοφληθούν τμηματικά οι οφειλές προς τους προμηθευτές και όχι όπως ήταν μέχρι σήμερα το σύνολο του ποσού τους τιμολογίου και της οφειλής.
Δίνει επίσης την δυνατότητα να υπάρξει διακανονισμός με τον προμηθευτή είτε μείωσης και εξόφλησης του ποσού, είτε ορισμού δόσεων. Στην δεύτερη περίπτωση μάλιστα δίνει τη δυνατότητα να εγγραφεί στον τρέχοντα προϋπολογισμό ως υποχρέωση μόνο το ποσό που θα πληρωθεί εντός του έτους μειώνοντας έτσι τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Δίνει επίσης την δυνατότητα να συναφθεί δάνειο με μακροχρόνια απόσβεση έτσι ώστε να ελαφρύνουν σημαντικά οι τοκοχρεολυτικές υποχρεώσεις των δήμων.
Οπως τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Καστανίδης οι διατάξεις του νόμου αυτού δεν είναι μόνο σημαντικά εργαλεία για την εξυγίανση των δήμων αλλά και για την αγορά.
Ετσι δίνεται μια λύση στο τεράστιο πρόβλημα των δήμων που κινδυνεύουν ακόμη και με κατασχέσεις εις χείρας τρίτων ενώ από την άλλη έχουν αυξηθεί σημαντικά οι περιπτώσεις των αγγόνων διαγωνισμών.
Η πλειοψηφία των προμηθευτών έχει αρχίσει να αποσύρεται από την αγορά των δήμων καθώς έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες επισφαλείς οφειλές. Οι δήμοι αδυνατούν να ξεχρεώσουν το σύνολο των ποσών και προσπαθούν συνεχώς να απευθυνθούν σε νέους προμηθευτές αμφιβόλου αξιοπιστίας και με τιμολόγια σημαντικά επιβαρημένο καθώς το ρίσκο είναι μεγάλο και το ενδιαφέρον μικρό.
Οι νέες διατάξεις που ψηφίστηκαν αναμένεται να αλλάξουν το σκηνικό που αφορά τουλάχιστον 20.000 επιχειρήσεις μόνο στην Ελλάδα.