Οι δήμαρχοι κατηγορούν Κουκουλόπουλο και Σγουρό για λαϊκισμό

sgouros_liakopoulos2

Εντονη και άμεση ήταν η αντίδραση αρκετών Δημάρχων στις δηλώσεις του Υφυπουργού κ. Κουκουλόπουλου που τους επέρριψε ευθύνες σήμερα το πρωί από τον SKAI για τα σκουπίδια, επισημαίνοντας ότι υπάρχει το νομικό πλαίσιο για να υποχρεώσουν τους εργαζόμενους στη καθαριότητα να δουλέψουν. Οι Δήμαρχοι κατηγορούν για λαϊκισμό τόσο τον κ. Κουκουλόπουλο όσο και τον κ. Σγουρό αφού το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο μηχανισμό αποκομιδής των απορριμμάτων αλλά στον ΧΥΤΑ της Φυλής που τελεί υπό κατάληψη. Τα απορριμματοφόρα είναι γεμάτα, οι οδηγοί στα τιμόνια όπως λένε αλλά δεν έχουν που να τα πάνε.
Οι δήμαρχοι αλλά και οι αντιδήμαρχοι καθαριότητας αναρωτιούνται που θα τα πάει τα σκουπίδια ο κ. Σγουρός όταν αναθέσει σε ιδιώτες να τα μαζέψουν και τον χαρακτηρίζουν «τσάμπα μάγκα».
Το πρόβλημα στους περισσότερους δήμους της Αττικής δεν είναι ότι οι εργαζόμενοι αρνούνται να εργαστούν αλλά ότι δεν υπάρχει χώρος να αποθέσουν τα απορρίμματα και να αδειάσουν τα απορριμματοφόρα.

Να θυμίσουμε ότι ο Περιφερειάρχης κ. Σγουρός εξέδωσε εχθές ανακοίνωση που αναφέρει ότι αναθέτει σε ιδιώτες την καθαριότητα και συγκεκριμένα:
Με γνώμονα τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και την προστασία των 5 εκατομμυρίων πολιτών της Αττικής το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αναλάβει  πρωτοβουλία για την αποκομιδή των απορριμμάτων που έχουν συσσωρευτεί το τελευταίο 10ημερο σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, λαμβάνοντας υπόψιν και τις εκθέσεις των Εποπτών Δημόσιας Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Συγκεκριμένα:
Εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί και του κινδύνου για τη Δημόσια Υγεία, να αναθέσει το έργο της αποκομιδής σε εταιρείες που διαθέτουν το κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό, τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες και να εξουσιοδοτήσει τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση της απόφασης αυτής.
Η αποκομιδή θα ξεκινήσει από ευαίσθητους χώρους (σχολεία, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς κλπ) και θα επεκταθεί όπου κριθεί απαραίτητο και επείγον σε όλους τους Δήμους χωρικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός δήλωσε:
«Οι περιστάσεις είναι έκτακτες και επιβάλλουν έκτακτες αποφάσεις. Πρόκειται για απόφαση ανάγκης και όχι σκοπιμότητας.
Σέβομαι τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά πάνω απ’ όλα βάζω τα δικαιώματα των πολιτών.
Εδώ και 30 χρόνια έχουμε γίνει όμηροι των σκουπιδιών.
Πρέπει να δράσουμε τώρα.
Η κοινωνία περιμένει λύση».