Ανασκόπηση της εβδομάδας από 10 έως 16 Οκτωβρίου

Η εκλογή της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ επισκιάστηκε αυτήν την εβδομάδα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που εντάσσει και τους εργαζόμενους στους δήμους στην εφεδρεία.
Ακόμη και στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ έγιναν επεισόδια μεταξύ δημάρχων και εργαζομένων με αφορμή την πρόσκληση των δημάρχων Συκεών κ. Δανιιηλίδη και Αθηνών κ. Καμίνη για παρέμβαση του εισαγγελέα. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και στους δρόμους της Αθήνας όπου η ΠΟΕ ΟΤα κυνηγούσε στην κυριολεξία τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Καστανίδη από κτίριο σε κτίριο για να ματαιώσει προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου μετά την άκαρπη συνάντηση που είχε μαζί τους.
Κακό ντεμπούτο πάντως καταλόγισαν οι εργαζόμενοι στον νέο πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνη αφού όπως είπαν κράτησε σκληρή στάση και δεν ακολούθησε το γενικό κλίμα των Δημάρχων που πρότειναν να υπάρξει κοινή συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και τους εργαζόμενους.
Περίεργο γύρισμα πάντως υπήρξε στην ηγεσία του Υπουργείου αφού ο κ. Καστανίδης είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη να μπουν οι εργαζόμενοι στους δήμους στην εφεδρεία και ξαφνικά η διάταξη αυτή συμπεριελήφθει στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε.
Η κυβέρνηση αποφάσισε στο τέλος της εβδομάδας να σκληρύνει και αυτή την στάση της και εξέδωσε μέσω του Υπουργού κ. Λοβέρδου υγειονομική διάταξη που επιφέρει δίωξη με βαριές ποινές στους καταληψίες του ΧΥΤα της Φυλής, προς το παρόν όμως δεν είχε αποτέλεσμα.
Να σημειώσουμε επίσης ότι ανακοίνωση του Περιφερειαάρχη κ. Σγουρού για την ανάθεση σε ιδιώτες του καθαρισμού της Αθήνας εξαγρίωσε όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και αρκετούς δημάρχους αφού το πρόβλημα ήταν η κατάληψη του ΧΥΤΑ της Φυλής και όχι η απεργία των εργαζομένων.