Σε τεντωμένο σκοινί για τα σκουπίδια

skoupidia_ergazomenoi

Εν αναμονή της δίκης για την νομιμότητα ή όχι της απεργίας των εργαζομένων στους δήμους και ειδικότερα στην καθαριότητα σε δοκιμασία βρίσκονται κυβέρνηση, δικαιοσύνη, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι.
Τα δικαστήρια σήμερα θα ανοίξουν στις 10 για να δικάσουν μέχρι τις 12. Η ΠΟΕ ΟΤΑ όμως θα παραβρεθεί χωρίς δικηγόρους λόγω της απεργίας τους. Η απεργία αναμένεται να κριθεί παράνομη για λόγους δημόσιου συμφέροντος όπως συνήθως. Αναρωτιέται λοιπόν κανείς πότε μια απεργία εργαζομένων δεν θα μπορούσε να προσβάλει το δημόσιο συμφέρον. Το δημόσιο συμφέρον απαιτεί να λειτουργούν όλα κανονικά. Η δικαιοσύνη λοιπόν δομικάζεται όταν καλείται να κρίνει παράνομη μια απεργία εργαζομένων που τον τελευταίο χρόνο από 1.800 ευρώ μηνιαίο εισόδημα φτάσανε αυτό το μήνα τα 300. Ετσι δοκιμάζεται και ο συνδικαλισμός. Η ψυχολογία που επικρατεί στους εργαζόμενους ειδικά στην καθαριότητα είναι ακραία. Με δυσκολία συγκρατούνται ακραίες αντιδράσεις όπως φάνηκε και στην ΚΕΔΕ. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του κ. Μπαλασόπουλου δεν ήταν δυνατόν να συγκρατηθούν μεμονωμένες περιπτώσεις.
Δοκιμάζονται και οι Δήμαρχοι που βρίσκονται ανάμεσα σε πολίτες που απαιτούν εδώ και τώρα να μαζευτούν τα σκουπίδια και τους εργαζόμενους που απαιτούν μια αξιοπρεπή ζωή. Δοκιμάζονται και οι σχέσεις εργαζομένων και δημάρχων που θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται μετά τις διαμαρτυρίες.
Δοκιμάζεται βέβαια και η κυβέρνηση που θέλει μεν να κλείσει τα μέτωπα όμως μια δυναμική αντίδραση θα σημάνει ακόμη πιο σφιχτό κλείσιμο στο καπάκι ενός βαρελιού που βράζει. Υψηλό το ρίσκο.
Σε μια ώρα θα ξέρουμε. Αν η απεργία κηρυχθεί παράνομη τότε η συζήτηση θα μπει σε ακόμη πιο έκνομα πεδία. Αν η απεργία κηρυχθεί νόμιμη τότε θα δημιουργηθούν αλυσιδωτές απεργιακές κινητοποιήσεις.