Κατάληψη στη WallStreet

Occupy-Wall-Street-Joined-by-NYC-Transit-Union-01

Θυμίζοντας τους ¨Ευρωπαίους” Αγανακτισμένους οι Αμερικάνοι  νεολαίοι με σύνθημα τους ” Καταλάβετε την Wallstreet” ξεκίνησαν ένα suis generis κίνημα που έχει παρασύρει από τις αρχές Σεπτεμβρίου χιλιάδες νεολαίους και όχι μόνο σε ολόκληρη την Αμερικανικη  επικράτεια.

Με αιτήματα  όπως : κατάργηση της θανατικής ποινής, κοινωνική δικαιοσύνη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής, ανεξάρτητη ενημέρωση, δίκαιο τραπεζικό σύστημα κατέβηκαν στους δρόμους άνθρωποι
σε ολόκληρη την Αμερική , ακόμα και αρκετοί διάσημοι όπως  η Σούζαν Σάραντον, ο Μάικλ Μουρ, η Γιόκο Όνο, ο Μάικ Ράφαλο ήταν μερικοί μόνο από όσους τάχθηκαν με τους διαδηλωτές ή κατέβηκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, για να λάβουν μέρος στην πορεία, ακόμα  και άλλες  οργανώσεις, όπως οι Χακτιβιστές  Anonymous, αντικαταναλωτικές ομάδες και αργότερα ενώσεις εργαζομένων και συνδικάτα, συμμετείχαν στο κάλεσμα..

 

Μπαίνοντας στο δεύτερο μήνα των κινητοποιήσεών τους, οι διαδηλωτές-κατασκηνωτές στις ΗΠΑ καλούν το λαό σε «αντίσταση, αληθινή αντίσταση», προειδοποιώντας ότι υπάρχει ένα εχθρός ισχυρότερος από την αστυνομία: τα ΜΜΕ και οι «φιλελεύθερες» ΜΚΟ. Που εργάζονται πυρετωδώς για να ανακαλύψουν ηγέτες στο κίνημα, οργανωτικές δομές και σχέδια δράσης. Από πολλές καταλήψεις υπενθυμίζεται με έμφαση η πραγματική φύση του κινήματος: δεν υπάρχουν ηγέτες, δεν υπάρχει ρεαλπολιτίκ στην ατζέντα παρά μόνο ο ουτοπικός χαρακτήρας των αιτημάτων, δεν υπάρχει «ιδεολογία στο κίνημα, κι όσοι τα λένε αυτά είναι αριστεροί λαϊκιστές που θέλουν κομμάτι από την επιτυχία μας». Η αλήθεια είναι ότι το κίνημα προέκυψε από μια πρόταση που έγινε πριν από μήνες μέσω της καναδέζικης αντικαταναλωτικής-αντικαπιταλιστικής ιστοσελίδας Adbusters (Διώκτες Διαφήμισης) να γίνει μια «κατάληψη της Γουόλ Στριτ, μέχρι να μας πάρουν στα σοβαρά». Η ιδέα άρεσε, πήγαν οι πρώτοι στο πάρκο Ζουκότι, και η συνέχεια είναι γνωστή.

Ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας, ο Κέιλ Λασν, εσθονικής καταγωγής κινηματογραφιστής, γεννημένος το 1942 και έχοντας ζήσει τα πρώτα χρόνια της ζωής του σε γερμανικό στρατόπεδο προσφύγων, μετανάστευσε πρώτα στην Αυστραλία και μετά στον Καναδά. Ο Λασν αρνείται επίμονα την «πατρότητα» του κινήματος, δείχνοντας την έξοδο σε όσους τον πλησιάζουν για συνεντεύξεις, επιμένοντας ότι το κίνημα είναι ακηδεμόνευτο και ανεξάρτητο.

Τραγουδώντας «είμαστε το 99%» το κίνημα των καταληψιών-κατασκηνωτών έχει ήδη εξαπλωθεί σε όλη την αμερικανική επικράτεια με στόχο και την πιο μικρή πόλη.

070FB255145FFF72F8DB02D7DE362740