Κίνημα παρακίνησης των Δημάρχων για να αναλάβουν κι εκείνοι πρωτοβουλία να καλύψουν νομικά όσους πολίτες δεν πληρώνουν το χαράτσι της ΔΕΗ έχει ξεσηκωθεί πανελλαδικά.
Μετά την πρωτοβουλία των 4 δήμων Νέα Ιωνία, Αργυρούπολη Ελληνικό, Περιστέρι και Σαρωνικού, τώρα πολλές είναι οι αντιπολιτεύσεις και οι τοπικοί φορείς που βάζουν θέμα στα δημοτικά συμβούλια να προχωρήσουν στην πρωτοβουλία της πληρωμής μέσω ΑΤΜ και οι δήμοι τους. Το θέμα μάλιστα έχει φτάσει και στην ΚΕΔΕ. Οι Δήμαρχοι όμως φαίνεται να είναι διστακτικοί όπως και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνης που δήλωσε ότι θα ενημερωθεί.
Εντωμεταξύ οι νομικοί σύμβουλοι βλέπουν αρκετές τρύπες και αντισυνταγματικές διατάξεις στο νόμο και διακρίνουν βάσιμε ελπίδες αν όχι να ακυρωθεί η κυβερνητική απόφαση, να αργοπορήσει σημαντικά με ασφαλιστικά μέτρα.
Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών κατατέθηκε η πρώτη αίτηση κατά λογαριασμού της ΔΕΗ στον οποίο περιλαμβάνεται το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, ενώ στο Συμβούλιο της Επικρατείας συνεχίζεται η κατάθεση προσφυγών κατά της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών με την οποία καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία είσπραξης του νέου τέλους-φόρου (Ν. 4021/2011).
Μάλιστα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο κατέθηκε αίτημα πενίας (φτώχιας) ιδιοκτήτη γκαρσονιέρας που αδυνατεί να καταβάλει το νέο φόρο, αλλά δεν έχει και την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει δικηγόρο.
Στο Πρωτοδικείο προσέφυγε δικηγόρος που ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός και παράνομος αλλά και αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ο τελευταίος λογαριασμός του ρεύματος που του έστειλε η ΔΕΗ .
Ο δικηγόρος υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι το νέο ειδικό τέλος αποτελεί στην ουσία φόρο και η επιβολή του είναι αντίθετη σε πλειάδα διατάξεων του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ.
Παράλληλα, αίτηση ακύρωσης κατά του νόμου κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών
Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Νέας Ιωνίας έχει καταθέσει μηνύσεις και εναντίον των μελών του Δ.Σ. της ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ όμως διευκρινίζει με ανακοίνωσή της:
Με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων θα διεκδικήσει το Δημόσιο το ειδικό τέλος για τα ακίνητα από τους καταναλωτές που δεν θα το πληρώσουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, παρά τη διακοπή της ηλεκτροδότησης που θα έχει προηγηθεί. Αν η εταιρία (ΔΕΗ ή εναλλακτικός προμηθευτής) δεν κόψει το ρεύμα σε όσους δεν πληρώσουν το τέλος, τότε θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο ίσο με το ύψος του τέλους προσαυξημένο κατά 25%.
Αυτά προκύπτουν από διευκρινιστική ανακοίνωση της ΔΕΗ για το “Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών”, μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε η ΔΕΗ:
– Αν δεν καταβληθεί το τέλος, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στην έκδοση εντολής διακοπής του ρεύματος του καταναλωτή προς τον Διαχειριστή του Δικτύου, ο οποίος προβαίνει σε διακοπή της σύνδεσης και δεν το επαναχορηγούν μέχρι να εξοφληθεί το οφειλόμενο τέλος. Αν δεν ζητηθεί η επαναχορήγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο καταναλωτή γνωστοποιούν τη διαγραφή στο Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.). Αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος δεν επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος. Αν δεν ζητηθεί η διακοπή της σύνδεσης, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών επιβάλλεται σε βάρος της Δ.Ε.Η. ή του εναλλακτικού προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και υπέρ του Δημοσίου, πρόστιμο ίσο με το τέλος που δεν καταβλήθηκε προσαυξημένο κατά 25%.
– Το ειδικό τέλος συνεισπράττεται, μέσω των λογαριασμών ρεύματος, από τη Δ.Ε.Η και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για το έτος 2011 σε δύο ισόποσες δόσεις από τον Οκτώβριο του 2011 μέχρι τον Ιανουάριο του 2012.
– Τα ποσά του ειδικού τέλους που εισπράττονται από τη Δ.Ε.Η. και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος αποδίδονται στο Ελληνικό Δημόσιο μέσα σε διάστημα είκοσι ημερών από τη λήξη του μήνα στον οποίο εισπράχθηκαν οι σχετικοί λογαριασμοί. Η Δ.Ε.Η και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να δίνουν στο Ελληνικό Δημόσιο χρηματικές προκαταβολές έναντι των ποσών που πρέπει να αποδοθούν από τις εισπράξεις του τέλους και μέχρι 25% του προς είσπραξη ποσού.
Για την αντιμετώπιση των δαπανών είσπραξης του ανωτέρω τέλους η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, παρακρατούν από τις εισπράξεις ποσοστό 0,25%.
Τι σημαντικότερο πάντως όλων είναι ότι η κυβέρνηση από τα 4,2 δις ευρώ που κανονικά θα έπρεπε να εισπράξει από την ΔΕΗ αναμένει να εισπράξει μόνο τα 1,7 δις και αυτά με υπεραισιόδοξες προβλέψεις. Αντίστοιχη μείωση λόγω αδυναμίας πληρωμής από τους καταναλωτές θα επέλθει και στα δημοτικά τέλη που επίσης εισπράττονται μέσω ΔΕΗ. Οι δήμοι αντιμετωπίζουν έτσι τεράστιο κίνδυνο ρευστότητας.