Και οι Ευρωπαίοι δήμαρχοι υπέρ της χρεοκοπίας μας

aglos_dhmarxos

Την πόρτα της εξόδου από την ευρωζώνη… δείχνει στην Ελλάδα ο συντηρητικός δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, τονίζοντας πως η χώρα μας πρέπει να αφεθεί να χρεοκοπήσει, ώστε να διαγραφούν πολλά από τα χρέη της, ενώ η Βρετανία πρέπει να αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή σε μια δεύτερη ελληνική διάσωση.

Η Ελλάδα να ξαναφτιάξει την Οικονομία της, στηριγμένη σε μια νέα δραχμή, υποστηρίζει ο συντηρητικός δήμαρχος του Λονδίνου, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι καλό για όλη την Ευρώπη.

Με άρθρο του στην εφημερίδα Daily Telegraph, ο επιφανής πολιτικός του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, καλεί ταυτόχρονα τον συμπατριώτη του υπουργό επί των Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, ο οποίος μετέχει στις συζητήσεις για την “ελληνική διάσωση”, να μην εμπλακεί στο δεύτερο πακέτο των 110 δισ. ευρώ.

“Οσο το συντομότερο η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, τόσο το καλύτερο για όλες τις χώρες που βρίσκονται μέσα σε αυτή”, τονίζει ο δήμαρχος του Λονδίνου, προσθέτοντας ότι “αν πριν από μερικά χρονια μας έλεγαν ότι μια χώρα θα αποχωρούσε από το ευρώ, θα μας φαινόταν παρανοϊκό, αλλά πλέον κάτι τέτοιο φαντάζει πιθανό. Η Ελλάδα θα πρέπει στο μέλλον να διαμορφώσει μια νέα οικονομική ταυτότητα με βάση το παλιό της νόμισμα, τη δραχμή”.

Η Βρετανία, ως μη μέλος της ευρωζώνης, συμμετείχε στο πρώτο πακέτο οικονομικής βοήθειας της χώρας μας μόνον βάσει των υποχρεώσεών της ως μέλος του ΔΝΤ.

Μεταξύ άλλων, ο Μπόρις Τζόνσον, επιχειρηματολογεί την άποψή του, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να συγκροτήσει καλύτερα “μια νέα οικονομική ταυτότητα με μια νέα δραχμή”, ενώ προσθέτει:

“Το ευρώ έχει επιδεινώσει την χρηματοπιστωτική κρίση ενθαρρύνοντας ορισμένες χώρες να συμπεριφέρονται το ίδιο ανεύθυνα όσο και οι τράπεζες. Υποτίθεται ότι έχουμε εμπλακεί σε αυτό το σύστημα διάσωσης [της Ελλάδας] για να προστατεύσουμε τις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των δικών μας. Ομως, όσο παραμένει ο φόβος μιας χρεοκοπίας, όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα, η εμπιστοσύνη δεν θα επανέλθει σε ολόκληρη την Ευρώπη”.

Ο Τζόνσον, καταλήγει: “Η Βρετανία δεν θέλει να συμμετέχει στην οικονομική σωτηρία της Ελλάδας και για τον λόγο αυτό προτείνει μια λύση: η Ελλάδα να κηρύξει χρεοκοπία, ώστε να σβηστούν πολλά από τα χρέη της”.

Μια μέρα πριν την δημοσίευση του άρθρου του Τζόνσον, ο υφυπουργός Οικονομικών της Βρετανίας είχε δηλώσει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να συμμετέχει σε οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, πέραν αυτής που της επιβάλλει η ιδιότητά της ως μέλος του ΔΝΤ, καθώς το πρόβλημα της ελληνικής κρίσης χρέους είναι πρόβλημα της ευρωζώνης, στην οποία το Λονδίνο δεν μετέχει.