Δελτίο Τύπου για την συνάντηση ΚΕΔΕ ΠΕΔ

kede_ped3

«Τη χάραξη πορείας» για να μη προκύψουν ανεξέλεγκτες οικονομικές «τρικυμίες» το 2012, επιδιώκει η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας, καθώς και να διασφαλίσει ότι μέχρι τέλος του χρόνου οι δήμοι θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν οικονομικά στις αναγκαίες υποχρεώσεις τους. Προς τούτο θα ζητήσει άμεσα συναντήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών. 
Αυτό είναι το πρώτο σημείο των αποφάσεων που έλαβαν χθες κατά τη κοινή τους συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, οι πρόεδροι και τα μέλη των Εκτελεστικών Επιτροπών των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της χώρας.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, σε ό,τι αφορά στα οικονομικά των δήμων, το ζητούμενο είναι μέχρι 31 Δεκεμβρίου να αποδοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, το υπόλοιπο ποσό των παρακρατηθέντων, ύψους 107 εκ. ευρώ,  καθώς και το υπόλοιπο της ΣΑΤΑ.
Το βασικό ωστόσο, όπως υπογραμμίστηκε τόσο από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ όσο και από τους αιρετούς, είναι οι προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού του 2012 για τις αποδόσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού περαιτέρω περικοπές πόρων θα οδηγήσουν τους Δήμους σε οικονομική κατάρρευση.
Παράλληλα η Αυτοδιοίκηση θα πιέσει ώστε τα ανεξόφλητα έργα του «ΘΗΣΕΑ» να ενταχθούν ως «γέφυρα» στο ΕΣΠΑ.

Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε τους αιρετούς κατά τη χθεσινή συνάντηση είναι τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών των δήμων.
Όπως σημείωσαν οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, κάποιοι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου πέραν του ελέγχου νομιμότητας στις δαπάνες των ΟΤΑ, υπεισέρχονται και σε ελέγχους σκοπιμότητας. Όμως, μείζον θέμα έχει προκύψει από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις δανειακές συμβάσεις μεταξύ Δήμων και Τ.Π.Δ., οι οποίες κατά κανόνα απορρίπτονται. Για το θέμα αυτό αποφασίστηκε να υπάρξει επειγόντως τετραμερής συνάντηση Υπουργείου Εσωτερικών, ΚΕΔΕ, Ελεγκτικού Συνεδρίου και Τ.Π.Δ., προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα πριν είναι αργά για τους δήμους.
Σε ότι αφορά τις δυσλειτουργίες και τα άλλα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την εφαρμογή του «Καλλικράτη», οι δήμαρχοι εμμένουν στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις, κάτι που είχε συμφωνηθεί με την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.
Τέλος, σχετικά με το Ειδικό Τέλος επί των ακινήτων που εισπράττεται από τη ΔΕΗ η θέση της ΚΕΔΕ όπως διατυπώθηκε από τον πρόεδρό της Κώστα Ασκούνη είναι η εξής: «Σε μία περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης υπάρχουν αρκετοί συμπολίτες μας, ιδίως άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, που αντικειμενικά αδυνατούν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά. Πρέπει όμως, να γίνει σαφής διάκριση ανάμεσα σ’ αυτούς τους συμπολίτες μας που επιλέγουν να μην πληρώσουν και σ’ αυτούς που αντικειμενικά αδυνατούν. Η προτροπή στη μη πληρωμή δεν είναι υπεύθυνη στάση. Άλλωστε διαχρονικό αίτημα της Αυτοδιοίκησης είναι η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και μάλιστα της μεγάλης.
Επειδή λοιπόν αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία πληρωμής από ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας, ζητάμε άμεση συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση του προβλήματος».