Κουκουλόπουλος: Η ΠΟΕ ΟΤΑ ευθύνεται για την εφεδρεία στην καθαριότητα

synenteyxi_ypes

Σύμφωνα με δήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Πάρι Κουκουλόπουλου η ΠΟΕ ΟΤΑ εμπόδισε την εξαίρεση των εργαζομένων από την εφεδρεία ενώ αυτό αποτελούσε και πρόθεση και πρόταση του Υπουργείου κατά την διάρκεια των απεργιών.
Ο Υφυπουργός επεσήμανε ότι οι Υπηρεσίες καθαριότητας είναι ανταποδοτικές και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από την διαδικασία της Εφεδρείας, όμως όταν η πρόταση έγινε στην ΠΟΕ ΟΤΑ «εκείνοι, είπε την άλλη μέρα απέσυραν τα απορριμματοφόρα και από τα νοσοκομεία και τα σχολεία» επιρρίπτοντας τη ευθύνη στους συνδικαλιστές.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί τελικά εφαρμόστηκε η εφεδρεία και στους δήμους αφού σε προηγούμενη συνέντευξη τύπου εκείνος μαζί με  τον κ. Καστανίση διαβεβαίωναν ότι «δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη στην Κυβέρνηση» ο κ. Κουκουλόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι ήταν λάθος εκτίμηση του κ. Καστανίδη, ότι πραγματικά εκείνη τη στιγμή (πριν από δύο μήνες περίπου) δεν υπήρχε καμία τέτοια πρόθεση για κάτι τέτοιο και ότι ο ίδιος όμως πίστευε ότι δεν θα υπάρξει τελικά εξαίρεση.
Ο κ. Κουκουλόπουλος είπε ότι η ίδια η ζωή μας ξεπερνάει και οι συνθήκες αλλάζουν ραγδαία.
Εντωμεταξύ ως «προβληματικές επιδράσεις» χαρακτήρισε την εφεδρεία στους δήμους ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης σε ερώτηση του myota.gr που μετέφερε τους προβληματισμούς αρκετών δημάρχων που δεν έχουν ούτε οικονομικά προβλήματα, ούτε πλεονάζον προσωπικό. Οι δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος να μπουν εργαζόμενοί τους στην εφεδρεία αφού οι δήμοι τους δεν συνεισφέρουν στο δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης. Ορισμένοι δε από αυτούς προχώρησαν το 2008 και το 2009 οικειοθελώς σε μείωση προσωπικού για να έχουν οικονομικό πλεόνασμα και τώρα τους οδηγούν σε προβληματική πια μείωση με τεράστιες επιπτώσεις δυσλειτουργίας.  Ο κ. Γιαννίτσης απάντησε ότι η «εφεδρεία» αποτελεί οριζόντια δράση σε ένα σύστημα όπου ξαφνικά μπαίνουν κανόνες. Αναγνώρισε ότι θα υπάρξουν προβλήματα λειτουργίας στους δήμους και κάλεσε τους Δημάρχους να βρούνε λύσεις.