2011, Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού, μήνας εθελοντισμού ο Δεκέμβριος.

DSC03991
Την πρόσφατη Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικώς με τον εθελοντισμό παρουσίασε ο Νίκος Γιαννής σε σειρά εκδηλώσεων σχετικώς με τον ρόλο και την αξία της κοινωνίας πολιτών κατά τον Δεκέμβριο. Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην ετήσια διαθεματική εκδήλωση του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών με θέμα «Ο τρίτος τομέας ως αντίδοτο στην κρίση», στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι. Την Κυριακή 11.12. συναντήθηκε και μίλησε σε εκπροσώπους συλλόγων της Μεσσηνίας και αιρετών της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας με τη συμμετοχή του πρ. Προέδρου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη, στην Κυπαρισσία. Το Σάββατο 17.12. ήταν ο συντονιστής του παράλληλου φόρουμ «Εθελοντισμός χωρίς σύνορα, Έλληνας Πολίτης Ευρωπαίος Πολίτης», στο πλαίσιο του πολυσυνεδριακού γεγονότος Money Show στο ξενοδοχείο Χίλτον στην Αθήνα όπου έλαβαν χώρα 21 εκδηλώσεις εθελοντικών και μη κερδοσκοπικών φορέων. Ο Νίκος Γιαννής συνόψισε κατά την κεντρική εκδήλωση τα δεδομένα, τα οφέλη, τα προβλήματα και τις μελλοντικές προκλήσεις του εθελοντικού κινήματος.
Στην Ευρώπη σήμερα υπάρχουν περίπου 100 εκατομμύρια εθελοντές, αν και τα ποσοστά διαφέρουν έντονα από χώρα σε χώρα, φθάνοντας μέχρι και πάνω από το 40% στη Βρετανία ή την Ολλανδία, ενώ δεν ξεπερνούν το 10% στην Ελλάδα ή την Ιταλία, περιλαμβανομένων των αθλητικών και εκκλησιαστικών. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Εθελοντισμό έχει παρουσιάσει στοιχεία ότι για κάθε ευρώ που επενδύεται στον εθελοντισμό, οι εθελοντές και οι οργανώσεις τους παράγουν υπηρεσίες που αξίζουν 13,5 φορές περισσότερο. Συχνά, η συμβολή αυτή δεν αποτιμάται καν οικονομικά, ενώ είναι τεράστια η συνεισφορά στην κοινωνική ανάπτυξη, στον πολιτισμό και στην προστασία του περιβάλλοντος. Ως προσωπική στάση και νοοτροπία καθώς και ως αξία, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε εμείς τους άλλους, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν οι άλλοι εμάς τους ίδιους. Αυτό ισχύει ειδικώς για τα παιδιά και τους νέους, ειδικότερα δε στις μέρες μας έχει αξία για την κοινωνία και τους πολίτες σε σχέση με την ηγεσία μας. «Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως» (Λουκ. Κεφ. Στ’, 31). Μην κάνεις ποτέ αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν! Καθώς η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης της, που όπως φαίνεται οδηγεί στη διάνοιξη της πολιτικής της ενοποίησης, σε μια Ευρωπαϊκή ομοσπονδία και καθώς ο κόσμος ολόκληρος κλυδωνίζεται, δεν είναι τυχαίο ότι εκτός του 2011 που ήταν το Ευρ. Έτος Εθελοντισμού, το 2012 είναι το Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών και το Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και το 2013 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτών.
Ο Νίκος Γιαννής προτείνει τον εξής ορισμό: Η κοινωνία πολιτών είναι ο αυτοτελής χώρος μεταξύ της ιδιωτικής οικονομίας και των επίσημων πολιτικών θεσμών, τους οποίους αναπόδραστα συμπληρώνει χωρίς να υποκαθιστά, μέσα στον οποίο διασφαλίζεται το βάθος μιας συμμετοχικής και αλληλοελεγχόμενης δημοκρατίας και καταξιώνεται ένα κοινωνικώς υπεύθυνο και ατομικώς ανεξάρτητο άτομο, με συνείδηση της οικουμενικότητας των κοινών προβλημάτων, της τοπικότητας της συλλογικής μας δράσης και του φθαρτού άρα ηθικού προορισμού του καθενός μας, ένας συνειδητός και ενεργός όχι ανά τετραετία πολίτης.
Νίκος Γιαννής