Κι άλλα δέντρα κόπηκαν με το Πράσινη ζωή στην πόλη

palmos_0254-3

Αμέτρητα είναι όπως φαίνεται τα δέντρα που θα κοπούν με το πρόγραμμα «Πράσινη ζωή στην πόλη» και δεν τελειώνουν με τίποτα. Μετά την σωρεία καταγγελιών και προσφυγών που δεν είχαν καμία τύχη στην τέως Περιφέρεια Αττικής του κ. Λιακόπουλου, τώρα όπως διαβάζουμε στην τοπική εφημερίδα ΠΑΛΜΟΣ του Γαλατσίου, “στα πλαίσια του προγράμματος «Πράσινη ζωή στην πόλη», ο Δήμος Γαλατσίου ξεκίνησε έργα ανάπλασης στην οδό Λυσίου, τα οποία όμως τελικά προκάλεσαν σοβαρότατες ζημιές στα δέντρα που βρίσκονται στο πεζοδρόμιο καθώς ξεριζώθηκαν ήδη δύο από αυτά το πρωί της Παρασκευής 16 Δεκεμβρίου. 
Oπως φαίνεται και από τη φωτογραφία, μία μεγάλου μεγέθους και ηλικίας λεύκα, που μέχρι τώρα ομόρφαινε την περιοχή και το πάρκο της Λυσίου, πλέον δεν υφίσταται στο συγκεκριμένο σημείο καθώς έπεσε από τον αέρα. Βέβαια, ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο και ο οποίος έσκαψε στα αυλάκια που περιστοίχιζαν το δέντρο, θα μπορούσε να πάρει μέτρα στήριξης προκειμένου να μην καμφθεί και πέσει μάλιστα πάνω στην μπουλντόζα του.
Επειτα ήρθε η αστυνομία και οδήγησε στο τμήμα τον επιστάτη του έργου για να τον ανακρίνει για το συμβάν.
Η κοπή των δέντρων, όμως, σύμφωνα με καταγγελίες των περιοίκων, συνεχίζεται καθώς μία ακόμα λεύκα ήδη έχει γείρει επικίνδυνα προς την πλευρά του γηπέδου μπάσκετ που βρίσκεται μέσα στο πάρκο της Λυσίου και είναι ζήτημα χρόνου να πέσει. Οπως μας ενημέρωσαν οι κάτοικοι της περιοχής, προκειμένου να μην «καταρρεύσει» και αυτό το δέντρο οι υπεύθυνοι του έργου έχουν τοποθετήσει πλάκες πεζοδρομίου για να το στηρίξουν. Βέβαια, η οργή των κατοίκων που καταγγέλλουν το Δήμο για έλλειψη ευαισθησίας και ο φόβος που τους διακατέχει για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών τους που παίζουν μπάσκετ στην πλατεία αυτή, παραμένει και εντείνεται ώρα με την ώρα. 
Επικοινωνήσαμε με την κα Χριστίνα Μπούρα, αντιδήμαρχο Πρασίνου, για να πληροφορηθούμε για τις συνέπειες τελικά αυτού του έργου η οποία μας είπε πως «βάσει σχεδίου και έργου ίσως κάποια δέντρα χρειαστεί να κοπούν». Επειδή δεν γνώριζε περισσότερα, μας παρέπεμψε στον κ. Κώστα Ζώμπο , αντιδήμαρχο Οικονομικών και Τεχνικών Υπηρεσιών, ο οποίος μας τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για να κοπούν δέντρα. Στόχος μας είναι να τα αυξήσουμε, όχι να τα μειώσουμε. Κάποιο λάθος υπολογισμό έκανε το συνεργείο και το δέντρο έπεσε». 
Πάντως, πρέπει να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα «Πράσινη ζωή στην πόλη» έχει σκοπό την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος όπως και την αύξηση του πρασίνου και όχι τη μείωση και την αποκρουστική πράξη της κοπής των δέντρων” γράφει η εφημερίδα.
Με το πρόγραμμα «Πράσινη ζωή στην πόλη» έπεσαν τόνοι μπετόν στα πάρκα και στις πλατείες, εξαφανίστηκαν χιλιάδες μέτρα πεζοδρομίων και κόπηκαν εκατοντάδες αιωνόβια δέντρα στην Αττική.