Με 72,5 εκ χρέος ξεκάνει ο ΕΔΣΝΑ

xomateri

Αντιμέτωπο με ένα πελώριο χρέος που ξεπερνά τα 72,5 εκατομμύρια ευρώ, μέχρι 31-12-2011, είναι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ειδικού Διαβαθμιδικού  Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ, ο φορέας ο οποίος διαχειρίζεται τα απόβλητα της Περιφέρειας), που συνεδρίασε χτες, Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012,  υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ενημερώθηκαν από τον κ. Σγουρό αναλυτικά  για το είδος και το ύψος της κάθε οφειλής των προηγούμενων ετών αλλά και για τις δαπάνες ύψους 109.540.362 ευρώ που είναι υποχρεωμένος ο ΕΣΔΝΑ βάση συμβάσεων που έχουν συναφθεί από την προηγούμενη διοίκηση να υλοποιήσει το 2012.

Όπως τόνισε ο κ. Σγουρός κατά το 2012 τα έσοδα του Συνδέσμου θα υστερήσουν των εξόδων κατά ποσό που υπερβαίνει τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Αν συνυπολογιστούν και οι παλαιές οφειλές το έλλειμμα του Συνδέσμου αναμένεται να υπερβεί τα 100 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κύριος Σγουρός δήλωσε ότι:

«Με απόλυτη διαφάνεια και σκληρή δουλειά προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που συσσωρεύτηκαν για δεκαετίες.
Η σωστή λειτουργία των εγκαταστάσεων του Συνδέσμου επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα του πολίτη, την ποιότητα της ζωής όλων μας.
Σήμερα πήραμε αποφάσεις προκειμένου να εξασφαλίσουμε την άμεση λειτουργία των εγκαταστάσεων. Ακόμα και απλές διεκπεραιωτικές διαδικασίες, όπως η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας εκκρεμούσαν, με αποτέλεσμα να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία του Συνδέσμου.
Ενημέρωσα τα μέλη του ΕΔΣΝΑ για τις επιστολές προς τους αρμόδιους Υπουργούς, με τις οποίες τους γνωστοποιώ τα σοβαρά προβλήματα του Συνδέσμου και ζητώ την απαραίτητη για την επίλυση τους οικονομική συνδρομή».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ.  Γιάννης Σγουρός κλείνοντας τη δήλωση του τόνισε με έμφαση:

«Ο Σύνδεσμος είναι μια νέα αφετηρία. Δεν πρέπει να φορτωθεί με τα βάρη του παρελθόντος. Η Κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί στα αιτήματα μας, ώστε προβλήματα κυρίως οικονομικά και θεσμικά να μην αποτελέσουν βαρίδια για τη λειτουργία του νέου Συνδέσμου. Χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα και όλοι πρέπει να συμβάλλουμε σ’ αυτό».

Στη συνεδρίαση ο κ. Σγουρός ενημέρωσε τα Μέλη του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ για τις επιστολές που έχει αποστείλει προς Υπουργούς της κυβέρνησης για το θέμα του χρέους. Το ΔΣ με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε το περιεχόμενο των επιστολών αυτών.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, τον Υπουργό κ. Τάσο Γιαννίτση, την Αναπληρώτρια Υπουργό κα Φώφη Γεννηματά και τον Υφυπουργό κ. Πάρι Κουκουλόπουλο ζήτησε την έκδοση απόφασης για την παρακράτηση και απόδοση στον ΕΔΣΝΑ των εισφορών για το έτος 2012.

Με άλλη επιστολή που απευθύνεται στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο,  τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάσο Γιαννίτση, την Αναπληρώτρια Υπουργό Εσωτερικών κα Φώφη Γεννηματά και τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Πάρι Κουκουλόπουλο ζητά οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση οφειλών παρελθόντων ετών που ανέρχονται σε 72.582.395,80 Ευρώ, καθώς και δαπάνες για το έτος 2012 ύψους 109.540.362,00 Ευρώ βάσει συμβάσεων, που έχουν ήδη συναφθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις του ΕΣΔΚΝΑ.

Την επιστολή συνοδεύουν αναλυτικά σημειώματα των οφειλών και των δαπανών.

Στην ίδια επιστολή ο κ. Σγουρός τονίζει την ανάγκη αντιμετώπισης του προβλήματος των συμβασιούχων υπαλλήλων του Συνδέσμου, για τους οποίους δεν εγκρίνεται από την Επίτροπο η πληρωμή τους και ζητά την άμεση επίλυσή του.

Επίσης, ζητά άμεση συνάντηση με τους Υπουργούς για την αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει ο ΕΔΣΝΑ.

Με άλλη επιστολή του, που απευθύνεται στον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο, ζητά την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να επιλυθούν τεράστια θέματα που χρονίζουν και αφορούν στη Δημόσια Υγεία, κάνοντας ειδική μνεία στην αποτέφρωση των ιατρικών και νοσοκομειακών αποβλήτων.

Με επιστολή του προς το Υπουργείο Εσωτερικών ο κ. Σγουρός ζητά την απόδοση της τέταρτης δόσης του 2011 στον ΕΔΣΝΑ, από την κατανομή των ΚΑΠ.

Τέλος στη συνεδρίαση ελήφθησαν αποφάσεις για επείγοντα θέματα λειτουργίας του Συνδέσμου. Συγκεκριμένα εγκρίθηκε η πληρωμή υποχρεωτικών δαπανών για προμήθεια καυσίμων κίνησης των μηχανημάτων-οχημάτων του Συνδέσμου.

Επίσης αποφασίστηκε η ασφάλιση των οχημάτων- οχημάτων και η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας τους για το 2012. Τέλος εγκρίθηκε η άσκηση εννέα ανακοπών και δύο αιτήσεων αναστολής κατά κατασχετηρίων σε βάρος του Συνδέσμου.