Ν. Σαράντης: Στροφή στην κοινωνική διάσταση

sarantis_peda200112

Να ενισχυθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση για να κινηθεί σε νέες διαστάσεις κοινωνικής ευαισθησίας και δράσης ζήτησε από βήματος ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ κ. Νίκος Σαράντης στην σημερινή Γενική Συνέλευση στο Imperial εν’ όψη του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ επεσήμανε ότι οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης ζούνε πρωτόγνωρες καταστάσεις και δέχονται τεράστιες πιέσεις από τις τοπικές κοινωνίες και τα οξυμένα προβλήματα που θέτει η οικονομική κρίση. “Ακόμη και άνθρωποι που μέχρι πριν δύο χρόνια συνεισέφεραν στα συσσίτια και στις κοινωνικές πρωτοβουλίες, τώρα έρχονται να τους στηρίξει η πρόνοια” είπε ο κ. Σαράντης και τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά και σε διαφορετική ένταση το κοινωνικό πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης με νέους ρόλους.
Ειδικά στις φτωχιές γειτονιές είπε αλλά και σε όλη την Ελλάδα η ένταση των κοινωνικών προβλημάτων, των αστέγων, των ανέργων, των μοναχικών ατόμων και των ευπαθών ομάδων παίρνουν νέα μορφή και έκταση.
Μπροστά σε μια τέτοια νέα πραγματικότητα η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να δημιουργήσει συμμαχίες με αυτούς που ζητούν πιο αναπτυξιακές επιλογές και να διεκδικήσει κονδύλια για να αντεπεξέλθει των υποχρεώσεων και να εκπληρώσει τον νέο της ρόλο.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ ανάφερε χαρακτηριστικά τους εργαζόμενους στους δήμους που αποτελούν βασικό μοχλό συνεργασίας των δημάρχων και όπως είπε πρέπει να υποστηριχθούν στην επίθεση που δέχονται σήμερα κυρίως σε επίπεδο μείωσης των μισθών και καταπάτησης των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.
Αναφέρθηκε επίσης στην καθαριότητα και στους νόμους και τα μέτρα που λαμβάνονται και ζήτησε από όλους τους συναδέλφους να αντισταθούν στην ιδιωτικοποίηση.
Τέλος ο κ. Σαράντης ανέφερε το θέμα των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργεί ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τόνισε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να αποτελέσει ιδιαίτερο αντικείμενο συζήτησης του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή, όπως και το θέμα της καταστατικής θέσης των αιρετών που έχει φτάσει σε σημείο να δημιουργεί τέτοιες συνθήκες ώστε μόνο οι πλούσιοι πια να μπορούν να γίνουν δήμαρχοι.