200 εκατομμύρια για την Αυτεπιστασία στους δήμου

giannitsis_ergasias_25.1

Σε αγώνα δρόμου θα επιδοθούν όπως φαίνεται οι δήμοι όλης της Ελλάδας για να προλάβουν να εντάξουν όσα περισσότερα έργα γίνεται στο πρόγραμμα Αυτεπιστασία μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και για τους ανέργους και για τον εξοπλισμό (εργαλεία και υλικά) που χρειάζονται τα έργα. Από το Υπουργείο Εσωτερικών θα εκπονηθούν πρότυπες μελέτες για συντηρήσεις υποδομών που θα αναλάβουν οι δήμοι και από το Υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ θα καταρτιστούν πίνακες με ειδικότητες ανέργων που θα διατεθούν για την εκτέλεση του έργου.

Τις παραπάνω ανακοινώσεις έκαναν σήμερα οι Υπουργοί Εσωτερικών κ. Γιαννίτσης και Εργασίας κ. Κουτρουμάνης σε κοινή συνέντευξη τύπου παρουσία των κ. Γεννηματά, Κουκουλόπουλου, Κουτσίκου, Δρέτα και Κικίλα πρόεδρο του ΟΑΕΔ. Ο στόχος του προγράμματος είναι να απασχοληθούν περίπου 120.000 άνεργοι σε ένα διάστημα τριών χρόνων που θα έχουν δικαίωμα επιδότησης για 135 μεροκάματα ή πέντε μήνες διακεκομμένους. Η εργασία μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές επιδοτείται 100% όμως τα έξοδα προμήθειας εξοπλισμού και υλικών με πολύ χαμηλότερα ποσοστά.

Το Υπουργείο υπολογίζει ότι κατά μέσο όρο το συνολικό κόστος του έργου θα απορροφήσει 50% συμμετοχή των δήμων. Η ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών δεν θέλησε να δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας με την οποία θα συμμετάσχουν και κυρίως θα αξιολογηθούν οι προτάσεις των δήμων. Ο κ. Κουκουλόπουλος όμως προϊδέασε λέγοντας ότι έχουν ετοιμαστεί πρότυπες μελέτες και ότι σκοπός είναι να απορροφηθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα τα χρήματα και κυρίως να δημιουργηθούν γρήγορα θέσεις απασχόλησης.

Ετσι δεν θα περιμένουνε να συγκεντρωθεί συνολικός αριθμός έργων, αλλά θα εγκρίνουν κατ’ ευθείαν τα έργ των δήμων που ετοιμάζονται, όμως θα βοηθήσουν τους 78 δήμους που δεν διαθέτουν Τεχνική Υπηρεσία. Το πρόγραμμα σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Κουτρουμάνης θα βγει στον αέρα γύρω στα τέλη Φεβρουαρίου και θα έχει πίνακα ειδικοτήτων όπως Υδραυλικούς, Οικοδόμους, Ελαιοχρωματιστές, Εργάτες, Ηλεκτροσυγκολλητές οι οποίοι θα μπορούν να δηλώσουν μέχρι τρεις φορείς και θα αξιολογηθούν μέσω ΑΣΕΠ. Διευκρινήσεις για τις λεπτομέρειες ένταξης έργων των δήμων θα δοθούν το απόγευμα της πρώτης μέρας του συνεδρίου της ΚΕΔΕ.