Εργαλεία απατεώνων οι ιστοσελίδες των δήμων

defaced.dimos_.peiraia

Επίθεση δέχτηκε η ιστοσελίδα του Δήμου Πειραία και όπως φαίνεται ο hacker δεν αλλιώσε το περιεχόμενο όλων των σελίδων ή της κεντρικής αλλά μόνο αυτήν για την καθαριότητα όπου τοποθέτησε το ψευδώνυμο του. Η διαπίστωση όμως της αλλοίωσης από την συντακτική ομάδα της ιστοσελίδας του Δήμου έγινε μια εβδομάδα μετά.
Ο «SouTHRaNDA» ψευδώνυμο του hacker δεν αλλοίωσε το περιεχόμενο όλων των σελίδων ή της κεντρικής ακριβώς για να μην γίνει αμέσως αντιληπτή η επίθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του myota.gr, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο hacker SouTHRaNDA μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση σε εσωτερικά συστήματα του Δήμου ή σε στοιχεία δημοτών .Η ιστοσελίδα όμως του Δήμου Πειραιά διαθέτει σημαντικό αριθμό παρεχόμενων υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που μπορεί να θέσουν δεδομένα δημοτών σε κίνδυνο!. Ο hacker αφού δεν έγινε αμέσως αντιληπτός, θα μπορούσε να φτιάξει αιτήσεις με στοιχεία δημοτών ή να ζητάει μητρώα και λογαριασμούς τραπεζών με επίσημη σφραγίδα.
Για την επίθεση χρησιμοποιήθηκε ένα defacer (αλλοιωτής ιστοσελίδων) που πραγματοποιεί επιθέσεις σε μεγάλο αριθμό ιστοσελίδων ταυτόχρονα. Γι αυτό και η μεγάλη συζήτηση για τα ανοιχτά πρωτόκολλα που δεν δέχονται τυποποιημένες επιθέσεις.
Ετσι διαπιστώνεται ένας τεράστιος κίνδυνος αφού οι επίσημες ιστοσελίδες των δήμων αν δεν ελέγχονται σε καθημερινή βάση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία απατεώνων που θα συγκεντρώνουν στοιχεία για τα θύματά τους.