Πέντε Δήμαρχοι λένε όχι στις κατεδαφίσεις υποδομών

dimarxoi

Ο Δήμαρχος Γαλατσίου, κ. Κυριάκος Τσίρος από κοινού με τους Δημάρχους Βύρωνα, κ. Νικόλαο Χαρδαλιά, Δάφνης- Υμηττού, κ. Σταυριανουδάκη Μιχαήλ, Μελισσίων-Πεντέλης, κ. Δημήτριος Στεργίου-Καψάλης και Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνος, κα. Ευτυχία Αποστολάκη-Γαϊτάνα ζητούν με επιστολή τους προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου την έγκαιρη παρέμβαση του Υπουργείου ώστε να βρεθεί άμεσα οριστική και νόμιμη λύση στο μείζον ζήτημα που έχει προκληθεί με την απαίτηση κατεδάφισης των αθλητικών εγκαταστάσεων στα άλση των Δήμων τους.
Ειδικότερα, ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Δασών και ο Γεν. Γραμματέας Αποκ/νης Διοίκησης, με έγγραφά τους, ζητούν την άμεση κατεδάφιση όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων και τη διακοπή όλων των παροχών σε περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί ως Δασικές και Αναδασωτέες τη στιγμή που τα κτήρια Κοινωφελούς Χαρακτήρα (Αθλητικοί, Πολιτιστικοί Χώροι, χώροι Αναψυχής, Εκκλησίες) προϋπήρχαν. Επιπλέον οι Δήμοι καλούνται να πληρώσουν και υπέρογκα πρόστιμα.
Συγκεκριμένα στην αποστολή αναφέρουν:
Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι στους Δήμους μας έχει δημιουργηθεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα σε περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί ως Δασικές και Αναδασωτέες ενώ ήδη υπήρχαν από δεκαετίες Αθλητικοί, Πολιτιστικοί Χώροι καθώς χώροι Αναψυχής και Θρησκευτικής Λατρείας (γήπεδα, κλειστά γυμναστήρια, θέατρα Δημοτικά Αναψυκτήρια, εκκλησίες κ.λ.π.). Τα περισσότερα μάλιστα από αυτά έχουν κτιστεί και λειτουργούν με άδειες οικοδομής που έχουν λάβει από το Κράτος, ενώ κάποια έχουν κατασκευασθεί ως Δημόσια Έργα από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Δασών και ο Γεν. Γραμματέας Αποκ/νης Διοίκησης, με έγγραφά τους, ζητούν την άμεση κατεδάφιση όλων των ανωτέρω εγκαταστάσεων και τη διακοπή όλων των παροχών, ενώ απειλούμαστε με υπέρογκα πρόστιμα, τα οποία με Δικαστικές Αποφάσεις προσωρινά δεν έχουμε ακόμα καταβάλλει αφού αν τα καταβάλλουμε θα «έκλειναν» την ίδια στιγμή οι Δήμοι μας.
Αυτό που ζητάμε από το Υπουργείο σας είναι η έγκαιρη παρέμβασή σας, ώστε να βρεθεί τρόπος (Νομοθετική Ρύθμιση) που να εξαιρεί την κατεδάφιση όλων των Αθλητικών, Πολιτιστικών Χώρων και χώρων Αναψυχής καθώς και εκκλησιών και λοιπών εγκαταστάσεων Κοινωφελούς Χαρακτήρα ώστε να μας εξασφαλίζει τη δυνατότητα συντήρησής και αναβάθμισής τους χωρίς την επέκταση και την αύξηση της επιφάνειας και του όγκου τους, παραμένοντας εναρμονισμένες με το περιβάλλον της περιοχής.
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να τονίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν ζητάμε τον αποχαρακτηρισμό των εν λόγω περιοχών ως Δασικών – Αναδασωτέων, καθώς εμείς οι ίδιοι πραγματοποιούμε συνεχείς αναδασώσεις και κάνουμε ό,τι απαιτείται για την προστασία αυτών των εκτάσεων.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας και αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες προς επίλυση του θέματος.