Ο Σύλλογος των Δημάρχων ζητά την κατάργηση του ασυμβίβαστου

dimarxoi_syllogos1

Η Ένωση  Δημάρχων  Αττικής στην Τακτική του Συνέλευση που διεξήχθητε στις 6 Φεβρουαρίου 2012 με την συμμετοχή εν ενεργεία και διατελεσάντων Δημάρχων Αττικής συζήτησε την κατάσταση που διαμορφώθηκε στην Αυτοδιοίκηση ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» σε συνδυασμό και με την τρέχουσα κοινωνικοοικονομική κρίση , ως και θέματα που απασχόλησαν τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης.
Με επιστολή που έστειλε στο Υπουργό κ. Γιαννίτση επισημαίνει ότι αποτελεί καθολικό αίτημα της Αυτοδιοίκησης η κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου που προβλέπεται στο άρθρο 16  του Ν.3852/2010 αφού η αστοχία του μέτρου αυτού συνδυαζόμενη με τις δραματικές περικοπές των αποδοχών των Δημάρχων, δημιουργούν αποτρεπτικές συνθήκες προσέλευσης ποιοτικών ηθικών προσώπων.
Επίσης επισημαίνει ότι η  επαναφορά της διάταξης στους νόμους (αρ.4 Ν.3463/2006, αρ.20 Ν.3731/2008) που αφορούν στην εκλογή «αριστείδην»  θα συμβάλλει στην αξιοποίηση ενός τεράστιου δυναμικού της Αυτοδιοίκησης (των διατελεσάντων Δημάρχων), που εκτός από εμπειρία διαθέτουν κατά τεκμήριο και τις ικανότητες να προσφέρουν  και από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου στην αναβάθμιση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και του παρεχόμενου από τους ΟΤΑ έργου στους δημότες τους.
Και οι νύν και διατελέσανες δήμρχοι καταλήγουν:
παρακαλούμε εν’ όψει της ψήφισης του Νομοσχεδίου όπως περιλάβετε τις πιο πάνω διατάξεις, που εκτός άλλων έχουν μηδενική οικονομική επιβάρυνση για την Αυτοδιοίκηση και το Κράτος.
Παράλληλα ζητούμε την σύσταση Επιτροπής Υπ. Εσωτερικών – Αυτοδιοίκησης για την ριζική επανεξέταση  της καταστατικής θέσης των αιρετών που σταδιακά υποβαθμίζεται με άμεσες και καταλυτικές   επιπτώσεις για τον Θεσμό.