Δεν αντέχει άλλο η Δυτική Αττική

Έπειτα από αίτημα της Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, κ. Σ. Δήμου, και των Δημάρχων Δυτικής Αττικής συζητήθηκε χθες, 23 Φεβρουαρίου 2012, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής το θέμα: «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας», που αφορά στο νέο Λιμένα Ελευσίνας και την προτεινόμενη από τον ΟΡΣΑ τροποποίηση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την προστασία των ορεινών όγκων της Δυτικής Αττικής».
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής παρουσία και των δημάρχων Ελευσίνας, Γ. Τσουκαλά, Μάνδρας – Ειδυλλίας, Γ. Δρίκο, Μεγαρέων, Γ. Μαρινάκη, και Φυλής, Δημ. Μπουραϊμη, αποφάσισε ομόφωνα:
•    Να επανέλθει η προηγούμενη διατύπωση του σχεδίου προεδρικού διατάγματος, όπως αποτυπώνεται στην από 23/7/11 απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΟΡΣΑ, σύμφωνα με την οποία στο άρθρο 2 προβλέπεται ότι «καθορίζεται ως περιοχή υψηλής προστασίας, εντός της οποίας επιτρέπονται οι χρήσεις αναψυχής, υπαίθριου αθλητισμού, υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για την ιστορική πολιτιστική ή περιβαλλοντική ενημέρωση των επισκεπτών. Εντός της ζώνης αυτής επιτρέπεται η εγκατάσταση αναψυκτηρίων, καθώς και περιπτέρων για την ιστορική, πολιτιστική ή περιβαλλοντική ενημέρωση των επισκεπτών».
•    Ο νέος λιμένας Ελευσίνας να μην αποτελέσει εξειδικευμένο λιμάνι διακίνησης επικίνδυνων φορτίων στην Περιφέρεια Αττικής.
•    Να επανέλθει, για να καθορίσει εφαρμόσιμες πρακτικές του προβλήματος, καθώς θεωρεί ανησυχητική τη γενικότερη πολιτική για τη Δυτική Αττική με επιβαρύνουσες λειτουργίες και κορεσμένη την περιοχή του Θριασίου από βιομηχανίες και βιομηχανικά απόβλητα.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, επανέλαβε για άλλη μια φορά την απουσία ουσιαστικού διαλόγου όλων των φορέων για το θέμα της διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων τα τελευταία 30 χρόνια, επεσήμανε τον κίνδυνο να χαθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ για τα συγκεκριμένα έργα εξ’ αιτίας γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και πολιτικών εμπλοκών, τόνισε πως το κύτταρο της Φυλής έχει πια κορεστεί, πως η Δυτική Αττική δεν είναι η χαβούζα της Αττικής, και προέτρεψε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αναλάβουν την τοπική και ατομική τους ευθύνη.
Να σημειωθεί ότι όλες οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ της πρότασης, θεωρώντας ότι η Δυτική Αττική δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση.
Ακολούθησε συζήτηση που αφορούσε στο σχέδιο ανάπτυξης του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, καλωσόρισε και ευχαρίστησε για την παρουσία του τον καθηγητή και Πρόεδρο της “ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε.”, κ. Σπύρο Πολλάλη, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα για το ρόλο και το σκοπό του φορέα, επισημαίνοντας:
«Το θέμα του Ελληνικού είναι δύσκολο. Είναι λάθος που εδώ και 15 χρόνια δεν έγινε τίποτε. Τώρα βρισκόμαστε εν μέσω διλημμάτων. Η “ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε.” δεν είναι υπεύθυνη για την ανεύρεση του επενδυτή. Διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις, ξεκαθαρίζει το χώρο από βάρη και προτείνει τρόπους ανάπτυξης που διαφυλάσσουν το δημόσιο συμφέρον. Η έκταση της περιοχής του Ελληνικού, που είναι διπλάσια από την έκταση του Central Park της Νέας Υόρκης, παρέχει τεράστιες δυνατότητες. Ο νόμος του ΥΠΕΚΑ είναι ήπιος. Το όραμά μας είναι να κάνουμε συγχρόνως και ένα πράσινο ταμείο για όλο το λεκανοπέδιο, όπως περιλαμβάνεται στον νόμο του ΥΠΕΚΑ με τον αυξημένο συντελεστή δόμησης, που θα προσφέρει αντισταθμιστικά στις γειτονιές όλων των δήμων. Ο νόμος του ΥΠΕΚΑ έχει αντίκρισμα στα σχέδια που έχει φτιάξει η “ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΕ”, στηριζόμενη στις παλιές μελέτες για τον χώρο και στις καινούριες συνθήκες. Στα σχέδιά μας υπάρχει πρόβλεψη για χρήσεις γης: 41% δημόσιο πράσινο, 21% ιδιωτικό πράσινο, 17% δρόμους και 21% κτήρια. Σήμερα το 65% της έκτασης είναι τσιμέντο! Δηλαδή μιλάμε για αποτσιμεντοποίηση του Ελληνικού!
Παράλληλα, αν η αξιοποίηση γίνει σύμφωνα με τα σχέδια της “ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΕ” η ανάπτυξη θα είναι περιβαλλοντολογική με διεθνείς προδιαγραφές και δημιουργούνται συνολικά 27.000 νέες θέσεις εργασίας. Όχι μόνο θέσεις για κηπουρούς και φύλακες, που θα χρειάζονται για το μεγάλο πάρκο, αλλά θέσεις υψηλών αποδόσεων. Άλλωστε το μεγάλο κεφάλαιο της Ελλάδας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια αειφόρο κοινωνική ανάπτυξη. Οφείλουμε να είμαστε θεματοφύλακες του έργου. Εάν πετύχει το Ελληνικό, θα πετύχουμε σε όλα. Το Ελληνικό είναι η ναυαρχίδα μας, το όραμα μας είναι να μεταμορφώσει την Αθήνα και την Ελλάδα και σας διαβεβαιώνω είναι εφικτό με την συνεργασία και τη θετική προσέγγιση όλων μας».
Η Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα, Μαρία Καρακλιούμη, τόνισε ότι η ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι ασύμμετρη ως προς το υπόλοιπο περιβάλλον, ενώ οι Δήμαρχοι της περιοχής που έδωσαν το «παρών» στη Συνεδρίαση ζήτησαν από το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκφράσει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την αξιοποίηση του Ελληνικού, το οποίο χαρακτήρισαν τρομακτικό.
Κοινός παρονομαστής των τοποθετήσεων της Αντιπολίτευσης υπήρξε η αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ,  και οι δυνατότητες ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών που παρέχει ο χώρος του Ελληνικού. Διαφώνησαν, ωστόσο, ως προς τους τρόπους αξιοποίησής του, θέτοντας ως κριτήρια την περιβαλλοντική επιβάρυνση και την εμπορευματοποίηση του χώρου.
Ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος, εκπροσωπώντας την αξιωματική αντιπολίτευση διευκρίνισε ότι η παράταξη «Αττική – Νέα Προοπτική» είναι  θετική στο να υπάρξει αξιοποίηση του χώρου. Υπέρ της ανάπτυξης προς όφελος των πολιτών τάχθηκε και ο Νάσος Αθανασίου από το «Άρμα Πολιτών».
Όχι στην εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση του Ελληνικού είπαν τόσο ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Γιάννης Μανουσαγιαννάκης, όσο και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Μέτωπο Αλληλεγγύη και Ανατροπής Ελεύθερη Αττική», Χρήστος Καπάταης.
Υπέρ της αξιοποίησης προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και ενός ενιαίου χώρου πρασίνου κατά το ήμισυ τάχθηκε ο Χαράλαμπος Καραθάνος από την παράταξη «Αττική Οδός», ενώ ο ανεξάρτητος Περιφερειακός Σύμβουλος Μάκης Γιομπαζολιάς τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης του Ελληνικού χωρίς ιδεοληπτικές εμμονές και χωρίς βουλιμία εμπορευματοποίησης.
O επικεφαλής της Παράταξης “Αττική Οικολογική Απάντηση”, Κώστας Διάκος, στην τοποθέτησή του επισήμανε την αντίθεση του στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ και τάχθηκε υπέρ της υγιούς ανάπτυξης του Ελληνικού, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ», Γρηγόρης Ψαριανός, υποστήριξε ότι «Το Ελληνικό είναι ελληνικό, δεν είναι του Δήμου, δεν είναι της γειτονιάς, δεν είναι δικό μου, δεν είναι της παραλίας. Είναι το μεγαλύτερο ελληνικό φιλέτο. Πολλές πόλεις καταστράφηκαν, γιατί δεν υπήρχε ένα σχέδιο αξιοποίησης. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για μία ανθρώπινη ανάπτυξη και αξιοποίηση και από ιδιώτες και από ξένους». Θέση με την οποία συμφώνησε και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αττική Συνεργασία- Όχι Στο Μνημόνιο», Νίκος Βούτσης,  εξέφρασε την αντίθεσή του στην τσιμεντοποίηση της περιοχής του Ελληνικού και στο σχέδιο που έχει ήδη υποβληθεί από το ΥΠΕΚΑ.
Ο Άγγελος Χάγιος, επικεφαλής της Παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή – Ανταρσία Σε Κυβέρνηση – Ε.Ε. – Δ.Ν.Τ», στην ομιλία του τόνισε ότι «πάρκο είναι του λαού και όχι του κεφαλαίου».
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, κλείνοντας τη συζήτηση επισήμανε:
«Έχουν καταγραφεί όλες οι θέσεις των παρατάξεων και των Περιφερειακών Συμβούλων και είναι η αρχή μέσα από την οποία θα αξιολογηθούν, για να πάρουμε μία ουσιαστική θέση. Τονίζω ότι η αξιοποίηση του Ελληνικού – πάντα σε συνεργασία με τους Δήμους και με όλους τους φορείς, που δεν πρέπει να είναι αποσπασματική, – δεν πρέπει να διαταράσσει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών αλλά να συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής. Θα πρότεινα να συζητηθεί το θέμα από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, παρουσία του Α’ και Β’ βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχω στείλει σχετική επιστολή στον Πρόεδρό της, κ. Κώστα Καρτάλη. Να ακουστεί και η δική μας φωνή. Η ακτογραμμή από τον Πειραιά ως το Σούνιο είναι μία από τις καλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο και πρέπει να αξιοποιηθεί υπέρ των πολιτών και έξω από μικροκομματικές αντιλήψεις. Και σας υπενθυμίζω ότι δεν είμαστε το “μακρύ χέρι” της Κυβέρνησης».
Τέλος, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αναγνωρίζοντας τη σημασία για την κοινωνία των δύο παραδοσιακών φορέων, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να ζητήσει την ανάκληση της απόφασης κατάργησης των ΟΕΕ (Οργανισμός Εργατικής Εστίας) και ΟΕΚ (Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας) και να δηλώσει τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων των δύο Οργανισμών με κάθε πρόσφορο τρόπο.