Συνάντηση με τους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες καταστημάτων του Αγ. Δημητρίου

Την δύσκολη συγκυρία που πλήτει σε δραματικό βαθμό τις τοπικές αγορές προσπάθησε να αντιμετωπίσει η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κ. Μαρία Ανδρούτσου σε συνάντηση που διοργάνωσε με τους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες καταστημάτων του Αγ. Δημητρίου.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης.
Η πρωτοβουλία αυτή της Δημοτικής Αρχής, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Δήμος, αποτελεί μια πρώτη προσπάθεια προσέγγισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και επιχειρήσεων στο Δήμο. Δεδομένης της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που διανύει η χώρα, αναφέρει η ανακοίνωση, το λιανικό εμπόριο και γενικότερα οι επιχειρήσεις της τοπικής αγοράς υποφέρουν περισσότερο από την αδυναμία του κοινού να διαθέσει οικονομικό περίσσευμα προς κατανάλωση.
Στη συνάντηση, την κουβέντα συντόνισαν η Δήμαρχος κ. Μαρία Ανδρούτσου, ο Αντιδήμαρχος κ. Άγγελος Γαβαλάς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βασίλης Κουτσανδρέας. Σημαντική ήταν η προσέλευση των επαγγελματιών της πόλης, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος (κ. Καλαμπαλίκης) αλλά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΒΕ Αγ. Δημητρίου (Ένωση Εμπόρων Βιοτεχνών & Επαγγελματιών).
Στις εισηγήσεις των επαγγελματιών προτάθηκαν μεταξύ άλλων μονοδρομήσεις σε διάφορους δρόμους του Δήμου προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα της αυξημένης κίνησης, δημιουργία θέσεων πάρκινγκ και ελεγχόμενη στάθμευση με παρκομέτρα, έργα υποδομής, ηλεκτροφωτισμού, μετονομασία της αγοράς του Αγ. Δημητρίου σε «Παραδοσιακή αγορά Αγ. Δημητρίου», αστυνόμευση της αγοράς και εντονότερη παρουσία της δημοτικής αστυνομίας και πάταξη του παραεμπορίου. Επίσης, προτάσεις ακούστηκαν για μια διαφορετική προσέγγιση των πανηγυριών στις εκκλησίες του Δήμου, προκειμένου να εμπλακούν τα καταστήματα του Δήμου καθώς επίσης και η δημιουργία με τη στήριξη του Δήμου, ειδικών bazaar για τα καταστήματα της πόλης.
Το πρόβλημα βέβαια δεν ανήκει μόνο στην αγορά του Αγίου Δημητρίου. Σε κάθε γειτονιά υπάρχουν ανάλογα αιτήματα κα ανάλογες πρωτοβουλίες δημοτικών αρχών, όμως οι λύσεις είναι πολύ δύσκολες.
Χρειάζονται αναπλάσεις και αλλαγές στις διαδρομές των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς πράγμα το οποίο απαιτεί τεράστιο χρόνο ενώ το πρόβλημα παρουσιάζεται πολύ άμεσο. Οι τοπικές αγορές μαραζώνουν και τα καταστήματα κλείνουν το ένα πίσω από το άλλο.