Γ. Κωνσταντάτος: “Το κίνημα της πατάτας μέσα από την δική μου εμπειρία! Σκέψεις και Απαντήσεις!”

Αρχικά , οφείλω να σημειώσω πως ήταν μια μοναδική εμπειρία που ξεπερνάει κατά πολύ όλα όσα έχω ζήσει στα κοινά τα τελευταία χρόνια. Ίσως ακουστεί συναισθηματικό, αλλά στο τέλος της ημέρας και παρά την κούραση μας όλοι νιώσαμε μια βαθειά ικανοποίηση, γιατί ανθρώπινα μέσα από την πολιτική μας δράση προσφέραμε υπηρεσία σε τόσους πολλούς ανθρώπους. Η ουσία της πολιτικής που βρίσκεται στο στόχαστρο  όλων – και δικαιολογημένα – είναι άλλωστε αυτή. Να υπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων και νομίζω πως εμείς , οι άνθρωποι του “Αγώνα για το Μέλλον” , και όχι μόνο, το αποδείξαμε πως, αν και δεν είμαστε πολιτικοί, καταφέραμε ως αυτοδιοικητικοί να στηρίξουμε συνανθρώπους μας.

Η δική μου άποψη για το “κίνημα της πατάτας” δεν περιορίζεται στις τιμές. Δεν πιστεύω δηλαδή ότι οι 1500 άνθρωποι που περίμεναν τόση ώρα στην ουρά (τό ίδιο βέβαια και σε άλλους δήμους) το έκαναν μόνο για να βρουν φθηνή πατάτα. Προσωπικά, το εξέλαβα ως ένα τσουνάμι οργής κατά του συστήματος εκμετάλλευσης τόσο των χονδρεμπόρων όσο και της ανίκανης πολιτείας που τους καλύπτει. Οι πολίτες ήρθαν γιατί θέλουν μια επανάσταση και έναν τρόπο εκδήλωσης της οργής τους. Μην λησμονούμε πως η Αμερικανική Επανάσταση ξεκίνησε όταν πέταξαν στην θάλασσα τα φορτία με το τσάι αντιδρώντας τότε στις τιμές, ενώ και η Γαλλική προέκυψε μέσα από παρόμοια υπόθεση με τις πατάτες. Θα έχουμε άραγε αιματηρές επαναστάσεις; Προβλέπω πως ναι, αν οι πολιτικοί μας ταγοί δεν αντιληφθούν την οργή του κόσμου, τον πόνο και την φτώχεια του. Το απεύχομαι αλλά δεν το αποκλείω!….

Σημαντική παρατήρηση είναι ότι εμείς, ως δημοτική παράταξη, πήραμε την πρωτοβουλία, όπως  φυσικά και πολλοί δήμοι. Οι επικριτές μας αποκάλεσαν πολιτικάντηδες, αγύρτες κτλ και ίσως από την δική τους μεριά να έχουν δίκιο. Oμως τους ρωτώ: Τι έπρεπε να κάνουμε ως άνθρωποι της κοινωνίας; Να παρακολουθούμε απαθείς; Να κάνουμε σιγόντο στα κόμματα εξουσίας που μας έφεραν εδώ; Να μην λάβουμε καμία πρωτοβουλία; Οι 1500 άνθρωποι που ήρθαν δεν ήταν πολιτικά δικοί μας, για την ακρίβεια δεν έχω ιδέα τι ψήφισαν και τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Δεν με ενδιαφέρει καν! Αυτό που είδα και διαπίστωσα μιλώντας με όλους είναι ότι μας ευχαρίστησαν και μας συνέστησαν να συνεχίσουμε. Για το καλό όλων των Ελλήνων. Ας μας κάνουν την χάρη λοιπόν οι ελιτιστές παράγοντες του fc, οι ταγμένοι δημοσιογραφίσκοι και οι εκκολαπτόμενοι αρχηγίσκοι να μας αφήσουν ήσυχους να κάνουμε την προσπάθεια μας, όπως εμείς μπορούμε καλύτερα με τα δικά μας πενιχρά μέσα, για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες και εκείνοι ας βγουν στον κόσμο, αν αντέχουν να τον κοιτάξουν κατάματα, να πουν τα επικριτικά σχόλια τους, όπως και την εναλλακτική τους πρόταση. Το τι κάνουν ΑΥΤΟΙ για τον κόσμο και όχι εμείς!

Στο σημείο αυτό να πω κάτι, γιατί δεν το τονίσαμε ως παράταξη, αλλά ισχύει και έχει αξία να το αναφέρω. Ολα τα έξοδα επικοινωνίας πληρώθηκαν από την τσέπη μας. Πανό, αφίσες, τηλέφωνα κ.α. σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσουμε στον κόσμο το γεγονός να το μάθει. Δεν βάλαμε τους υπαλλήλους του δήμου, ούτε χρεώσαμε τα τηλέφωνα του δήμου, όπως έκανε ο κύριος δήμαρχος και μάλιστα αβάντα στον σύλλογο Βλαστό που έκανε την δική του ενέργεια ως αντίπραξη σε εμάς. Τα μέλη μας δούλεψαν σκληρά για δύο βδομάδες και έδωσαν κυριολεκτικά την ψυχή τους για την προσπάθεια αυτή και την άρτια οργάνωσή της . Τουλάχιστον οι υβριστές μας, ας ξεχωρίσουν τις δυνατότητες που έχει μια δημοτική παράταξης από αυτές του δήμου, που διαθέτει όλα τα μέσα και έναν ολόκληρο στρατό και μηχανισμό.

Μόνοι μας το ξεκινήσαμε πρώτοι και το ολοκληρώσαμε με επιτυχία παρά τα λάθη και τις μικρές μας παραλείψεις. Είδατε μήπως σε όλη την Ελλάδα άλλη Αντιπολίτευση να το κάνει κύριοι που μας βρίζετε και μας ειρωνεύεστε εκ δεξιών και εξ αριστερών; Για εσάς όταν το κάνει ένας αριστερός είναι Αγωνιστής. Όταν το κάνουμε εμείς είμαστε πολιτικάντηδες!!

Αυτή είναι και η μεγάλη δύναμη του “Αγώνα για το Μέλλον”. Οι άνθρωποι του, που εργάζονται εθελοντικά, όχι μόνο πρίν τις εκλογές, άλλα και μετά, ανεξαρτήτως αν ήμαστε αντιπολίτευση, ή διοίκηση. Αυτό είναι το όραμα μας, να υπηρετούμε τους δημότες μας όπως μπορούμε με τις μικρές μας δυνάμεις. Οι επικριτές μας, ας δουν τι θα κάνουν αυτοί για τους δημότες και ας πάψουν να σχολιάζουν τις δικές μας ενέργειες αν θέλουν πραγματικά να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο έργο και όχι “υψηλή” πολιτική!

Για τον λόγο αυτό , το κίνημα αυτό θα μετατραπεί σε σύλλογο εθελοντών με καταστατικό το οποίο ήδη έχει κατατεθεί στο Πρωτοδικείο.

Την Πέμπτη,  15-3-2012, 6:30 μμ, στο Μίκης Θεοδωράκης θα δώσουμε αναλυτικά τις πληροφορίες, ώστε η προσπάθεια αυτή να φύγει από τα πλαίσια μιας παράταξης και να την αγκαλιάσουν εθελοντικά όλοι όσοι το επιθυμούν μέσα από το δήμο μας. Εμείς ανοίξαμε τον δρόμο και θα τον συνεχίσουν όλοι όσοι πιστεύουν σε αυτόν το σκοπό. Θα ανακοινώσουμε νέα προϊόντα καθώς και πως θα λειτουργήσει ο σύλλογος στον οποίο ο δήμος θα κληθεί να διαθέσει γραφεία άμεσα, όπως έκανε με άλλους παρόμοιους συλλόγους! Φυσικά θα στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις τον σύλλογο αυτόν ως απλό του μέλος.

Ολοκληρώνοντας να πω κάτι για την δημοτική αρχή. Λίγες μέρες μετά απ εμάς βγήκε και ανακοίνωσε την δική της ενέργεια μέσα από έναν σύλλογο Βλαστό που αυτοχαρακτηρίζεται ως εναλλακτικός σύλλογος αγαθών κτλ. Δεν ξέρω ποιοι είναι οι άνθρωποι αυτοί για να είμαι ειλικρινής. Ξέρω ότι στην κίνηση της αυτή η διοίκηση Κορτζίδη τους διέθεσε γραφεία στο δημαρχείο, τα τηλέφωνα του δήμου και τους υπαλλήλους μας. Ρωτάω λοιπόν; Με ποιο δικαίωμα το έκανε αυτό ιδιαίτερα από την στιγμή που η αντιπολίτευση ακόμα περιμένει να της δοθεί χώρος μέσα στο δημαρχείο όπως το επιβάλλει ο νόμος; Ποιοι είναι οι ιδιώτες αυτοί που υποκατέστησαν τον δήμο και χρησιμοποίησαν τις πηγές του; Εμείς πληρώσαμε από την τσέπη μας, ενώ αυτοί δηλαδή είναι οι πονηροί, ή εξυπηρετούν  αβανταδόρικα τον κύριο Κορτζίδη, ώστε να κάνει την πολιτική του εναντίον μας;

Γι αυτά πρέπει να δοθούν πολλές εξηγήσεις. Οσο για την μικρόψυχη στάση του δημάρχου που αντί να αγκαλιάσει την ενέργεια μας και να την στηρίξει έκανε ότι μπορούσε για να μπερδέψει τον κόσμο ένα έχω να πω τούτο: Δεν πειράζει, εμείς είμαστε ικανοποιημένοι, που έστω και αργά συμμετείχατε ως δήμος στην προσπάθεια που όλοι οι δήμοι έκαναν, δίχως να είναι του ΣΥΡΙΖΑ και δίχως τους αγωνιστικούς ύμνους, που αρέσουν στον κ. Κορτζίδη προσωπικά! Το εγώ ενός δημάρχου πάνω από τους πολίτες του!

Το “κίνημα της πατάτας”, όσο ελιτίστικα και σνομπ αν το αντιμετώπισαν ορισμένοι αντίπαλοι μας, για εμάς ήταν μια μεγάλη εμπειρία, που θα συνεχιστεί σε μόνιμη βάση από περισσότερους ανθρώπους  μέχρι να τσεκουρώσουμε τις τιμές και τους μεσάζοντες  προς όφελος της κοινωνίας μας που υποφέρει. Σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να συμμετέχουν όλοι. Τον δρόμο άλλωστε τον έδειξαν οι ίδιοι οι παραγωγοί.