Προκηρύξεις, πανό και αρνιά στις παρελάσεις

Σε κατάσταση πανικού φαίνεται ότι βρίσκονται οι δημοτικές αρχές σχεδόν όλων των δήμων αφού την εβδομάδα που μας πέρασε οργάνωσαν αλλεπάλληλες συσκέψεις εν’ όψη της παρέλασης της 25ης Μαρτίου και του φόβου των “αγανακτισμένων”.
Οι δήμαρχοι καλούν συλλόγους γονέων, καθηγητών και μαθητών προκειμένου κατ’ αρχήν να αφουγκραστούν το κλίμα, να πείσουν στην συσπείρωση γύρω από το θεσμό και να κάνουν έναν σχεδιασμό αντιμετώπισης ακραίων εκδηλώσεων και περιστατικών.
Το κλίμα όμως όπως φαίνεται είναι πολύ βαρύ και οι διαδικασίες αυτές δημιουργούν και φαινόμενα πρόκλησης και ανταγωνισμού. Σε όλες τις περιοχές οι λεγόμενες «Λαϊκές Συνελεύσεις» μαθαίνουν τα μέτρα ασφαλείας και τις κινήσεις των δημάρχων και καταστρώνουν τα δικά τους σχέδια που σε πολλές περιοχές αναμένονται να είναι ευφάνταστα και αιφνιδιαστικά.
Η αρχή βέβαια έγινε σε κυβερνητικό επίπεδο όπου το Υπουργικό Συμβούλιο θα επιστρατεύσει ΕΥΠ και Αντιτρομοκρατική… “για να μην φάνε γιαούρτια αυγά και πέτρες υπουργοί και βουλευτές” ή “για να μην μας σφάξουν” όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τον κ. Βορίδη ο οποίος φέρεται να πρότεινα την ακύρωση της παρέλασης.
Φετινή «καινοτομία» αποτελεί η απόφαση του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη Θεσσαλονίκης να μη στηθεί εξέδρα επισήμων, σε μία προσπάθεια οι πολίτες να έρθουν πιο… κοντά με τους επίσημους.

Την ίδια τακτική είχε εφαρμόσει από πέρσι το Μάρτιο και ο Δήμο Ωραιοκάστρου, ο οποίος απομάκρυνε από το χώρο της παρέλασης τόσο την εξέδρα των επισήμων, όσο και τις τέντες για τον ήλιο, προκειμένου να είναι όλοι… ίσοι.
Θα θυμόμαστε βέβαια όλοι την απόφαση του Δημάρχου Στυλίδας κ. Γκλέτσου που ανέβασε στην εξέδρα τους αντιστασιακούς και ο ίδιος μαζί με το δημοτικό συμβούλιο στάθηκε παραδίπλα ανάμεσα στους απλούς πολίτες. Η κίνηση αυτή του κ. Γκλέτσου έτυχε επευφημιών και ένθερμη υποδοχής από το πλήθος.

«Σκηνές απείρου κάλλους» εξάλλου υπόσχονται να προσφέρουν κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου και οι κτηνοτρόφοι της Σάμου, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να παρελάσουν με 1.500 κατσίκια μπροστά στους επισήμους.
Οι κτηνοτρόφοι της Σάμου είναι έξαλλοι με την εξέλιξη που είχε η υπόθεση των σφαγείων και μαζί με τους συναδέλφους τους στην Ικαρία. Το σφαγείο του νησιού που εξυπηρετούσε όλο το νομό έχει κλείσει από τον Δεκέμβριο του 2010, με αποτέλεσμα τόσο εκείνοι, όσο και οι κτηνοτρόφοι της Ικαρίας, να μην μπορούν να σφάξουν.
Εντωμεταξύ σε όλους του δήμους ήδη έχουν αρχίσει και μοιράζονται προκηρύξεις με το σύνθημα “ΝΑ  ΓΙΝΟΥΝ  ΟΙ  ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ  ΠΑΛΛΑΪΚΕΣ  ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ!
<<  ΌΧΙ ! Η 25η Μαρτίου δεν ανήκει σε σας!
Η 25η Μαρτίου ανήκει στον Ελληνικό Λαό”.
Σύμφωνα με τις προκηρύξεις “Η φετινή επέτειος της 25ης Μάρτη πρέπει να αποτελέσει ημέρα παλλαϊκού ξεσηκωμού απέναντι στην πρωτοφανή λεηλασία της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας!
“ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!”
και καταλήγουν:
ΟΛΟΙ  στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην  πλατεία  μπροστά στο Ηρώο,  για να καταθέσουμε το δικό μας «στεφάνι»,
κάτω από τα πανό μας,  για  να  πορευτούμε  και  να  διαδηλώσουμε.