Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στα κεραμίδια

Κραυγή αγωνίας και εξαγγελία κινητοποιήσεων καθώς η οικονομική κατηφόρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν πάει άλλο, ήταν το μήνυμα που έδωσαν στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ κ. Νίκος Σαράντης και ο Γενικός Γραμματέας κ. Νίκος Χιωτάκης.
Οπως επεσήμαναν οι δύο εκπρόσωποι της ΠΕΔΑ οι δήμοι υπέστησαν μείωση των κρατικών εσόδων, πάνω από 50% την τελευταία διετία, περισσότερο από κάθε άλλη υπηρεσία της Γενικής Κυβέρνησης και επιπλέον αντιμετώπισαν αιφνιδιαστική μείωση κατά 15% των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων τον Φεβρουάριο, ενώ από λάθος κόπηκαν και 450 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Παράλληλα όμως η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπέστη μείωση των δομών, αύξηση των αρμοδιοτήτων και μείωση του προσωπικού.
Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, οι δήμοι όπως επεσήμαναν ο κ. Σαράντης και ο κ. Χιωτάκης καλούνται να αναπληρώσουν το κράτος και στον ρόλο της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής μέσα στην κρίση με αναπτύσσοντας μια ποικιλία θεσμών κοινωνικής αλληλεγγύης. “Κάνουμε τους μανάβηδες φέρνοντας πατάτες αντί να σχεδιάζουμε το μέλλον της πόλης μας” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χιωτάκης.
Μπροστά σ΄αυτήν την οριακή κατάσταση ανέφερε ο κ. Σαράντης αύριο έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση των δημάρχων στην πλατεία Καυθμώνος και συνάντηση με τον Υπ. Εσωτερικών κ. Γιαννίτση ενώ οι δήμοι θα κλείσουν από τις 12 και μετά.
Μετά από την συνάντηση με τον Υπ. Εσ. Και αναλόγως τα αποτελέσματα, προγραμματίζεται Γενική Συνέλευση της ΠΕΔΑ την ερχόμενη Πέμπτη.
Δείτε το video της συνέντευξης.